Reguli noi pentru angajatorii care folosesc zilieri

Persoanele care utilizează zilieri pentru diferite activități cu caracter temporar vor fi obligate, începând de sâmbătă, să renunțe la registrele clasice și să înregistreze activitatea prestată de lucrători în registrul electronic.

Ordinul semnat de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, privind metodologia de întocmire și transmitere a Registrului electronic de evidență a zilierilor a fost publicat în Monitorul Oficial și stabilește ca instrument de lucru pentru angajatorii care folosesc zilieri în activitatea pe care o desfășoară, aplicația mobilă denumită „Inspecția Muncii”.

„Digitalizarea la nivelul Ministerului Muncii și Protecției Sociale este, încă de la începutul mandatului meu, unul dintre cele mai importante obiective. De mâine devine funcțională, după ce am pus la punct ultimele detalii, aplicația Inspecția Muncii care include Registrul electronic de evidență a zilierilor. A trebuit să ajungem până în anul 2020 ca să renunțăm, în sfârșit, la caietele de hârtie în care angajatorii notau activitatea lucrătorilor zilieri și pe care apoi trebuiau să le fotocopieze și să le ducă la inspectoratele teritoriale de muncă. De mâine trecem într-o nouă etapă: persoanele care lucrează cu zilieri vor ține evidența lor, precum și a timpului de lucru efectuat, printr-o aplicație care poate fi accesată de pe telefon mobil sau tabletă, iar datele introduse se vor transmite tot în format digital către inspectoratele teritoriale de muncă.”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

Aplicația „Inspecția Muncii” este pusă la dispoziție gratuit și este disponibilă, în funcție de sistemul de operare al dispozitivului mobil, prin accesarea aplicațiilor PlayStore sau AppStore.

Toate informațiile necesare unui utilizator al aplicației mobile „Inspectia Muncii” se vor putea obține accesând site-ul Inspecției Muncii, https://www.inspectiamuncii.ro/registrul-electronic-de-evidenta-a-zilierilor , unde sunt disponibile Manualul de utilizare, precum și Termenii și Condițiile de utilizare a aplicației.

„Inspectia Muncii” este o aplicație modernă, ușor de utilizat, care vine în sprijinul angajatorilor și reprezintă singura modalitate legală de înregistrare a activităților prestate de zilieri, fiind atât în avantajul angajatorului, cât și al lucrătorului, ambii beneficiind, astfel, de protecția legii.

Pentru înființarea Registrului, beneficiarii de lucrări care apelează la zilieri trebuie să obțină numele de utilizator și parola de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) în a cărui rază teritorială își au sediul, documentele necesare în acest scop putând fi transmise tot prin email. Utilizatorul care obține parola de acces poate să autorizeze mai multe numere de telefon din care să se poată lucra în aplicație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Si daca nu au telefon sau aparatura pentru internet si online, ce fac, cum se pot informa zilierii care, multi dintre ei, nu au nici 4 clase? Alta brambureala pentru legalizarea sclaviei direct in si din tara de origine!

  2. Unde naiba au gasit-o și pe închipuita, catastrofa și habarnista asta despre piața muncii să o pună ca ministrul Muncii? Să umble doamna Violeta Alexandru prin țară să vadă cine sunt zilierii din acest sector al pieței muncii, unde și cum se negociază. Ea crede pe piața zilierilor noapsam, cu îi zice în Ardeal, funcționează logistica germano-SRI din conexiunea Sparanghelul? Crede există un ghișeu, o aderesă a unul SRL unde se prezintă cei cu calificarea de zilier, consultă ofertele, aleg, sunt înregistrați etc…! Să vină pe platoul din fața garii din Sibiu să stea o zi în soare printre tot felul de mașini și să urmârească ce întâmplă. Un buletin poate cere agricultorul, ciobanul, dezvoltatorul imobiliar și-i poate trece într-un registru dacă dă pe la “punctele de lucru” un control în urma unui denunț. Dar să stea cu Leptopul pe genunchi în mașină să le veifice cazierul, TBC, testul Wasserman și să: contract, insrtuctaj de securitatea muncii echipament de protecție etc… e SF.

  3. NU ati înțeles despre ce e vorba și sunteti refractari la progres.
    Sunt ferme mari care lucrează cu multi zilieri si au capacitatea si logistica să lucreze cu aplicația „INSPECTIA MUNCII”.
    Nu e vorba de nea Mitică care a luat azi foi oameni să culeagă roșiile sau prin ele din grădină.
    PS.Insultele la adresa ministrului V.Alexandru sunt mizerabile. DNA Alexandru este dedicata muncii de ministru si chiar știe ce face.
    Este profesionistă.

  4. Domna Oana referitor la mizelabilii refractari la progres. Totuși hai să vedem cu ce s-a ocupat lăudata dvs. ajutor de bagător de seamă pânâ sa fie “descoperită” în ministere. Absolventă a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, de unde se iese cu grad în rezervă probabil, master în Guvernanţă şi Dezvoltare Instituţională şi un altul în Afaceri Internaţionale şi Managementul Conflictelor care te face activ, între anii 1994 şi 1997, a activat în Asociaţia Pro Democraţia în funcţia de coordonator relaţii publice, (?) între anii 1997 şi 1999 a fost consilier în Departamentul de Comunicări Internaţionale şi Relaţii cu Românii de Pretutindeni din Administraţia Prezidenţială, urmează revenirea la Asociaţia Pro Democraţia ca director executiv, apoi fondează Institutul pentru Politici Publice (?) (IPP), unde a activat ca director până în noiembrie 2015, etc… Ăștia cu studii superioare, medii sau școală profesională care am fost, poeți, dacălli , electricieni, mecanici, chimiști, zidari, instalatori, tractoriști, zilieri la lopată, mecanizatori, zootehniști, agicultori, țărani am vrea să știm cui și la ce a folosit expertiza doamnei Violeta Alexantru pânâ a ajuns în ministere, până a ajuns să facă politica și cadrul în care nădușesc cei care muncesc. Ce se pune pe pâine, sau ce se vede din munca ei?

  5. @Oana:Verifica-ti contul!Deja ai primit 50 de lei si multe altele….din partea noastra.

  6. @oana, liftiera este profesionista? parca mai ieri era turista, fara cazier!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.