Risc pentru siguranța națională

Clasa noastră politică a  prezentat continuu un anume grad de risc, dar în ultima vreme acesta își arată amploarea de temut. Separația între aleșii autohtoni și cei europeni, ambii bizari și incontrolabili, adâncește criza și face imposibile orice tentative de reglementare.  Dacă ar fi două viziuni diferite privind administrarea, politica sau perspectiva națională, lucrurile ar avea deschidere spre dezbatere și soluții. Situația este extrem de gravă prin declinul absolut în chestiunea reprezentării intereselor societății. Anexați unor decizii contra estului și deseori împotriva intereselor naționale, europarlamentarii români au ajuns în fapt funcționari ai unor multinaționale. Interesele comunitare  se negociază, se dezbat, au  nevoie de combatanți cu determinare, așa cum sunt precizate de mandat.

Dacă pe plan intern asistăm la incriminarea statului paralel, și mai puțin deocamdată a celor care l-au constituit, nu același lucru se întâmplă cu mesajul și dezbaterea din structurile europene. O parte importantă a europarlamentarilor este captivă celor care au încolonat România unor interese care au transformat-o într-o colonie, aflați în solda statului paralel. Agresivitatea combatanților, chipurile pro europeni, a devenit program politic, într-o confuzionare absolută a reprezentării. Încălcarea standardelor democratice în România face parte dintr-un program instalat cu asistență specializată ca atare. Ideea că europenii au nevoie de români pentru a face echipă în avantajul unor centre economice tot mai îndepărtate de arealul național, nu mai poate fi o simplă speculație eurosceptică. Susținerea acestor inițiative nu se regăsește în investiții, în dezvoltarea durabilă a unor infrastructuri, în nimic. România coboară în calculele comunitare, în mod evident și justificat prin lipsa unor susțineri politice și în lipsa proiectelor.

Centrarea chestiunilor legate de adaptarea la spațiul și politicile comunitare stă încă în așteptarea  unor iluzorii avantaje din aderarea la UE. Corupția internă a devenit astfel o fatalitate și o invocare  de serviciu imposibil de contracarat. In loc să fie o platformă pentru modernizare și o profesionalizare a mediului decizional,  integrarea europeană riscă să devină o dizolvare a țării. Continuând într-o asemenea direcție, funcționarii europeni vor deveni un fel de proprietari cu titlu ai resurselor și cu puteri legalizate.

Pe hârtie, Tratatul de aderare la UE  face trimitere la competențe și limitări ale abuzului de tip unional sovietic. Ori, se pare că România se află într-o situație mai grea decât în perioada totalitară. Criza politică internă a fost transferată unei imposturi privind delegarea intereselor. Europarlamentarii români fac parte în mod inadmisibil dintr-o altă sferă a intereselor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioan Vieru 1334 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.