Justiția din Ungaria – „acord tehnic” cu Comisia Europeană

Ministrul ungar al Justiţiei, Judit Varga, a anunţat un „acord tehnic” cu Comisia Europeană privind reformele judiciare solicitate de Bruxelles, spunând că speră într-o deblocare a fondurilor europene în lunile următoare, informează AFP

„Am avut o discuţie constructivă cu comisarul pentru justiţie” Didier Reynders, a scris ministrul pe Twitter.”Negocierile tehnice privind angajamentele noastre legale au fost încheiate”, a adăugat ea, spunând acum că aşteaptă decizia întregii Comisii.

Comisarul Reynders a salutat progresul pe aceeaşi reţea de socializare.”Vor urma etape interne pentru a analiza progresele înregistrate”, a spus el.

„Mingea este în terenul Comisiei Europene”, a mai declarat Varga în cadrul unei întâlniri organizate la Bruxelles de grupul de reflecţie MCC Bruxelles, finanţat de guvernul premierului naţionalist Viktor Orban.”În ceea ce ne priveşte, am făcut tot posibilul”, a spus ea.

„Cred că, prin acest rezultat de astăzi, putem să respectăm agenda propusă de (negociatorul Tibor) Navracsics, şi anume că în a doua jumătate a acestui semestru să putem intra cu adevărat în procedura de obţinere a fondurilor de coeziune, a unei părţi a fondurilor de coeziune”, a spus ministrul ungar.

În total, aproape 22 de miliarde de fonduri de coeziune datorate Ungariei pentru perioada 2021-2027 au fost suspendate în decembrie anul trecut de către UE până când Budapesta nu va implementa reforme menite să îmbunătăţească, în special, independenţa justiţiei.

Aceste reforme judiciare fac parte şi din condiţiile pentru plata de către Bruxelles a subvenţiilor europene prevăzute în planul de redresare post-COVID al Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro. Discuţiile dintre Reynders şi Varga s-au concentrat în mod special pe aceste fonduri, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei, în timpul unui briefing de presă.

Bruxelles-ul, care a fost mult timp îngrijorat de posibila deturnare a fondurilor UE şi de corupţia din Ungaria, a stabilit o foaie de parcurs foarte strictă, cuprinzând 27 de „super etape”, dintre care câteva vizează consolidarea independenţei justiţiei şi „eliminarea abuzurilor de influenţă”. Printre măsurile recomandate este vorba în special de consolidarea puterii Consiliului Naţional al Magistraturii (OBT) „pentru a limita deciziile arbitrare în gestionarea tribunalelor”, reformarea modului de funcţionare a Curţii Supreme şi punerea în conformitate cu legislaţia europeană.

În plină criză economică şi cu cea mai mare inflaţie din UE (peste 25% în martie), Ungaria are nevoie urgentă de aceşti bani.

Deşi salută fermitatea arătată la Bruxelles, activiştii anticorupţie îşi fac puţine iluzii după mai bine de zece ani de transformare „iliberală” a Ungariei, sub conducerea premierului naţionalist Viktor Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Pentru Komisarii UE justitie in HU inseamna universitate Soros la Budapesta. Noi avem UBB Cluuuj, am rezolvat problema UE.

  2. Statul paralel maghiar in frunte cu Orban vrea sa-si subjuge Justitia ,exact cum a facut statul paralel roman in frunte cu Petrov si Dragnea si cum incearca si statul paralel evreu in frunte cu Bibi Netanyahu
    Daca nu avea o avocata desteapta,(avocata si a d-nei Kovesi),judokanul de doi bani Danilet era victima sistemului masonic ,corupt pana in prasele, al justitiei romanes
    Foarte bine face CE ca verifica raufacatorii din Ungaria si foarte bine face ca se implica in desfiintarea pensiilor speciale,pensii nesimtite,de casta,care reflecta denaturarea dreptatii sociale

  3. …un mic mcv?…abia astept sa-l vad pe orban la parada curcubeiasca, in pantofiori roz, cu toc!…gata, le-a trecut patriotismul?…totul pana la bani?…oricum, de remarcat un fapt: ungaria a primit 2/3 din cat am primit noi, in conditiile in care are mai putin de jumatate din populatia cociocului si nici o treime ca suprafata!…nu zicea dulapul de vreo 80 de miliarde de bistari?…

  4. Iohanis a uitat sa specifice ca in ultimii ani de mandat va pradui 80 de miliarde din banii romanilor. O parte in Ucraina,alta parte la partenerii strategici,niste ramasite la clanurile care-i asigura bordelul politic si curvasaraia mediatica sau pe retelele de socializare. Daca am fi un popor,toate zdrentele puterii si din institutiile de forta var fi acuzate de inalta tradare si subminarea economiei nationale. N-ai cu cine… O tara fara viitor menita a fi parjolita de „prieteni” pentru interese straine.

  5. pe dracu, cum sa fie coruptie in ungaria??? ha ha ha ha ha

    ce blasfemie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.