Relaxările culturale din jurul Zilei naţionale

Arad

CLASIC. O seară dedicată creaţiei beethoveniene (uvertura Creaturile lui Prometeu op.34, Concertul nr. 5 în mi bemol major op.73, Imperialul) este programată la Cercul Militar. Giorgio Rodolfo Marini dirijează orchestra Filarmonicii de Stat Arad, iar Carlo Levi Minzi este solistul programului dedicat, de la ora 19.00, Zilei Naţionale a României.

Bistriţa

TEATRU. Constantin Podu semnează regia reprezentaţiei „Trei surori” de A.P.Cehov. Miercuri, 30 noiembrie, de la 18.00, montarea este prezentată la Palatul Culturii. Biletele costă 10 lei.

Botoșani

MUZICĂ. Albumul Acustic al trupei Implant pentru Refuz se lansează la Chrome bar, vineri 2 decembrie, de la 20.00.

CLASIC. Robert Gutter (SUA) dirijează un program din care fac parte lucrări de Mendelssohn-Bartholdy (Uvertura „visul unei nopţi de vară”), Francesco Di Fiore (concertul pentru pian şi orchestră), Maurice Ravel (Pavana pentru o infantă defunctă), Francesco Di Fiore (Concertul pentru pian, chitară şi orchestră) şi Maurice Ravel (Alborada del gracioso). De la ora 19.30, pe 2 decembrie în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, solişti sunt italienii Luca Torrigiani la pian, Lapo Vanucci la chitară.

Braşov

MUZICĂ. Turneul Alternosfera de promovare a albumului Haosoleum ajunge în Kruhnen Musik Halle, joi, 1 decembrie, de la ora 21.00. Biletul costă 40 de lei.

CLASIC. Unul dintre primii 10 tineri pianişti ai lumii concertează la Sala Patria a Filarmonicii în sprijinul unei fundaţii care încearcă să prevină abandonul şcolar în rândul copiilor proveniţi din medii defavorizate. În programul prezentat de Eduard Kunz, vineri, 2 decembrie, de la ora 19.00 sunt piese de Beethoven (Sonata op.27 nr.2), Debussy (Clair De Lune), Liszt (Consolation nr.3), Chopin (Ballade nr.1) şi Rachmaninov (Sonata nr.2).

MUZICĂ. Duminică sărbătoarea Subcarpaţi este în Kruhnen Musik Halle de la 20.00. Muzicile tradiţionale şi sonorităţile electronice îşi fac de cap pentru un bilet de 50 de lei.

CLASIC. „Voievodul Țiganilor” regizat de Marian Pop şi condus de Dorel Munteanu este cea mai proaspătă producţie a Operei Braşov. Sâmbătă şi duminică, sunt programate spectacole în premieră de la ora 18.30.

Bucureşti

CLASIC. „Văduva veselă” în regia lui Andrei Șerban revine la Opera Naţională în perioada 1-4 decembrie de la ora 18.30.

MUZICĂ. Pe 1 (ora 18.00) şi 2 decembrie (ora 14.30), Sala Palatului este ocupată de o adunare din ce e mai vedetă pe micile ecrane. Mapare video „cu peisaje de vis, elemente de circ, clovni, teatru muzical, bătălii în scheme de dans” încearcă să mai dinamizeze lista de „Bartoş, Smiley, Nicole Cherry, Alex Velea, Alina Eremia, Connect-R, Corina, Feli, Shot, Bibi, Andra Gogan, Anda Adam, Sore, Elena Gheorghe, Lora, Puya şi mulţi alţii”, cum spun producătorii Festigal.

TEATRU. La Odeon se joacă „Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva” de Jonas Gardell, un spectacol de Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc. Diana Gheorghian, Oana Ștefănescu, Liliana Mărgineanu şi Nicoleta Lefter interpretează rolurile acestei drame prezentate sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 19.00.

Buzău

MUZICĂ. Ovidiu Ioncu „Kempes” se întoarce la Cafeneaua Artiştilor (Casa celor 7 arte) cu un concert exploziv. Preţul biletului este 40 de lei, elevii având reducere la 25 de lei.

Cluj Napoca

MUZICĂ. Interval 100, petrecerea de 5 zile şi 5 nopţi aduce peste 80 de artişti la Form Space şi în cele două camere din Club Napoca.

MUZICĂ. Bucovina revine în Cluj-Napoca alături de Untold Faith cu două concerte, în 2 şi 3 decembrie la Hard Club (Str. Republicii nr. 110, Complex Observator) de la ora 20.00.

FILM. O serie de proiecţii speciale aduc filmul „One More Time with Feeling” la Cinema Victoria. Filmul care urmăreşte producţia celui mai recent album semnat de Nick Cave şi drama care a zguduit familia artistului în acea perioadă este prezentat joi 1 decembrie şi duminică 4 decembrie, de la ora 20.00.

TEATRU. Maia Morgenstern este duminică de la 19.00 în Sala Mare a Teatrului Naţional (Piaţa Ștefan cel Mare nr.2-4) în „La ordin, fuhrer!” (foto de Andrei Gîndac) de Brigitte Schwaiger în regia lui Mihai Măniuţiu.

Craiova

MUZICĂ. Mircea Tiberian (pian), Chris Dahlgren (contrabas) şi John Betsch (baterie) ţin concertul de jazz „Both Sides of the River” la Filarmonica Oltenia (Unirii nr.16) miercuri, 30 noiembrie, de la ora 20.00. Biletele sunt 10 lei.

MUZICĂ. Sâmbătă, E-an-na ajunge cu turneul naţional Jocurile Jienei la Casa de Cultură a Studenţilor de la ora 19.00.

Galaţi

MUZICĂ. De astăzi, până pe 4 decembrie, gălăţenii sărbătoresc zilele oraşului pe faleza superioară în zona Elice. Printre invitaţii concertelor care încep de la 18.00 sunt Loredana, Andra, BUG Mafia, Vama şi Alexandra Stan.

Iaşi

FESTIVAL. Pe 3 decembrie, Palatul Culturii este scena Festivalului Internaţional de video-mapping. Finaliştii manifestării sunt din Belgia, Italia, Polonia, Mexic şi România. Proiecţiile încep de la 18.00.

MUZICĂ. Trupa Bucium este „Live în codrul ascuns” la Rock’n Rolla de la ora 21.00, joi, de Ziua Naţională.

Piteşti

CLASIC. Centrul Multifuncţional găzduieşte pe 1 decembrie de la ora 19.00 concertul susţinut de Orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti sub bagheta lui Tiberiu Oprea. Soliştii Daniela Vlădescu (soprană), Mediana Vlad (soprană), Patricia Seymour (soprană), Stefan Popov (bariton) şi Alfredo Pascu (tenor) susţin un program de lucrări din creaţia compozitorilor George Enescu (Rapsodia I, op.11), George Grigoriu (Muzica e viaţa mea, arie din opereta Valurile Dunării) şi Gherase Dendrino (Sărmane lăutar pribeag, din Lăsaţi-mă să cânt).

Râmnicu Vâlcea

MUZICĂ. La Aby Stage Bar urcă pe scenă Țapinarii în această sâmbătă, de la 22.00.

Satu Mare

CLASIC. Pe 1 decembrie, Rapsodia română nr. 2 în Re major op. 11 de George Enescu şi Suita simfonică „Prin Munţii Apuseni” de Marţian Negrea sunt în programul Concertului Simfonic dirijat de Ștefan Novak la Filarmonica „Dinu Lipatti” (Piaţa Libertăţii nr.8), de la ora 18.30. Intrarea este liberă.

Sibiu

TEATRU. „Apolodor” după Gellu Naum este pus în scenă în limba germană în adaptarea semnată de Eszter Tompa. Spectacolul de la Teatrul Gong de miercuri, 30 noiembrie de la ora 18.00 vine cu direcţia muzicală a Adei Milea.

CLASIC. Gheorghe Costin dirijează Concertul Simfonic Extraordinar dedicat Zilei Naţionale. Joi, de la ora 19.00, la sala Thalia, pianista Ioana Lupaşcu este solista unui program din care fac parte lucrări de G.Enescu, N.Kirculescu şi Guy Bacos.

TEATRU. Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă un nou sezon de spectacole în cadrul Sibiu Magic Show, ce va avea loc anul acesta în perioada 2 – 6 decembrie, intre orele 10:00-20:00.

CLASIC. Tradiţionalul concert de sărbători al Corului Bach al Parohiei Evanghelice din Sibiu oferă anul acesta iubitorilor muzicii sacre, în primă audiţie la Sibiu, „Oratoriul de Crăciun” de Georg Gebel cel Tânăr. Evenimentul va avea loc duminică, 4 decembrie 2016, la ora18:00, în Biserica Evanghelică din Piaţa Huet şi se va bucura de participarea soliştilor vocali Melinda Samson (soprană,Sibiu), Elisa Gunesch (alto,Sibiu), Nicolae Simonov (tenor, Bucureşti) şi Marian Reşte (bas,Braşov). Aceştia vor fi acompaniaţi de o orchestră de cameră, sub conducerea muzicală a dirijorului Corului Bach, dl Jürg Leutert.

TEATRU. Adrian Matioc, Ofelia Popii, Cendana Trifan şi Marius Turdeanu sunt protagoniştii montării semnate de Cristian Juncu cu „Sărbători fericite” după mai multe texte de Neil LaBute. Biletele pentru spectacolul de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” (sâmbătă, ora 19.00) au preţuri cuprinse între 15 şi 20 de lei.

MUZICĂ. Duminică este şi Ziua Muzicii Uşoare Româneşti la Cercul Militar. Marina Voica, Dida Drăgan, Luminiţa Anghel, Adrian Daminescu, Florin Apostol şi Vlad Miriţă urcă pe scenă începând cu ora 19.00.

Am trecut cu vederea un eveniment cultural din oraşul dumneavoastră şi consideraţi că trebuie să afle de el cititorii cotidianul.ro? Nu vă abţineţi, postaţi la comentarii ceea ce credeţi că ne-a scăpat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.