Riposta Angelei Merkel la ameninţările preşedintelui Erdogan

Cancelaria de la Berlin a ripostat la reacţia dură a preşedintelui Turciei la adresa recunoaşterii genocidului comis de otomani împotriva armenilor în Primul Război Mondial.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a condamnat votul din Bundestag de săptămâna trecută, acuzându-i in special pe 11 deputaţi germani de origine turcă care votat în favoarea recunoaşterii genocidului şi, după cum spune Erdogan, au sprijinit terorismul promovat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan. “Ce fel de turci sunt ei? Ar trebui să li se facă teste de sânge în laborator”, a spus Erdogan.

Unul dintre acesti deputaţi germani, Cem Ozdemir, a spus că a primit chiar o ameninţare cu moartea după votul din Bundestag. Ozdemir este co-presedinte al Verzilor şi a fost unul dintre iniţiatorii rezoluţiei prin care se recunoaşte genocidul armean. Poliţia a fost însărcinată să-i asigure securitatea după acest incident. “Din păcate există şi o Pegida turcă”, a spus deputatul, făcând referire la mişcarea naţionalistă care se opune “islamizării” in Germania. Deputaţii germani au criticat gestul primarului Ankarei, care a publicat pe Twitter numele celor 11 deputaţi germani de origine turcă care au votat săptămâna trecută, spunând despre ei că “ne-au înjunghiat pe la spate”.

Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a declarat luni că şi Berlinul consideră PKK o grupare teroristă, însă “să asociezi anumiţi membri ai parlamentului cu terorismul este cu totul de neînţeles pentru noi”. Steffen Seiber a mai arătat că “rezoluţia a fost o iniţiativă politică a Bundestagului, care este ales democratic şi este o instituţie independentă potrivit constituţiei noastre”.

“Bundestagul a luat o decizie suverană. Acest lucru trebuie respectat”, a spus Sebert, adăugând că acesta este mesajul Angelei Merkel pentru preşedintele Turciei.

Chiar şi unele organizaţii ale turcilor din Germania au condamnat atitudinea lui Erdogan faţă de deputatii germani de origine turcă. “Considerăm dezgustătoare aceste ameninţări şi aluzii la teste de sânge”.

Preşedintele Erdogan vede însă cu totul altfel parlamentul. În ultimii ani a încercat să modifice constituţia pentru a institui un regim prezidenţial, însă Partidul Justiţie şi Dezvoltare nu a avut o majoritate suficientă. Acum, preşedintele Erdogan a numit un premier docil, în persoana lui Binali Yildirim, care a şi declarat la învestire că va iniţia procedura de modificare a constituţiei, în vederea trecerii majorităţii prerogativelor executive către instituţia preşedintelui. Recent, în Turcia a fost adoptat un amendament constituţional care permite ridicarea imunităţii a 140 de parlamentari. Amendamentul a fost propus de partidul prezidenţial, iar cei 140 de parlamentari sunt în mare majoritate membri ai Partidului Popular Democrat, pro-kurd. În cursul vizitei de săptămâna trecută la Istanbul, Angela Merkel i-a transmis preşedintelui Erdogan că ridicarea imunităţii parlamentarilor pentru declaraţiile politice făcute nu are nimic în comun cu principiile democratice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.