Raport: Jumătate dintre democrațiile lumii sunt în declin

Jumătate din ţările democratice se confruntă cu o erodare a sistemului lor politic, intensificată de războiul din Ucraina şi de criza economică, potrivit unui raport publicat miercuri de Institutul Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (IDEA International) cu sediul în Suedia, relatează AFP.

„Vedem acum factori extrem de nefavorabili pentru democraţie, care sunt intensificaţi de consecinţele crizei economice declanşate de pandemie şi de consecinţele economice ale războiului din Ucraina”, a declarat pentru AFP Kevin Casas-Zamora, secretarul general al institutului.

În opinia sa, acest declin poate avea ca rezultat, de exemplu, o punere sub semnul întrebării a credibilităţii alegerilor, atacuri la adresa statului de drept sau chiar obstacole în calea spaţiului civic.

Democraţiile cu cea mai gravă eroziune democratică, pe care raportul le cataloghează drept „în declin” şi care includ Statele Unite începând de anul trecut, precum şi Brazilia, Ungaria, Polonia, India şi Mauritius, au crescut de la şase la şapte în 2022, odată cu adăugarea El Salvador.

În opinia lui Kevin Casas-Zamora, cazul Statelor Unite este unul deosebit de îngrijorător. Conform raportului, SUA se confruntă cu probleme de polarizare politică, disfuncţionalităţi instituţionale şi ameninţări la adresa libertăţilor civile.”Acum este clar că această febră nu s-a domolit odată cu alegerea unui nou executiv”, consideră Casas-Zamora.

Potrivit acestuia, acest lucru se traduce în special în niveluri incontrolabile de polarizare şi încercări de „compromitere a credibilităţii rezultatelor electorale fără nicio dovadă de fraudă”.
El consideră că SUA au făcut şi un „pas vizibil înapoi” în ceea ce priveşte drepturile sexuale şi reproductive,”ceea ce este foarte excepţional deoarece majoritatea ţărilor (…) progresează în termeni de extindere a drepturilor sexuale şi reproductive”.

Din cele 173 de ţări acoperite de raport, 52 dintre democraţii sunt în declin, iar 27 de ţări s-au orientat către autoritarism, mai mult decât dublul celor care s-au orientat spre democraţie.

Aproape jumătate din regimurile autoritare şi-au intensificat represiunea în 2022, Afganistan, Belarus, Cambodgia, Comore şi Nicaragua înregistrând un „declin general”.

În Asia, unde doar 54% din populaţie trăieşte într-o democraţie, autoritarismul este în creştere, în timp ce continentul african rămâne „solid” în faţa instabilităţii, în pofida numărului mare de provocări cu care se confruntă.

La zece ani de la Primăvara Arabă, Orientul Mijlociu continuă să fie „cea mai autoritară regiune din lume” şi numără doar trei democraţii: Irak, Israel şi Liban.

În Europa, aproape jumătate din democraţii, adică 17 ţări, au suferit o eroziune democratică în ultimii cinci ani.

„Democraţiile se luptă să echilibreze eficient medii marcate de instabilitate şi anxietate. Populismul continuă să câştige teren în întreaga lume, pe măsură ce inovaţia şi creşterea stagnează sau sunt în declin”, se arată în raport.

Se observă, de asemenea,”tendinţe îngrijorătoare” chiar şi în ţări cu niveluri medii sau ridicate ale standardelor democratice.

În ultimii cinci ani nu s-au mai înregistrat progrese în cazul niciunui indice utilizat în studiile think-tank-ului suedez, o parte revenind la acelaşi nivel ca în anii 1990, potrivit raportului.

„Sistemele democratice s-au prăbuşit într-adevăr în ultimele două decenii şi aceasta a devenit o problemă arzătoare a epocii noastre”, consideră Casas-Zamora.

Cu toate acestea, există şi semne de progres. Raportul arată că populaţiile se unesc pentru a determina guvernele să răspundă cererilor secolului al XXI-lea, de la drepturile de reproducere în America Latină până la protestele împotriva schimbărilor climatice ale tinerilor din întreaga lume.”Dar şi în ţări precum Iranul, unde oamenii au ieşit în stradă pentru a cere libertate, egalitate şi demnitate”, a adăugat secretarul general al IDEA International.”Există câteva licăriri de speranţă, dar tendinţa generală rămâne sumbră”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

16 Comentarii

  1. E, acu românu chiar poate fi mândru,. Doar aparține de jumătatea ”democratică”,.. in declin.. De acu ce să mai zici de lipsa de democrație..stat de drept sau alte mărunțișuri,..

  2. Kevin Casas-Zamora e un parlit de costarican, politologi milogi ai retelei de loji masonice
    In opinia mea respectivul are capul mic,democratia reduce razboaiele externe la razboaie interne,ruinand tarile care nu mai sunt in stare de dezvoltare prin proiecte
    Unde era Africa in anii 90, o colonie la nivel de continent,astazi e tot acolo, multumita democratiei

  3. Probabil ca 1/2 din ,,democratiile” alea din Rusia, China, Iran si N-Coreea or fi in ascensiune.
    Alea da, democratii iubite de putinantropi!……[Rumburak]

  4. Pierdere de timp să citiți opiniile unui … „pârlit de costarican”!
    Studiați, cu maximă atenție, zicerile zilnice, pe orice temă, ale rumburakului român.

  5. La noi nu se pune problema!inca nu suntem o democratie!incet,incet,coboram spre sclavagism!cu voia voastra!

  6. E rau ca ” democratia” este in declin in multe tari. Dar, mult mai rau e ca in UE democratia e moarta si ingropata. Efectiv, cind cetatenii europeni au ales pe triada: von der Leyen, Borrell si Stoltemberg, care acuma comanda si distrug Europa? NIMENI¡

  7. Asta zice ca democratiile sunt in declin, ca nu acepta oamenii ca furtul votului, nu e furt? Ca nu au incredere in vaccin si oficialitati? Au fost destui care au crezut si acum sunt la stele. Nu, e tocmai invers. Oamenii nu mai cred in democratie, tocmai ca democratia nu mai e democratie. Li se fura votul, sunt injectati cu forta sau constransi s-o faca cu substante cu potential lethal. Li se inchide gura celor care nu accepta nratiunile oficiale, sunt etichetati ca ,,dusmani ai poporului,, (putinisti) si arestati, exact ca in Rusia si China, Iran, Coreea de Nord si alte statecu regimuri autocrate. Eu cred ca in asta rezida declinul democratiilor occidentale, nu ca nu mai au oamenii incredere in democratie. Oamenii nu cred in minciuni.

  8. Despre DEMOCRAȚIA licurice, viZionatZi documentarul „2,000 mules” al lui Dinesh D’Souza.
    Cu dedicatZie pentru RomiBorâtZi !?

  9. He he ! Ce-mi place e ca pe „lista neagra a democratiilor” Statele Unite sint puse alaturi de Mauritius ! Cam ca-n bancul cu tintarul care, aflat pe spatele elefantului, ii spune acestuia : „Ba, da’ ce mai facem noi sa tremure podul, cind trecem impreuna pe el !”

  10. „Democraţiile cu cea mai gravă eroziune democratică, pe care raportul le cataloghează drept „în declin” şi care includ Statele Unite începînd de anul trecut,”, ar trebui să fie Suedia, Lituania, Franța, Spania, Finlanda, Estonia, Cehia, Grecia, Norvegia, Germania.
    Rromînika N-A FOST NICIODATĂ O DEMOCRAȚIE, așa că nu poate fi inclusă în lista cu ieroziuni, chiar dacă eroziunea Drepturilor Omului este evidentă începînd cu anul 2020, sub guWernarea lu’ Șică Mandolină.
    „…cazul Statelor Unite este unul deosebit de îngrijorător. Conform raportului, SUA se confruntă cu probleme de polarizare politică, disfuncţionalităţi instituţionale şi ameninţări la adresa libertăţilor civile”!
    „Aproape jumătate din regimurile autoritare şi-au intensificat represiunea în 2022”: Ukraina șî Izdrael!
    „…continentul african rămîne „solid” în faţa instabilităţii, în pofida numărului mare de provocări cu care se confruntă”?
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    Anarhie șî haos africane „solide” (voroava lu’ Joiană), numa’ bune pentru ca javrele dă pă Wall Street să poată manevra în subteran pă continentu’ african pretin, nu ca la Roșia Montană……[Rumburak]

  11. E clar și cu ” raportul” asta = au scăzut ” drepturile sexuale”!?! Asta înseamnă democrație?PS= trăim într-o dictatură care mimează democrația.

  12. În special „democrațiile” din vestul Europei, Canada, SUA, Australia, Noua Zeelandă…am văzut începând cu plandemia, cu lipsirea cetățenilor de libertăți, cu încălcarea drepturilor lor fundamentale , cu forțarea lor să se vaxxineze cu un ser experimental care se dovedește acum ucigaș, cu cenzura din audiovizual si internet. Da, „democrațiile” occidentale sunt în regres masiv.

  13. Pai in lumea libera tot este libertate destula cand inca se mai exprima omul liber chiar daca unii bat campii cu tot felul de tampenii,iar asta arata ca mai este cale lunga pana la cei 15 ani de puscarie,sau trimiterea ca niste carne de tun la razboiul criminal al unui Putina „ales” pe viatza,sau chiar un glonte in cap ca in Iranul confiscat de popii muslimi,strigoi evadati din Evul Mediu intunecat,atunci cand au oamenii curaj sa iasa la protest contra tortionarilor slugi ale unor dictatori cocliti in functia de calai ai popoarelor lor de zeci de ani.Si tot in lumea aia totusi libera se mai schimba capeteniile si nu au timp sa se inshurubeze adanc in porcarii crezand ei ca sunt niste zei nemuritori care dispun cum au ei chef de viatza oamenilor.Si nu va mai speriati,pentru ca democratia nu are cum sa dispara odata ce oamenii i-au simtit avantajul,pentru ca este singurul sistem ce asigura libertatea si drepturile omului care apoi motiveaza munca corect platita si care determina bunastarea unei tari asa cum deja este demonstrat de multe zeci de ani.

  14. Cred ca democatia regreseaza pentru ca de aia fug toti in Occident ca sa prinda acolo regresarea,dupa care au sa fuga in Rusia,sau China,ca sa ia lumina de la dictatori .

  15. @ „deeper”, 1 decembrie 2022 la 16:00
    Beeey, diaper, ai apărut iarăși și din-nou?
    Te-au stors $$oroșijdii tăi de ‘șat, și ești bun să înghiți iar……[Rumburak]

  16. Greu de crezut că poți adăuga ceva nou la tema „democrație – dictatura”.
    Sunt curios sa prezinți bunăstarea României/românilor în peroada democratica, fără a eluda, însă, urmatoarele aspecte … minore :
    – datorie externă 150 miliarde euro
    – bogății naturale / economie în mână capitalurilor străine
    – 5 milioane români plecați pe alte meleaguri (cea mai mare emigrare pe timp de pace !)
    – milioane de angajați cu salariu minim și milioane de pensionari la limita saraciei

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.