Recomandarea lui Rafila: Să se evite relațiile întâmplătoare!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că în cazul celor trei cazuri de variolă a maimuței, diagnosticate în România, a fost vorba despre „un comportament la risc”.

„Nu este vorba de o sensibilitate, este vorba mai degrabă de un comportament la risc, comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi, şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată, lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu-şi ia nişte măsuri de precauţie şi recomandarea este, cel puţin din punct de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Şi dacă există o expunere, în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci înseamnă că este bine ca persoana respectivă să se adreseze serviciului de boli infecţioase”, a afirmat Rafila, întrebat dacă există o sensibilitate mai mare a bărbaţilor la această boală, având în vedere cele trei cazuri existente în România.
El a spus că există anchete epidemiologice în desfăşurare în cazul celor trei bărbaţi, dar finalizarea lor va dura, deoarece se bazează pe declaraţiile persoanelor infectate.

Întrebat dacă vor fi sancţionaţi cei care refuză să spună cu cine au intrat în contact, Rafila a precizat: „Este dreptul fiecărei persoane în privinţa vieţii personale, atât timp cât acest lucru nu afectează sănătatea altora. (…) Trebuie judecat de la caz la caz. În măsura în care timpul dovedeşte că nu apar cazuri noi în legătură cu acea persoană care a refuzat să facă orice fel de declaraţie, în mod evident nu ai niciun motiv să consideri că ar trebuie să fie în vreun fel sancţionată. Dacă, însă, apar cazuri secundare şi se favorizează transmiterea unei boli infecţionale, există legislaţie în domeniu”.

Rafila a mai spus că este posibil ca alte persoane să fi contractat boala şi să nu o declare.

„Absolut, este posibil, dar orice om care încearcă să-şi protejeze propria persoană din punct de vedere al sănătăţii, dacă are o problemă de sănătate, dacă apar leziuni, o erupţie la nivelul tegumentelor sau mucoaselor, în mod evident ar trebui să se adreseze medicului. Este importantă ancheta epidemiologică totdeauna – şi aţi văzut şi în cazul infecţiei cu noul coronavirus -, pentru că stabileşte care sunt contacţii, se iau măsuri de sănătate publică, cea mai simplă este izolarea la domiciliu timp de 21 de zile, dacă este vorba de o formă uşoară a bolii sau dacă simptomatologia este minimală, dar este de dorit să se prezinte la medic pentru diagnostic. Există multe boli eruptive, nu trebuie să credem că orice boală eruptivă înseamnă acest tip de variolă, de exemplu varicela, apare şi la persoane adulte, există şi zona zoster şi precizarea diagnosticului este foarte importantă”, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Rafila, nu se aşteaptă un focar în Bucureşti. „Nu, focarul presupune şi transmisibilitatea între cele trei persoane, nu avem elemente care să certifice acest lucru”, a menţionat el.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că ancheta epidemiologică îi vizează pe membrii de familie ai persoanelor bolnave şi că aceştia nu trebuie neapărat vaccinaţi, dar trebuie luate măsuri de izolare la domiciliu a persoanei infectate, de purtare a măştii de protecţie şi de păstrare a măsurilor igienice individuale care evită transmiterea bolii.

„Din fericire, această boală nu se transmite aşa uşor cum s-a transmis infecţia cu noul coronavirus. Am auzit tot felul de întrebări legate de transmitere comunitară. Nici vorbă de aşa ceva. Nu necesită măsuri de precauţie care să pună în vreun fel probleme similare cu cele legate de infecţia cu noul coronavirus, pentru că rata de reproducere este în jur de 0,3, deci o transmitere foarte lentă”, a explicat Rafila.

El a mai spus, întrebat dacă recomandă şi folosirea prezervativului, că aceasta este o metodă care ar scădea foarte mult riscul de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală.

„Totdeauna, când vorbim de o boală cu transmitere sexuală, prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă, ştiţi că cea mai infailibilă metodă este abstinenţa, aşa scrie în literatura din specialitate, dar folosirea corectă a prezervativului este o metodă care va scădea foarte mult riscul de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală şi se dovedeşte că această boală este, în momentul de faţă, transmisă mai degrabă pe calea sexuală”, a evidenţiat Alexandru Rafila.

Vaccinurile împotriva variolei, potrivit acestuia, s-au scos din utilizare în 1979, când a fost eradicată această boală, dar la nivel global există foarte mici cantităţi care sunt de obicei păstrate pentru profesioniştii din sănătate.

Comisia Europeană are discuţii cu un producător pentru 100.000 de doze, care vor fi repartizate statelor membre, proporţional cu populaţia, a mai spus el, menţionând că se administrează două doze pentru schemă completă de vaccinare doar persoanele care sunt contact sau în primele zile la persoana infectată.

Miercuri dimineaţă, Ministerul Sănătăţii a informat că al treilea caz de variola maimuţei a fost diagnosticat în România.

„Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat marţi la un spital din Bucureşti. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Conform sursei citate, bărbatul nu are istoric de călătorie. Confirmarea s-a făcut cu probe de laborator.

Primul caz de variola maimuţei din România a fost diagnosticat luni la un bărbat de 26 de ani din Bucureşti.

Marţi, un alt bărbat, de 32 de ani, a fost diagnosticat cu această boală. AGERPRES/(A, AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Domne Rafile, stai monser linistit ca eu nu iubesc maimute ca sefii matale Gates, Tedros, Iohanis si Ciolacu.

  2. Propun ca maimuță sa fie simbolul minoritarilor. În cazul în care mi se refuza propunere, propun ca pe steagul mișcării sa apară o maimuță stand cu dosul spre ei. Ar fi o invitație la spectacolul degradării. Dacă și aceasta propunere pica, propun ca pe steag sa apară o imagine cu navetistul mangaind o maimuță care-l îmbrățișează. Dacă nici aceasta nu convine,atunci ce ziceți de doua maimuțe cu cap de găină stand cu spatele la viata cu coada ridicata în semn de respect fata șoferul Națiunii Dezbinate.

  3. Eu daca poftesc la o maimuta ma duc la ZOO Baneasa!Nu intimplator

  4. Nu știu de ce dlui Rafila îi este rușine să pună punctul pe i?…zi bă că e vorba de relații între homosexuali!!!..se pare că sunt câteva persoane sus puse în conducerea țării!..printre parlamentari..mucles !!..
    Nu mai iese Bode pe sticlă?..sau Iohannis să declare în stilul caracteristic, „dragi romani contează igiena personală…”..

  5. Daca vreti sa scapati, luati bromura si nu va mai trebuie maimutoi.

  6. Are dreptate Rahela, nu trebuiesc avute relatii homosexuale cu maimute luate la intamplare, trebuiesc folosite doar maimutele (maimutoii dupa preferinta) cu care exista relatii sexuale stabile. Altfel exista risc mare de imbolnavire. La fel trebuie procedat si in relatiile sexuale ale depravatilor cu alte animale: oi, capre, cai, caini, rate, gaini, etc., trebuie o relatii stabile cu animale bine cunoscute.

  7. ” promiscuitatea secsuala-peste 1’000 de parteneri homosecsuali anual”
    -asta spunea emilian imbri in 1988……

  8. Cred ca in 1988 -1992 aveam in casa un almanah color si acolo un articol cu maimuta verde care a dat SIDA la oameni , nu stiam sa citesc dar imi citea sora mea mai mare …. si ma uitam cu o oarecare teama imi era cam frica sa ating maimuta aia daca voi lua sida ….. si am ramas cu acea poveste in cap .. iar dupa o gramada de povesti de SIDA (Mazare , Tudor Gheorghe … Freddie Mercury . ) cu alte cuvinte nu a fost vedeta care pe la colt sa spuna ca are HIV ….. din cate stiu eu nici in ziua de astazi nu sa dovedit ca aceasta boala a existat vreodata .. a disparut ca magarul in ceata …

  9. rafila se schimonoseste la poza…tz-tz-tz, coboara mai din copac! lasa craca in pace ca o sa se rupa cu tine cu tot. ca de-o craca atarni criminalule.

  10. Sa vaccinam maimutele ! Si sa aibe certificat, ca sa stim si noi ! Presedintele se vaccineaza si el ?

  11. Până la urma cozii, maimuța e de vina. Nu ne-a argumentat Darwin că ne tragem din maimuță iar Iliescu ne-a spus-o verde în față „mai animalule”? Succesuri lgbitisti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.