Reţeaua „bani pentru partid”. Cum se face o licitaţie trucată în România. Schema şpăgii

O sursă de primă mână, care făcea parte din cercurile familiei Cosma, din Prahova, a povestit în faţa unui judecător cum sunt trucate licitaţiile, cum sunt furaţi banii publici şi cum ajung ei în conturile baronilor şi afaceriştilor locali. Sursa este Răzvan Alexe, prietenul lui Vlad Cosma, fiul baronului PSD de Prahova, Mircea Cosma. Potrivit acestei surse, şpaga în contracte atribuite de stat poate ajunge la 20% din valoarea proiectului, banii fiind însă acoperiţi din supraevaluarea acestuia. O parte din bani avea ca destinaţie chiar partidul baronului local. Răzvan Alexe şi-a recunoscut infracţiunile în faţa judecătorilor şi a povestit cu lux de amănunte cum erau drenaţi banii publici din contractele de asfaltări sau deszăpezire. În acest dosar, Mircea şi Vlad Cosma sunt acuzaţi că au trucat licitaţiile publice în schimbul unor şpăgi, acuzaţii pe care cei doi le-au negat în faţa instanţei.

Pe 9 octombrie, Răzvan Alexe a anunţat instanţa că îşi recunoaşte faptele din dosar şi că doreşte să fie judecat în procedură accelerată. Asta înseamnă că el a admis acuzaţiile DNA despre trucarea licitaţiilor. Odată cu recunoaşterea faptelor, Alexe a povestit cu lux de amănunte, în faţa instanţei, cum au fost trucate licitaţiile şi cum erau drenaţi banii publici în conturile sale, dar şi în ale lui Vlad Cosma, despre care a povestit că i-a fost prieten. Răzvan Alexe a povestit că l-a cunoscut pe Vlad Cosma în 2008 în timpul campaniei electorale, ambii făcând propagandă electorală pentru PSD. “Tot în acea perioadă, întrucât aveam probleme cu spaţiul închiriat iniţial, tot prin Cosma Vlad am cunocut-o pe Elena Cosma, mama sa, care era acţionar la o firmă de la care am închiriat biroul din localitatea Tătărai”, a declarat Răzvan Alexe în faţa judecătorilor

Amicul lui Vlad Cosma a explicat şi metoda prin care erau trucate achiziţiile publice. Din relatarea sa rezultă că firmele participante la licitaţiile din Prahova nu erau în concurenţă, ci aveau o înţelegere, astfel că rezultatul licitaţiei era cunoscut înainte ca ea să fie demarată.

“Eu am luat legătura cu Palada Costin de la Cast SRL. Au avut loc apoi discuţii în sediul Consiliului Judeţean Prahova într-un birou de la etajul 1, în apropierea biroului preşedintelui Consiliului Judeţean. La această discuţie s-a stabilit cum să se meargă la licitaţii, respectiv una dintre societăţi să depună o ofertă foarte mică, una cu un preţ foarte mare, una cu un preţ mediu pentru a contracara o eventuală participare a unei alte societăţi străine din alt judeţ. La această discuţie au fost de faţă Dumitru Ion, Palada Gimi, Alixandrescu Dabuel. Cosma Vlad a trecut pe acolo dar nu a a stat la discuţie dar ştia scopul pentru care ne-am întâlnit”, a relatat Răzvan Alexe

Preţul pentru trucarea licitaţiilor era de 10% din contract pentru conducerea CJ Prahova, adică pentru Mircea Cosma. Aceasta nu era, însă, toată şpaga. „În urma unei discuţii pe care am avut-o cu Vlad Cosma la mine în birou şi la care nu a mai participat altcineva, am înţeles că societatea câştigătoare trebuie să plătească 10% din valoarea contractului către conducerea Consiliului Judeţean pentru a avea acces la Alixandru Daniel. De asemenea, trebuiau plătiţi câte 20.000 lei de două ori, în total 40.000 lei – o dată la atribuirea contractului, a doua oară la sfârşitul lucrării către Alixandrescu Daniel”, le-a spus judecătorilor Alexe, adăugând că mita era dată în plic în birou.

Citiţi articolul integral pe gandul.info

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.