Reorganizarea frauduloasă a Poliţiei de Frontieră

În temeiul art. 112 alin. 1 din Constituţia României şi art. 162 din Regulamentul Senatului României, vă adresez prezenta

INTERPELARE:

Asemenea altor structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi Poliţia de Frontieră a cunoscut cea mai nefastă perioadă sub ministrul PDL Constantin Traian Igaş. În urma reorganizării Poliţiei de Frontieră în baza Legii nr. 280/2011, au fost disponibilizaţi peste 1.500 de poliţişti de frontieră, majoritatea acestora fiind concediaţi abuziv, fără să se ţină cont de criteriile de pregătire, experienţă şi probitate profesională. Au fost disponibilizaţi preponderent poliţişti de frontieră din sectorul operativ, care absolviseră şcoala militară, aveau vechime în muncă şi erau cunoscuţi drept profesionişti şi oneşti. Au fost menţinuţi însă în funcţie numeroşi poliţişti de frontieră angajaţi din sursă externă, care nu aveau pregătirea adecvată şi nu s-au remarcat pe plan profesional, ba mulţi dintre ei aveau probleme de probitate, fiind cunoscuţi drept complici ai contrabandiştilor. În perioada 2005 – 2008 au fost angajaţi circa 10.000 de poliţişti de frontieră din sursă externă şi, potrivit unor foşti colegi disponibilizaţi, menţinerea multora dintre aceştia în funcţie se explică prin faptul că la angajare le-au fost percepute sume de bani (5.000 euro pentru ofiţeri, respectiv 3.000 euro pentru subofiţeri) şi s-a dorit să se păstreze tăcerea.

În urma reorganizării Poliţiei de Frontieră au fost desfiinţate cele 22 de inspectorate judeţene şi au fost înfiinţate 5 inspectorate teritoriale şi Garda de Coastă. Au fost desfiinţate, totodată, compartimente importante ale Poliţiei de Frontieră, cum ar fi Compartimentul pentru Infracţionalitatea Transfrontalieră (CIT) sau Serviciul Cercetări Penale (SCP). Ce este mai grav, la conducerea celor 5 inspectorate teritoriale nou înfiinţate au fost numite, în urma unor examene cu caracter formal, persoane din anturajul şi de teapa fostului ministru de interne Constantin Traian Igaş, respectiv persoane fără o pregătire profesională adecvată, contestate profesional şi compromise moral.

Astfel, pentru ocuparea funcţiilor de şefi ai celor 5 inspectorate teritoriale şi pentru Garda de Coastă au fost organizate, în data de 17 ianuarie 2012, examene cu candidaţi unici, fiind descurajată înscrierea mai multor candidaţi, prin intimidarea potenţialilor aspiranţi mai competenţi şi oneşti. Pentru candidaţii unici au fost întocmite subiecte unice, respectiv o pagină cu 7 întrebări, dintre care niciuna nu viza noua lege de organizare sau modul în care vor conduce aceste structuri noi. În plus, candidaţii unici au ştiut subiectele dinainte şi au venit cu fiţuici pregătite la simulacrul de examen pentru funcţiile respective, fiţuici care e posibil să fi rămas la dosar. În data de 24 ianuarie 2012 au fost organizate examene cu candidaţi unici şi pentru funcţiile de adjuncţi ai şefilor de inspectorate teritoriale şi Gărzii de Coastă. Întrucât în prealabil au fost sesizate Preşedinţia şi Ministerul Administraţiei şi Internelor şi a fost atenţionată conducerea Inspectoratului Naţional al Poliţiei de Frontieră, la aceste examene nu s-a permis intrarea cu fiţuici, dar candidaţii au fost înștiințați asupra subiectelor, pe care le-au învăţat pe de rost şi le-au reprodus integral, conform înregistrărilor audio.

După aceste examene formale şi fraudate din 17 respectiv 24 ianuarie 2012, şefii şi adjuncţii inspectoratelor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră şi ai Gărzii de Coastă au organizat concursuri sau examene formale şi pentru funcţiile ierarhic subordonate, numind în majoritatea cazurilor subalterni obedienţi şi incompetenţi. Astfel s-a ajuns ca Garda de Coastă să fie condusă de vreo 5 foşti subofiţeri de poliţie rutieră, ajunşi ofiţeri pe căi obscure, în frunte cu directorul Radu Dumitru, fost agent de poliţie rutieră, ajuns ofiţer, actualmente cu gradul de comisar şef, şi apoi director al Şcolii de pregătire a personalului navigant, fără să aibă anterior experienţă în Poliţia de Frontieră, în marină sau de cadru didactic. Corpul Naţional al Poliţiştilor a sesizat o serie de nereguli, favoritisme şi abuzuri la adresa directorului Radu Dumitru, din care o parte au fost constatate de o comisie de control.

Mai este de semnalat că pentru funcţiile de şef a patru inspectorate teritoriale ale Poliţiei de Frontieră (Timişoara, Oradea, Giurgiu şi Sighetu Marmaţiei) cărţile au fost făcute de chestorul Ioan Handra, fost şef al Inspectoratului Judeţean Arad al Poliţiei de Frontieră, actualmente şef al Inspectoratului Teritorial Timişoara al Poliţiei de Frontieră, fiind promovate persoane din anturajul fostului ministru de interne Constantin Traian Igaş. Cunoscut ca apropiat al ministrului Igaş, Ioan Handra a fost avansat chestor la propunerea acestuia, prin decretul preşedintelui Traian Băsescu nr. 1171 din 29 noiembrie 2010. Ex-ministrul Igaş intenţiona să-l promoveze ulterior şef al Inspectoratului Naţional al Poliţiei de Frontieră pe chestorul Handra, dar am dezvălui printr-o interpelare că, în cursul anului 2002, a fost destituit din funcţia de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac după ce autorităţile maghiare au semnalat autorităţilor române că a fost depistat pe tehnică ca fiind implicat în contrabanda cu ţigări.

Pentru toate abuzurile, fraudele şi alte nereguli prezentate în această interpelare, vinovaţii principali sunt fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, şi şeful Inspectoratului Naţional al Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, care a fost răsplătit de puterea portocalie cu 3 stele în 5 ani, ultima primind-o după atât de trâmbiţata reorganizare a Poliţiei de Frontieră, care s-a dovedit un mare fiasco.

În vederea revenirii la legalitate şi normalitate, vă solicit, domnule ministru, să dispuneţi verificarea atât a modului în care au fost realizate disponibilizările în cadrul Poliţiei de Frontieră în anul 2011, cât şi a modului în care au fost organizate examenele pentru ocuparea funcţiilor de conducere la nivelul inspectoratelor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră şi Gărzii de Coastă, îndeosebi sub aspectul respectării condiţiilor de pregătire, experienţă şi probitate profesională, urmând să-mi comunicaţi constatările realizate şi măsurile dispuse.

Solicit răspuns scris şi verbal.

Senator

Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.