Regina Beatrix a Olandei va abdica pe 30 aprilie

Regina Beatrix a Olandei a anuntat ca va abdica pe 30 aprilie, la implinirea a exact 33 de ani de domnie. Anuntul a fost facut printr-un discurs radiotelevizat, in urma cu cateva minute, informeaza Associated Press. Viitorul monarh va fi fiul sau, printul Willem-Alexander, ce va domni sub numele de Wilhelm al IV-lea. Printul are 45 de ani si este presedintele Parteneriatului Mondial pentru Apa, organism creat de Banca Mondiala si Suedia, si secretar general al Consiliului ONU pentru Apa si Salubritate.

Pe 30 aprilie vor fi sarbatorite si doua secole de monarhie in Olanda, dupa venirea la tron a dinastiei de Orania, in 1813, in contextul razboaielor napoleoniene.

’’Responsabilitatea pentru destinul tarii noastre sta acum in mainile unei noi generatii. Sunt profund recunoscatoare increderii pe care mi-ati acordat-o in atat de multi ani pentru a fi regina voastra’’, a spus regina Beatrix in discursul sau.

Regina Beatrix va implini 75 de ani pe 31 ianuarie. Ea i-a succedat la tronul Olande mamei sale Iuliana, in 1980. Aceasta din urma a abdicat in favoarea fiicei sale dupa o domnie de 31 de ani. Bunica sa, regina Wilhelmina, a abdicat, in 1948, la 68 de ani, in favoarea fiicei sale Iuliana.

Zvonurile privind abdicarea reginei Beatrix circula inca din 2008, dupa ce aceasta a implinit 38 de ani. Se pare insa ca regina s-a simtit inca in putere si a decis sa-si prelungeasca domnia pentru a-i oferi fiului sau ocazia de a petrece cat mai mult timp cu cele trei fice ale sale.

Regina Beatrix este al saselea monarhdin dinastia de Orania-Nassau, care conduce Olanda de la inceputul secolului al XIX-lea.

Corespondentii agentiilor de presa arata ca abdicarea nu va produce o criza politica, pentru ca prerogativele monarhului sunt limitate si strict ceremoniale.

Imediat dupa cel al reginei, premierul Mark Rutte s-a adresat olandezilor. ’’De la incoronarea sa, in 1980, ea a fost trup si suflet alaturi de societatea olandeza’’, a spus premierul Mark Rutte.

Regina Beatrix a devenit cel mai in varsta monarh al Olandei in 2012, cand a batut recordul de 73 de ani si 277 de zile atins de regele Wilhelm al III-lea. Acesta s-a stins in 1890. A fost ultimul rege al Olandei, pana la Willem Alexander. La 75 de ani, regina Beatrix este un sef de stat foarte acticv. In ultimii ani, ea a intreprins vizite in Germania, Qatar, Caraibe, Oman, Emiratele Arabe Unite si Slovacia.

Povestea unei regine

Regina Beatrix afost suverana peste cinci prim-ministri si a efectuat 54 de vizite externe. S-a nascut in 1938 si s-a refugiat din calea ocupatiei naziste, impreuna cu mama sa, regina Iuliana. A locuit in Marea Britanie si apoi in Canada, pana la reintoarcerea in tara, in 1945. La 18 ani a devenit membra in Raad van State, cel mai important consiliu guvernamental.
In 1965 se logodeste cu Claus von Amsberg, fost membru al Tineretului Hitlerist, decizie care creaza nemultumire in Olanda. A fost nevoie de o ancheta care sa demonstreze ca acesta nu a fost implicat in crimele neziste.

Totusi nu au fost dubii atat de mari precum cele produse de casatoria parintilor reginei Beatrix. In 1937, printesa Iuliana s-a casatorit cu Bernhard Lippe-Biesterfeld, care provenea dintr-o familie germana cu inclinatii naziste si care avea printre prieteni muti admiratori ai lui Adolf Hitler. El insusi, in calitate de potential print consort al Olandei, a fost obligat de protocol sa discute personal cu Hitler. Bernhard Lippe-Biesterfeld este principalul initaitor a Grupului Bilderberg, in 1954.

Dupa ce i-a succedat reginei Iuliana, Beatrix a incercat sa ofere imaginea unei monarhii mai moderne si mai dinamice, iomplicata in problemele sociale. Primii 20 de ani de domnie au fost relativ linistiti, perioada care s-a incheiat dupa casatoria controversata a printului mostenitor cu o argentinianca. Si al doilea sau fiu, Johan Friso a avut probleme din acest punct de vedere; el a renuntat la succesiune dupa ce s-a casatorit cu fiica unui presupus lider mafiot. Apoi, in 2002, al treilea sau fiu, printul Claus, suferind de Parkinson, a murit in urma unei infectii pulmonare.

Poate cel mai greu moment prin care a trecut regina Beatrix a fosrt cel al accidentului de schi suferit in februarie 2012 de fiul sau, printul Johan Friso, in varsta de 42 de ani. Acesta a fost ingropat de o avalansa in statiunea Lech din Austria. A fost recuperat dupa aproaope o ora insa se afla si acum, al aproape un an, in stare vegetativa.

Cine este viitorul rege Willem Alexander

Viitorul rege al Olandei, Willem-Alexander are 45 de ani si este casatorit cu argentinianca Maxima Zorreguieta. Printul de Orania are trei fiice de zece, sapte si cinci ani. Printul si printesa Maxima patroneaza Fondul Orania, folosit pentru promovarea bunastarii si coeziunii sociale in Olanda.

Willem-Alexander este pasionat de sport si, din 1998, este membru in Comitetul International Olimpic. El detine brevet de pilot, inclusiv pentru zboruri comerciale. In 2010, printul a fost printre spectatorii olandezi care asistat la meciurile OLANDEI LA Campionatul Mondial de Fotbal.

In 2009, printul mostenitor a vandut o casa luxoasa de vacanta pe care o detinea in Mozambic, pentru a scapa de presiunea opiniei publice, nemultumita ca un cap incoronat detine o asemnenea proprietate in extrem de saraca colonie portugheza.

Printesa Maxima provine dintr-o familie cu sange albastru dinArgentina. Tatal sau, Jorge Horatio Zorreguietta Stefanini, este un descendent al regelui Alfonso al III-lea al Portugaliei. Aceasta dinastie de Burgundia s-a stins insa in Portugalia in secolul al XIV-lea.

Casatoria celor doi a fost una problematica, pentru ca parlamentul olandez a considerat ca tatal viitoarei printese a fost implicat in epurarile sangeroase ale dicatorului argentinian Rafael Videla, sef al statului intre 1976-1981. A fost nevoie de o comisie care sa demonstreze neimplicarea sa in razboiul murdar din Argentin acelor ani. Apoi, Willem Alexander a fost al treilea mostenitor al coroanei olandeze care a ales sa se casatoreasca cu o romano-catolica, dinastia de Orania fiind una protestanta. Casatoria celor doua surori a reginei Beatrix cu romano-catolici si convertirea lor a dus la excluderea de la succesiunea dinastica. Nu a fost cazul lui Willem Alexander, care a ramas fidel protestantismului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.