Reglementare în energie sau alegeri anticipate?

”Dacă nu vom reuşi să reglementăm piaţa energiei nu am exclus deloc alegeri anticipate”, a spus senatorul PSD Robert Cazanciuc, la  emisiunea Profit News, comentând anunțul PNL care ar fi de acord cu o semireglementare a pieței.
Cazanciuc a caracterizat drept „bună” noua înclinație a PNL, care deține portofoliul Energiei, către reglementare. Reamintim că piața energiei a fost liberalizată în 2020. Din 2021 și până în prezent, prețurile de piață ale electricității și gazului au crescut de mai multe ori și, pentru ca populația și micile firme sa-și poată plăti facturile, statul recurge acum la compensări, pentru care s-a cheltuit deja echivalentul a aproape 3% din PIB.
”E o veste bună, până la urmă PNL a ajuns la ceea ce spune PSD de un an de zile, cel puţin, că e nevoie de reglementare. Semireglementare, s-au alintat puţin, ca să nu recunoască că e reglementare, ce înseamnă semireglementare?”, a spus senatorul.
Robert Cazanciuc a precizat că, ”dacă nu vom reglementa piaţa de energie nu vom putea construi bugetul, pentru că nu e vorba numai despre cetăţeni ci şi despre companii, pentru că nu ştiu la ce preţuri să îşi facă bugetul pentru anul viitor”. ”Lucrurile trebuie clarificate în perioada imediat următoare. Vestea bună este că au luat decizia politică acum trebuie să vină cu o decizie la nivelul Guvernului”, a continuat Cazanciuc.
Acesta a aruncat „săgeți” către partenerii de guvernare, precizând că ”cineva nu a înţeles că România nu e pregătită să facă această liberalizare haotică”. ”Când eşti captiv unei structuri de energie nu poţi să spui că e o piaţă reglementată.(..) Când sunt companii care fac profit în vreme de criză, de sută la sută, de două sute la sută , înseamnă că ceva nu este în regulă”, a mai spus Robert Cazanciuc.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că au fost discuţii, în Biroul Politic Naţional al PNL de luni, despre preţurile la energie şi a subliniat că este vorba despre o decizie pentru o piaţă a energiei semireglementată. El a adăugat că încă sunt căutate soluţii tehnice „prin care putem să integrăm fondurile de la UE pentru combaterea sărăciei energetice şi soluţiile prin care vom decide în aşa fel încât să protejăm în continuare populaţia, iar preţul la energie, mă refer la primele două praguri, la consumatorul casnic să rămână la aceeaşi valoare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Mihai Soare 1073 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Romanii nu exclud deloc o Revolutie urmata de un moment Tirgoviste-Ghencea pentru toti cei vinovati de jaful de la facturi care a dus la mega inflatia de acum! Cine a facut propaganda pentru distrugerea reglementarii la preturile de la curent electric si gaze???!!!! ia sa va vad

  2. Deci fraierii o sa plateasca facturile pline si dupa ce o sa fie saraciti, o sa fie si folositi ca unealta de vot, ca sa castige tot ei putere si ciolan. Totul e in grafic, democratia functioneste din plin… pacat ca putorile executive, legislative si judecatoresti nu functioneaza cum scrie in democratie, in interesul cetateanului, ci in folosul grupurilor de interese.

  3. Anticipate, altfel nu scapati de (editat) ala de Popesco. Eu ma mut la Hidroelectrica, au pret mai mic decat plafomeaza Popescoul asta.

  4. Așa ar trebui, alegeri anticipate parlamentare, după care suspendarea președintelui!…
    Să-l vedem cum mai are grijă de ukrainieni atunci,…
    Asta dacă nu-și schimbă ruta pe la târgoviște!

  5. E foarte simplu.Cine dă energie ieftină și destulă, primește voturile.Dacă nu, pleacă la greta.Verzele de bruxelles se pot pregăti și ele de o demolare a UE dacă o mai țin zanga cu carbonul, sărăcia și frigul și gândacii pe masă.Și speranțele pe care și le-au pus în musulmanii de import s-ar putea întoarce urât împotriva lor, cu toți soroșii și davoșii lor cu tot.Dacă ia foc UE au nasolit-o.Și nu mai e mult până acolo.

  6. Liberalii de carton plouat ii tot dau cu economia de piata,piata libera, dar realitatea din România ne relevă că există o bandă de speculanti sustinuti de decidenti din guvern, agenții,parlament, etc
    HOTIA e pe față!
    Totul e de fapt un jaf la punga românului!
    Guvernul putea să reglementeze piata energiei electrice si a gazelor , să îndepărteze speculantii ,dar nu a facut-o pentru că o parte din câștigurile speculsntilor merge la buget și o parte se convertește în șpagă.
    Asta e realitatea tristă și purtătoare de SARACIRE a românilor!
    Dracu’ sa-i mai voteze pe acesti bandiți trădători !

  7. Se bate Cimpii la greu aici. Te apuca risul. Cine s-a facă revoluție bătrânii și copiii?! Cine s-a declanșeze anticipate-ciolacu?Nu pleacă de la măcelărie. Ei se bat pentru bani acum. Vom platii tot noi. ?Veniți cu picioarele pe pămînt. Suntem pe cont propriu.

  8. Reglementare da, dar e spus prea generic, sa zica PSDul concret ce vrea sa faca. Alegeri anticipate da, dar pe cine sa alegi cand in privinta rezolvarii crizei artificial create a energiei niciun partid nu a propus solutia corecta?

  9. La eventuale alegeri anticipate, PNL o sa „rupa” PSD cu cei 15% la pensii ai lui Klaunus si cu cei 25% ,tot la pensii, ai lu Catzu Batzu Partzu!!

  10. Este o certitudine ca la energie si gaze piata nu functioneaza, preturile fiind eminamente SPECULATIVE. Nu trebuie sa fii mare economist ca sa realizezi cu pretul speculativ nu are nici o legatura cu piata, este un nonsens. In primul rand ar trebui eliminati traderii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.