Avem una dintre cele mai mari rate ale fumatului din UE

Centrul de cercetare italian EURISPES a lansat noul său studiu despre piaţa de ţigări electronice din Uniunea Europeană. Acesta are la bază studii naţionale şi internaţionale deja existente dar şi pe propria cercetare realizată în a doua jumătate a anului 2021 în rândul asociaţiilor naţionale ale industriei de vaping din UE, al producătorilor şi comercianţilor. Din acest studiu se pot desprinde două mari concluzii.
Practic, cu cât procentul de utilizatori ai ţigării electronice e mai scăzut într-o ţară, cu atât numărul de fumători tinde să fie mai mare, indicând faptul că o utilizare mai răspândită a ţigărilor electronice corespunde unei scăderi a ratelor de fumat.

Acest lucru pare cu atât mai adevărat în cazul României, unde avem una dintre cele mai mari rate ale fumatului din Uniunea Europeană, de 32%, peste 5 milioane de persoane şi care corespunde uneia dintre cele mai reduse rate de utilizare a ţigărilor electronice din UE, adică 1,5%, în jur de 235.000 persoane. Acelaşi fenomen poate fi observat şi în alte ţări cu o prevalenţă mare a fumatului, precum Letonia, unde la 36% din populaţia adultă fumătoare avem un procent de doar 1,9% din populaţie utilizatori de ţigări electronice.

În acelaşi timp, ţări cu o politică activă de încurajare a folosirii ţigărilor electronice ca metodă de renunţare la fumat, precum Marea Britanie sau Franţa, au parte de cifre mult mai încurajatoare în lupta împotriva fumatului. Marea Britanie, ţara în care 6,7% din populaţie utilizează ţigările electronice, are şi cea mai redusă prevalenţă a fumatului, 12,8% din populaţie. Iar Franţa, cu 5,8 % din populaţie utilizatori de ţigări electronice, are populaţia de fumători este sub 20%, adică 19,3% din populaţia adultă.

Aceste cifre arată clar că politicile din România trebuie schimbate, întrucât pun prea mult accent pe restricţii şi prea puţin pe informarea fumătorilor referitor la beneficiile oferite de ţigările electronice ca metodă de renunţare la fumat, se arată în comunicatul remis. Acest lucru este cu atât mai important cu cât, conform aceluiaşi studiu, numai în 2020 cheltuielile sistemului de sănătate din România pentru tratarea bolilor legate de fumat s-au ridicat la peste un miliard 631 de milioane de euro.

Industria ţigărilor electronice din Uniunea Europeană devine tot mai importantă (are peste peste 77.000 de persoane, angajaţi aproape exclusiv de firme mici şi mijlocii)

Prin analiza canalelor de distribuţie şi a datelor privind forţa de muncă, studiul a identificat 1.600 de companii de ţigări electronice în cele 11 ţări. Aproape toate sunt întreprinderi mici şi mijlocii, lucru care arată necesitatea susţinerii acestui sector, dinamic şi independent de presiunile marilor producători.

Pe lângă acestea mai există aproape 600 de companii active în import şi distribuţie. În comerţ, există peste 12.000 de magazine specializate, dar produsele din ţigări electronice sunt disponibile şi în aproape 150.000 de magazine generaliste.

Ponderea magazinelor online variază de la 10% în Germania la 40% în Olanda şi Irlanda. Ţările din Europa de Nord şi de Vest tind să deţină un nivel mai ridicat de utilizare a ţigărilor electronice, cu volume de piaţă mai mari şi un număr mai ridicat de angajaţi, pe fondul unor politici mai prietenoase cu ţigările electronice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Câtă ipocrizie!
    1. HAI SĂ NE LĂSĂM DE FUMAT DAR DE FAPT NU VĂ LĂSAŢI DE FUMAT DEOARECE SUMELE COLOSALE DIN TAXE TREBUIE SĂ CURGĂ NEÎNCETAT LA BUGETUL DE STAT.
    2. JOS FUMATUL, TRĂIASCĂ VAPATUL!
    Crede cineva că o substanţă chimică vaporizată este mai puţin nocivă ca fumul de ţigară? Nu mai facem cancer la plamani facem cancer la gat sau cine stie ce. Asta cu vapatul este exact ca aia cu vaccinul. Nimeni nu ştie încă ce efecte poate avea in timp vapatul asa cum nimeni nu se ştie care vor fi efectele vaccinului. Timpul a fost prea scurt pentru ca cineva să afle.

    Ciolacule securistule, Ciucă habarnabistule,Iohannis nenorocitule, am o intrebare:
    DE CE IN BULGARIA UN PACHET DE TIGARI ESTE 10 LEI SI LA NOI ESTE 22 LEI? DE CE BĂ BANDIŢILOR? AVETI NEVOIE DE BANI LA BUGET? DATI DRUMUL LA UNITĂŢILE DE PRODUCŢIE NU LE FALIMENTAŢI INCONŞTIENŢILOR! DOAR PRODUCŢIA ADUCE BANI LA BUGET! TAXELE ABUZIVE SĂRĂCESC ROMÂNII BĂ SLUGILE STRĂINĂTĂŢII!
    Tot bateţi câmpii cu Sănătatea şi cu banii pentru Sănătate. Vai, vai, vai, nu mai fumaţi deoarece „cheltuielile sistemului de sănătate din România pentru tratarea bolilor legate de fumat s-au ridicat la peste un miliard 631 de milioane de euro” – HAI SICTIR HOŢILOR ŞI BANDIŢILOR DIN SĂNĂTATE! CÂTE SUTE DE MILIOANE AŢI DOSIT DIN BANII ĂŞTIA?

    Ţigări electronice? Păi ce pana mea are lula cu prefectura? – UNA-I FUMATUL ALTA-I VAPATUL!
    Acest sinistru şi mitoman guvern „al lui” (adică al nemernicului de la Cotroceni) ar trebui să fie atent la consumul de droguri care a luat-o razna în România! Nu fumul ţigării a creat monştri ci fumul drogurilor: CRIME ŞI ACCIDENTE!

  2. Rezultatele studiului demonstrează clar că nici femeile gonflabile nu vor avea succes în România.
    Poate că și moda curcubeului e trecătoare pe meleagurile noastre.
    Cel puțin în partea sa vizibilă.

  3. Alta manipulare infecta si crasa! E publicitate negativa tot pentru atragerea de fumatori sa le creasca vanzarile! Sunt destui in strainatate carora le-au explodat tigara electronica in buzunar, in mana, in fata, in geanta, si au revenit la tigari clasice sau tras pe furtun=sisa, despre explozii tigarete electronice de ce nu scriu niciun cuvant? De ce nu scriu ca tigara electronica iti pune la pastrare plamanii inegriti mai repede decat cele clasice, de nici doctorii nu au ce sa mai faca?

  4. pe vremuri, la tara, oamenii cultivau tutun pentru consum propriu. pe vremea impushktului de catre securicii care il papusau pe dictator. micile placeri ale vietii…unii dau in cap, ucid sau fura, altii fumeaza (ironic!!) hahahaa. ipocrizie maxima. corpul meu dar decizia altora? ei ne otravesc m en gele, ne otravesc din aer, ne otravesc prin alimentatie, dar ne „protejeaza” impotriva fumatului? pe bune? chiar NU MAI GANDITI DELOC? absolut tot ce este ideologizat ca „periculor” si pentru „binele” cu forta vine la pachet cu sume fabuloase in carca noastra. oamenii mor cu zile in spitale si, mai nou, in afara lor, pentru ca „medicii” au devenit un fel de dumnezei la care nu mai ai acces desi poolimea se incapataneaza SA PLATEASCA! A FUMA ESTE NE-SA-NA-TOOOS DAR A MANCA GANDACI ESTE BE-NE-FIC? IA MAI-HAI-BHAI NESHTE GANDACI, LACUSTE SI VIERMI PENTRU VOI SI PROGENITURILE VOASTRE! SA VA DUCETI PE PUSTII SATANELOR!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.