Război din Biblie, confirmat de arheologi

Război din Biblie, confirmat de arheologi. O serie de săpături efectuate de arheologi pe Muntele Sion a scos la iveală dovezi ale cuceririi babiloniene a oraşului, confirmând, oaremcum, distrugerea anunţată în Biblie, potrivit CNN.

Printre dovezi se numără depozite de cenuşă, vârfuri de săgeată, fragmanete de lămpi. Experții afirmă că una dintre cele mai surprinzătoare a fost un fragment de bijuterie.

Shimon Gibson, co-director al proiectului arheologic Muntele Sion al Universităţii, a declarat pentru CNN că această bijuterie arată faptul că aici existau „elite”, ceea ce ar confirma descrierile biblice despre bogăţia Ierusalimului de dinainte de perioada cuceririi în anii 587-586 î. Hr.

Gibson a spus că bijuteria este o descoperire rară, în condiţiile în care, de obicei, în locurile în care au avut bătălii, soldaţii furau podoabele şi le topeau. Aşa că „este un semn clar al bogăţiei locuitorilor acestui oraş în timpul atacului”, a adăugat el.

Istoricul a afirmat că elementele găsite nu aduc dovezi solide ale atacului babilonian, însă felul în care au fost conservate natural îi fac pe cercetători să creadă că a fost vorba de cucerire.

„Pentru arheologi, un strat de cenuşă poate însemna multe lucruri”, a declarat Gibson. „Poate fi de la un cuptor sau de la arderea gunoaielor. Cu toate acestea, în acest caz, stratul de cenuşă, care cuprinde artefacte, combinate cu capete de săgeată şi un element de podoabă foarte special indică într-o anumită măsură devastare şi distrugere. Nimeni nu abandonează bijuterii de aur şi nimeni nu are vârfuri de săgeată în gunoiul menajer”.

Cucerirea babiloniană, condusă de regele Nabucodonosor al II-lea, s-ar fi soldat cu foarte multe pierderi de vieţi omeneşti, oraşul fiind distrus complet, inclusiv Templul regelui Solomon – o poveste care apare în Vechiul Testament.

Evreii ortodocşi din toată lumea comemorează acest eveniment în fiecare an de Tisha B’Av, care anul acesta, a fost marcată sâmbătă. Această zi, considerată cea mai tristă din calendarul iudaic, reaminteşte de distrugerea celui de-Al Doilea Templu din Iersualim de către legiunile romane în jurul anului 70 e.n.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Sa se sustina ca o parlita de bucata de cercel,grosolan realizata, arata ca asediul Ierusalimului a avut loc la data respectiva,e dea dreptul o insulta,chiar pentru o inteligenta medie!Dupa piata falsurilor artefactelor antice din Egipt ,a doua mare piata de falsuri din lume este Israel,unde,de la urechile camilei lui Moise pana la coroana de spini a lui Isus,totul este de cumparat!Tablitele de la Ebla si Mari au pus capat si miturilor biblice,vandute ca adevaruri de 2000 de ani!

  2. Parte sunt adevaruri, parte fictiune, parte sunt „potriviri” pentru a creea o imagine potrivita scopului.

  3. Sunt destule inscrisuri in coran incepand cu perioada in care turcaletii erau pe teritoriul egiptean impreuna cu succes israelienii,cam in aceeasi perioada,sa nu uitam cartea credintei coranul a fost scrisa si editata de evrei pe placul lor dar fiecare entitate religioasa i-a dat propriile interpretari in scris pentru „manipulari si afaceri”.

  4. Ca de obicei (si ca Biblia) povesti brodate pe fapte dovedite din punct de vedere istoric ! Un fel de „Daca si cu Parca se plimbau in barca” ! Putini mai sint cei care astazi neaga existenta lui Iisus, problema care ramine, cu mari semne de intrebare, este „ascendenţa sa divina” (?!) … Pentru ca (si probabil ca voi fi afurisit pentru asta) mai cunoastem noi pe unu, Jiji din Pipera, care se crede Messiah pe Pamint ! …

  5. Chiar dacă și numai pentru a nu uita ororile războiului, articolul este foarte bine realizat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.