Reguli noi pentru achiziţiile făcute de spitale

O Ordonanță de Guvern stabilește noi atribuții pentru consiliile de administrație ale spitalelor publice, printre care avizarea achizițiilor directe care depășesc valoarea de 50.000 de lei și dreptul de a propune realizarea unui audit extern asupra tuturor activităților desfășurate în spital.

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătății, OUG 12 / 25 februarie 2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care aduce modificări cu privire la rolul și responsabilitatea consiliilor de administraţie ale spitalelor publice . Scopul OUG este transparentizarea licitațiilor din spitale. OUG 12/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 25 februarie.

Aceasta stabilește noi atribuții pentru consiliile de administrație ale spitalelor publice, printre care avizarea achizițiilor directe care depășesc valoarea de 50.000 de lei și dreptul de a propune realizarea unui audit extern asupra tuturor activităților desfășurate în spital.

„Rapoartele DNA despre corupția din sănătate arată că mita pretinsă de managerii de spitale pentru contractele încheiate cu unitatea spitalicească pe care o conduc poate reprezenta un procent fix din valoarea acestor contracte, cuprins între 5 și 20%. Prin ordonanța de urgență pe care am propus-o și pe care Guvernul a adoptat-o în ultima ședință, aducem transparență în încheierea contractelor pentru a pune capăt unor astfel de practici ilegale care au căpușat bugetul Sănătății în ultimii 30 de ani”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Măsurile care au intrat în vigoare prin OUG 12/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății răspund nevoii de a eficientiza activitatea spitalelor publice din România printr-o implicare mai activă a consiliilor de administrație. De asemenea, ele se înscriu în obiectivele Guvernului și ale Ministerului Sănătății de a crește transparența și de a opri corupția din sistemul sanitar, potrivit Ministerului Sănătății.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Dedicatie speciala: „liber la furat…spun clanurile din guvernul Romaniei in frunte cu eternul Arafat”!

  2. Degeaba ai aparatura noua daca ,,eroii din prima linie,,e habarnist si nu stie sa il foloseasca..Bre,prin subsolurile spitalelor sta aparatura medicala nou-nouta de sute de mii de euro din aceasta cauza,personalul e prea inapoiat sa umble cu tehnologie noua si nici nu vor sa invete sa o foloseasca.E un adevarat ping-pong al bolnavilor intre spitale ,,de stat,,din cauza ,,ingerilor in halate albe,,care prefera sa trimita pacientii la alte spitale ,si sa blocheze pe cat posibil pacientii trimisi de ceilalti pentru a sta degeaba cat mai mult timp posibil.Doar lureaza la stat ,nu?Timpul trece,leafa merge,noi lucram cu drag .Iti vine si greata cand mai dai cateodata peste cate o ,,eroina in halat alb ,,care o tine numai in tipete si urlete de parca suntem sclavii de pe mosia ei personala si poate dispune de sanatatea si viata pacientiilor dupa bunul plac.. Mai bine stiu ca dau un ban in plus la spitalul privat,dar sunt asigurat ca personalul e dragut si amabil pentru ca sunt direct interesati ca pacientii sa fie multumiti de conditii si in caz de nevoie sa revina tot la ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.