Rata anuală a inflaţiei, minim istoric

Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 2,7% în luna februarie 2016 comparativ cu luna februarie 2015, conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, rata anuală a inflaţiei, care măsoara evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a atins un nivel minim istoric, de la un minus 2,1% în ianuarie, după o scădere a preţurilor cu 0,24% faţă de prima lună din acest an.

În perioada februarie 2015-februarie 2016, preţurile alimentelor au scăzut cu 6,5%, în medie, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,5%, iar serviciile – cu 0,3%. Aceste scăderi s-au datorat mai multor factori: scăderea TVA de la 24% la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015, scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, scăderea TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită la irigaţii, de la 24% la 9%.

Potrivit datelor INS, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 0,34% în februarie faţă de luna precedentă, în timp ce mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,27%, iar preţurile serviciilor au scăzut, în medie, cu 1,14%. „Datele privind inflaţia pe ianuarie (prima lună după reducerea TVA n.r.) arată că transmisia reducerii TVA în preţuri a fost de sub 40%, adică sub nivelul estimărilor.

Asta arată că retailerii au scăzut mai puţin preţurile decât ar arăta calculele pentru că există cerere. Probabil că presiunile inflaţioniste cresc”, a comentat, pentru News.ro, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Calculele arată că, dacă reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, s-ar fi transpus integral la raft, preţurile alimentelor ar fi trebuit să scădă, în medie, cu 12,1%.

În luna februarie 2016, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu februarie 2015, este de 59,3%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 24,1%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 16,6%. Cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat, în februarie, comparativ cu ianuarie, la biletele de avion (-4,3%), telefon (-4,2%), energie termică (-2%), ouă (-1,7%), apă-canal-salubrutate (-1,4%) şi combustibili (-1,3%).

În schimb, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat, faţă de prima lună a anului, la citrice şi alte fructe meridionale (4,45%), cartofi (2,4%) zahăr (1,2%) şi fructe proaspete (1,1%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4572 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.