Război de pus pe masă

Obuzele lucrate manual din expoziţie sunt exemplele desăvârşirii artei soldaţilor

Consiliul Județean Brașov, Muzeul „Casa Mureșenilor“ Brașov, Muzeul „Vasile Pârvan“ Bârlad și colecționarul ing. Cristian Dumitru, București, au deschis vineri, 2 februarie, în Piața Sfatului nr. 25, expoziția „Trench Art ‒ Arta tranșeelor“.

Expoziția cuprinde 231 de bunuri culturale ‒ tuburi de obuze și gloanțe transformate în vaze, râşniţe, scrumiere, brichete, veioze etc., ce aparțin celei mai mari colecții de Trench Art din România. Colecția reprezintă strădania acumulării de către ing. Cristian Dumitru a acestor obiecte din România, Franţa, Italia, Belgia şi Germania, pe parcursul a peste 20 de ani.

Este prima expoziţie din România realizată în jurul acestui concept. Încercarea de a integra colecţia domnului ing. Cristian Dumitru într-o atmosferă a epocii a adus în expoziţie 28 de documente și fotografii originale, scrisori, uniforme şi hărţi militare, brevete, medalii şi alte obiecte specifice războiului, aflate în patrimoniul Muzeului „Vasile Pârvan“ din Bârlad.

În Primul Război Mondial, atât civilii, cât şi soldaţii sau prizonierii erau nevoiți să găsească mijloace de a face bani pentru hrană și cele necesare traiului. Obuzele lucrate manual au ornamente ce variază de la forme simple până la gravuri elaborate cu motive florale, antropomorfe, scene de luptă.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 2 iunie, de luni până sâmbătă, între orele 9.00 – 17.00 Biletul de intrare la muzeu pentru copii, elevi și studenți este 2 lei, pentru pensionari este 3 lei, iar adulții ­plătesc 5 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.