Peste 650.000 de moldoveni cu drept de vot din Chișinău sunt așteptați, duminică, la urne pentru a participa la referendumul pentru destituirea primarului orașului Dorin Chirtoacă.
Update: Rata de participare la urne era la ora 18.00 de 16,17%.
Update: Peste 88.000 de alegători reprezentând, 14% din numărul total, au participat duminică, până la ora 16.00, la referendum.
Update: Reprezentanții Partidului Socialiștilor, cei care au inițiat referendumul, acuză organele electorale de propriul său eșec, scrie portalul Deschide.md. Astfel, președintele fracțiunii PSRM în Consiliul municipal Chișinău, Ion Ceban, a scris pe rețele sociale că primește sute de apeluri telefonice de la cetățeni care nu înțeleg întrebarea din buletinul de vot, uitând să precizeze că, de fapt, consilierii municipali sunt cei care au propus această variantă, menționează site-ul citat.
„Sunt sute de sunete sunt de la oameni care nu înțeleg cum să răspundă la întrebarea CEC-ului dacă vor să demită primarul”, a scris el.
Update: Prezenţa la vot era sub 12%, la ora 14.00. Preşedintele Igor Dodon i-a îndemnat pe locuitorii din Chişinău să meargă la vot.
„Este important că astăzi noi am oferit chişinăuienilor posibilitatea să voteze pentru schimbarea situaţiei în Chişinău. Noi am dat această posibilitate, pentru că am semnat şi eu pentru referendum atunci când a început campania de colectare a semnăturilor, când, cu peste 80.000 de chişinăuieni, am iniţiat acest referendum. Faptul că azi are loc referendumul, deja este o reuşită a noastră. În premieră, chişinăuienii au iniţiat un referendum, nefiind de acord cu cel care conduce oraşul de mai bine de 10 ani. Vor profita de această ocazie chişinăuienii sau nu, o să vedem până la sfârşitul zilei. Vreau să îndemn chişinăuienii să ne gândim foarte bine: dacă vrem să schimbăm lucrurile – astăzi există posibilitatea. Dacă nu – mâine, poimâine să nu daţi vina pe altcineva. Îi îndemn pe toţi astăzi să fie activi”, a declarat Dodon, după ce a votat.
Dacă primarul va fi revocat din funcție, vor fi organizate alegeri locale noi, cel mai probabil în primăvara anului viitor.
Referendumul, o premieră pentru Republica Moldova, a fost inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) al lui Igor Dodon și este susținut de alte două formațiuni politice de stânga, Partidul Comuniștilor și „Partidul Nostru”.
Acțiunea a fost demarată în luna septembrie, după ce Dorin Chirtoacă a fost arestat la domiciliu într-un dosar de corupție, el fiind acuzat de trafic de influență. Liderii PSRM au strâns peste 70.000 de semnături pentru demiterea primarului.
Partidele de stânga, dar și președintele Igor Dodor susțin referendumul și fac apel la alegători să participe la acțiunea electorală, partidele de dreapta, printre care Partidul Liberal, din partea căruia a candidat și a fost ales Dorin Chirtoacă, dar și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, au anunțat că vor boicota referendumul.
Pe 11 noiembrie, Dorin Chirtoacă a fost eliberat din arestul la domiciliu și a fost plasat sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.
Chirtoacă este acuzat de trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, în dosarul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) din Republica Moldova privind construirea unor parcări cu plată în Chişinău. Potrivit procurorilor, Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei moldovene, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor, să semneze contractul pentru construirea parcărilor cu o anumită firmă, fără avizul Consiliului Municipal.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.