Relațiile dintre ofițeri acoperiți din procuratură cu politicieni cercetați penal

Cel de-al şaselea episod al memoriului trimis de fostul maior SRI Daniel Florea către Cotroceni scoate la iveală relațiile dintre ofițeri acoperiți din procuratură cu politicieni cercetați penal. În urmă cu doi ani, fostul maior SRI Daniel Florea a trimis un memoriu către Klaus Iohannis, în care îi semnala acestuia abuzurile generalului Coldea, dar și corupția din Prahova. Din 2015 până acum, Florea nu a primit niciun răspuns de la Cotroceni.

Edificatoare în acest sens sunt informaţiile scrise de ofiţerii SRI Prahova în septembrie 2011, date care fac referire la relaţiile dintre Cosma Mircea şi familia de magistraţi Tudose Liviu și Tudose Roxana. Col. Marin Constantin, după ce s-a „consultat“ cu Tudose Liviu, nu a promovat niciodată informațiile următoare, considerându-le lipsite de certitudine. Astfel:

a) Datele şi informaţiile obţinute la nivelul DJI Prahova au conturat demersurile făcute de Bucă Topalu Gheorghe, şeful Direcţiei Juridice a Consiliului Judeţean Prahova, în sensul influenţării actului de justiţie în dosarul 2688/105/2011.

Bucă l-ar fi contactat telefonic pe judecătorul Stănescu Ionel, din cadrul Secţiei Comerciale şi Contencios Administrativ şi Fiscal al Curții de Apel Ploieşti, în perioada 3-6.06.2011. Fiind pus la curent de către un coleg magistrat, Stănescu a refuzat să îi răspundă lui Bucă la telefon şi nici nu l-a contactat ulterior. Urmare, Bucă a găsit o „intrare“ la judecătorul Urlăţeanu Eelisabeta, fostă colegă şi membru al completului care, în data de 8.09.2011, a judecat recursul formulat de Instituţia Prefectului Prahova la sentinţa pronunţată de Tribunalul Prahova.

Cu toate că persoane din mediul magistraţilor Curții de Apel Ploieşti au apreciat ca fiind întemeiată soluţia pronunţată de cele două instanţe, prezintă relevanţă operativă faptul că Bucă a avut mai multe tentative, printre care una reuşită, de a interveni pe lângă magistraţi ai Curții de Apel Ploieşti, cu scopul de a favoriza în justiţie CJ Prahova.

b) La data de 7.09.2011, a fost pronunţată sentinţa în dosarul 2688/105/2011, în care prefectul jud. Prahova l-a acuzat pe Cosma Mircea că a votat în HCJ privind construirea DJ 236, prin care a favorizat despăgubirea copiilor săi, cererea prefectului a fost respinsă de instanţă ca fiind tardivă.

A doua zi, Curtea de Apel Ploieşti a dat un comunicat privind soluţia dată în cauză, fără a fi o uzanţă a instituţiei şi fără ca vreo agenţie de presă/entitate să solicite expres acest lucru.

Din mediu a rezultat că Tudose Roxana (soţia procurorului Tudose Liviu), vicepreşedinta Curții de Apel Ploieşti, este cea care i-a cerut jud. Teişanu Florentin, purtător de cuvânt, să dea comunicatul şi să fie discret cu privire la acest aspect.

c) Persoane din mediul angajaţilor Curții de Apel Ploieşti au afirmat că, în data de 7.09.2011, în jurul orei 14.00, preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea, a fost observat intrând în clădirea instituţiei şi deplasându-se spre biroul vicepreşedintelui Tudose Roxana.

Se cunoaşte ce s-a întâmplat a doua zi, atunci când Teişanu Florin, în calitatea sa de purtător de cuvânt, a emis comunicatul la solicitarea judecătorului Tudose Roxana. Astfel, se apreciază că Mircea Cosma a intervenit în acest sens pe lângă Tudose Roxana, cu care se cunoaşte că are o relaţie apropiată, pentru a obţine o promovare în plan media a instituţiei pe care o conduce. Nu lipsită de importanţă este, în contextul actual, o plângere formulată de către fostul ofiţer SRI Valentin Teodorescu (actualmente procuror), unul dintre cei care au obținut informațiile de mai sus, la adresa lui Marin Constantin – ce a fost instrumentată la nivelul DNA în 2011. Rămasă la acel moment fără rezultat (NUP), în prezent, prin infirmarea soluției și reluarea cercetărilor, îşi poate dovedi potenţialul faţă de întreg tabloul activităţilor frauduloase derulate de col. Marin Constantin.

Maior (r) SRI Daniel Florea – absolvent al Facultății de Drept din cadrul Academiei de Poliţie „Al.I. Cuza“ București, promoția 1997, arma „Pașapoarte, Poliţie de frontieră“. În 2010, a absolvit un masterat în domeniul Bioterorism. După absolvirea facultății a fost repartizat la Oficiul Național pentru Refugiați, unde a activat până în anul 2002, când a fost transferat la SRI Prahova. Inițial a lucrat ca ofițer de informații în domeniul antiterorist, iar din 2010 a lucrat la contrainformații interne. În scurt timp a devenit șeful Biroului de Securitate Internă, cu atribuții peste unitățile din județele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Teleorman și Giurgiu. Din 2014 a trecut în rezervă, după ce a făcut un denunț la DNA, Secția Militară, prin care arăta anomalii din interiorul SRI Prahova. Procurorul de caz, general-locotenent Lupulescu Nicolae, a trimis spre informare la SRI denunțul și declarația de denunțător. La patru zile după primirea adresei, a fost trecut în rezervă prin retragerea certificatului ORNISS.

După doi ani de la denunț, DNA Ploiești a solicitat arestarea preventivă a procurorului-șef al Parchetului de pe lângă CA Ploiești, Liviu Tudose, trimis în judecată pentru diverse infracțiuni, alături de deputatul Sebastian Ghiță. În denunț se făcea referire la legătura dintre cei doi, precum și la posibile fapte de corupție.

Corupția binomului, ignorată la Cotroceni (V)

Corupția binomului, ignorată la Cotroceni (IV)

Corupția binomului, ignorată la Cotroceni (III)

Corupția binomului, ignorată la Cotroceni (II)

Corupția binomului, ignorată la Cotroceni (I)


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.