Alegerea noului şef al CSM rămâne în aer

Votul pentru desemnarea președintelui CSM pentru anul 2020 a fost amânat, după cele două blocaje create la votul pentru Nicoleta Țînț. Decizia a fost luată pentru a avea loc, în următoarele zile, discuții cu privire la alegeri.

Judecătorul Nicoleta Țînț nu a fost votată președinte CSM nici a doua oară, votul fiind din nou anulat, deoarece scorul a fost 9 voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă” și unul nul. Votul va fi reluat pentru a treia oară.

Propunerea procurorilor pentru funcția de vicepreședinte al CSM, Tatiana Toader, a fost votată în schimb pentru această poziție în cadrul Consiliului.

Tatiana Toader provine de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, unde a fost prim-procuror. În 2015, procurorul s-a evidențiat prin rezultate deosebite obținute pe parcursul acelui an, potrivit unui document publicat pe site-ul parchetului.

În proiectul de management, Tatiana Toader arată că sunt necesare noi strategii de comunicare la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), precizând că instituția trebuie să iasă din atitudinea defensivă.

„În mod esenţial, pe planul comunicării, Consiliul trebuie să iasă din atitudinea defensivă şi să exercite un rol activ în vederea creşterii încrederii în sistemul judiciar. Prin elaborarea şi, apoi, prin punerea în aplicare a noii Strategii de comunicare în cadrul sistemului judiciar (…), Consiliul va dobândi un astfel de rol activ”, se arată în Proiectul de management al procurorului.

Conform sursei citate, Consiliul trebuie să aibă reacţii prompte şi adecvate în toate situaţiile în care se constată că „prin discursul public s-au depăşit limitele libertăţii de exprimare, prin încălcarea independenţei sistemului judiciar şi a principiului separării puterilor în stat”.

„Cu toate acestea, echilibrul în aceste reacţii este unul esenţial, pentru că, în caz contrar, acest instrument de garantare a independenţei se poate transforma în reversul său sau într-un simplu demers retoric. (…) Consiliul Superior al Magistraturii va trebui ca, în mod permanent, să reacţioneze prin modul de comunicare publică la încercările de vulnerabilizare externă a sistemului prin generalizarea atitudinilor sau conduitelor izolate contrare statutului ale unor magistraţi şi să dezavueze orice manifestare lipsită de fundament din spaţiul public împotriva sistemului judiciar sau a membrilor săi”, conform proiectului magistratului.

Mai mult, Toader spune că o comunicarea între membrii Consiliului Superior al Magistraturii presupune o renunţare la orgoliile personale, „la punerea sub semnul întrebării a oricărui demers individual, consolidarea deprinderii de a lucra împreună, în scopul comun al coeziunii interne”.

„O astfel de coeziune între membri nu înseamnă renunțarea la expunerea argumentelor care pot fi diferite, ci un dialog eficient, care implică întotdeauna ascultarea reală în cadrul dialogului, acceptarea ideii că şi propunerea celuilalt poate fi viabilă şi identificarea celei mai bune soluţii”, se mai arată în documentul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Se va vota pâna va iesi cine trebuie sa iasa… Stie ba Iohannis, stie !

  2. Țînț e un fel de Baltag,care e un fel de Garbovan,care e un fel de Savonea,care e un fel de Adina Florea care e un fel de Pivniceru,etc,etc
    magistrati implicati politic de partea Mafiei..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.