Relațiile și ce le face să fie de durată

Stabilitatea unei relații de lungă durată este de multe ori dezirabilă în locul instabilității emoționale aduse de relații pasagere și de neangajamentul relațional. Când oamenii spun: „Sunt într-o relație de lungă durată“, se pot referi la două aspecte diferite. Unu: se referă la faptul că relația durează de ceva ani; și doi: își doresc să fie în relație pentru că asta îi face fericiți.

Cuplurile tinere au definiții diferite ale iubirii, pot exista atâtea definiții câți oameni sunt și nimeni nu ne poate contrazice în propria înțelegere a iubirii, dar ceea ce face diferența între relațiile de lungă durată și cele de scurtă durată este disponibilitatea partenerilor de a face lucruri în mod dezinteresat unul pentru celălalt. În relațiile solide nu este vorba doar despre fericirea proprie, ci este vorba și de a contribui la fericirea celuilalt și de a ieși din zona de confort. În mod paradoxal, disponibilitatea emoțională dezamorsează bomba conflictului.

Întâlnim destul de des cazuri în care bărbații își evită partenerele, spunând că sunt prea sensibile, sau femei care își doresc ca partenerii lor să le asculte mai mult, să fie mai prezenți în relație, iar cei doi să se raporteze zilnic din prisma acestor două poziții, fiecare antrenat de ceea ce consideră că nu face celălalt.
Acest tip de setting mental în care predomină concentrarea pe atributele mai puțin pozitive ale partenerului duce de multe ori la erodarea relației în timp, până când nu mai rămâne nimic din ceea ce odată părea că încheagă relația.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Manuela Varzaru 4 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.