Reglementări noi privind afișarea prețurilor

Guvernul a aprobat miercuri modificarea unei hotărâri din anul 2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare.

„Actul normativ aprobat astăzi vine în completarea măsurilor adoptate deja, pentru a ne asigura că toţi consumatorii sunt protejați. Trebuie să plătim prețul corect pentru produsele cumpărate și să protejăm consumatorii împotriva unor oferte înșelătoare”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Proiectul introduce un articol nou în Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț. Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant. Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

De asemenea, sunt introduse opțiuni de reglementare la nivel național în ceea ce privește bunurile care sunt susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), reducerile de preț continue și bunurile care au fost prezente pe piață mai puțin de 30 de zile.

„Astfel, în cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț, iar pentru produsele prezente pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preț. În plus, dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Au fost stabilite măsuri suplimentare pentru produsele vândute în regim de outlet. Pentru acest tip de vânzare, au fost introduse prevederi mai detaliate privind informațiile destinate consumatorilor legate de reducerile de preț.

Actul normativ introduce și o serie de sancțiuni stabilite în funcție de natura, gravitatea, amploarea și durata încălcării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

4 Comentarii

  1. In plus, recomand tuturor sa mearga la cumparaturi cu listuta, nu numai cea data de nevasta („ce trebuie sa cumpar”) ci cu una pe care sa-si noteze preturile respective AFISATE la raft, ca sa verifice apoi cu cele INREGISTRATE LA CASA … garantez ca veti avea multe si nu prea placute surprize, diferente intotdeauna in plus in defavoarea cumparatorului (eu unul am impresia ca supermarket-urile Carrefour sint „campioane” la „sportul” asta !) … Nu va mai vorbesc de alta practica banditeasca si greu detectabila, s-au pastrat preturile la unele articole (alimentare) dar s-au diminuat cantitatile ! Tarasenia se poate dovedi privind pretul la kg al articolului respectiv fata de cel care era acum o luna sau doua, dar cine le mai stie ? OPC-ul doarme si viseaza frumos …

  2. @ „Atentie la buzunare !”, 25 mai 2022 la 17:43
    Ai dreptate!
    Boyi ăștia se ocupă de prostii, în timp ce banii noștri sunt FURAȚI SISTEMATIC prin afișarea unui preț la raft, și taxarea mai mare (ÎNTOTDEAUNA!) pe bonul de casă.

  3. !. Reducerea de pret afisata la raft , spun la casa ca este de maine.2] reducerea afisata la raft,spun la casa ca a fost pana ieri 3] reducerea afisata de pret spun ca este de la alt produs,ca trebuia sa citim codul,ca cineva[client] a pus produsul gresit in alta parte 4] Reducerea de pret nu mai este valabila,ca se retrage de pe raft 5] Cand ajungi la casa si au alt pret,anunta pe cineva,care schimba eticheta si cand
    tu client te duci la raft sa demonstrezi greseala,gasesti deja o alta eticheta,spunand ca nu te-ai uitat bine.
    Lucru asta se intampla spre sfarsitul programului,sambata,duminica mai ales in preajma sarbatorilor,cand lumea se grabeste.Unii recunosc greseala,altii nu o accepta si spun,ca pretul este cel din calculator,chiar daca are eticheta rosie de reducere.

  4. … de produse lactate (de ex.), el nu știe la ce preț se vând produsele lui în magazin, dar primește la retur produsele etichetate la preț dublu față de cât le-a livrat el. Asta e de fapt problema esențială a economiei liberale de piață: cine stabilește prețul, producătorul sau vânzătorul? Șefii din comerț se laudă că ei nu știu să producă decât bani și ce e rău în asta? Problema este cum produc ei acești bani, pe spinarea cui, dar asta nu interesează nici guvernul, nici Protecția consumatorului, niște habarniști care se dau în stambă la televizor și atâta tot !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.