Roaming la tarife mai mici pentru Republica Moldova

Tarifele la roaming între Republica Moldova şi Uniunea Europeană vor începe să scadă de la 1 ianuarie 2024, informează miercuri un comunicat al guvernului de la Chişinău.

„Mă bucur să anunţ că ţara noastră şi Uniunea Europeană au semnat, astăzi (miercuri – n.r.), un Acord de liberalizare a roamingului. Asta înseamnă că, atunci când vom merge în ţările UE, vom putea vorbi cu familiile noastre rămase acasă, mai des şi mai ieftin”, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţei de presă comune cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

În acest sens, în cadrul unei ceremonii în format de videoconferinţă, cu participarea prim-ministrului Dorin Recean, a vicepremierului Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, a viceprim-ministrului Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice şi digitalizării, a comisarului european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, şi a conducerii celor mai mari companii de telefonie mobilă din Europa şi Republica Moldova, a fost semnat un acord voluntar, precizează sursa citată.

Prim-ministrul Dorin Recean şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile conjugate depuse de oficialii europeni şi autorităţile de la Chişinău, dar şi pentru operatorii naţionali şi internaţionali care au făcut posibilă această realizare. Şeful executivului de la Chişinău a subliniat faptul că reducerea tarifelor la roaming este un semnal puternic privind integrarea Republicii Moldova în spaţiul economic unic european.

„Visul nostru de a construi Europa acasă prinde contur. Mă bucur că operatorii din statele europene au răspuns apelului nostru şi putem marca, astfel, un pas important în relaţiile cu UE şi în procesul de avansare pe calea noastră de integrare europeană. Această realizare se înscrie în eforturile noastre de a construi instituţii care să corespundă standardelor europene şi ne apropie de realizarea dorinţei de a deveni stat membru al blocului comunitar. Vreau ca cetăţenii Republicii Moldova să se simtă acasă în orice colţ al Europei”, a remarcat prim-ministrul Dorin Recean, potrivit comunicatului citat.

Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, a vorbit despre beneficiile pe care le are semnarea acestui acord pentru cetăţenii Republicii Moldova.

„Reducerea tarifelor la roaming va avea numeroase avantaje pentru cetăţeni, pentru mediul de afaceri şi pentru diaspora. Sper că acest lucru va aduce Republica Moldova mai aproape de piaţa unică europeană. Vom continua să susţinem Moldova în procesul de digitalizare şi de conectare cu valorile şi spaţiul european. În aceste timpuri incerte, este crucial să menţinem securitatea, prosperitatea, pacea şi unitatea”, a adăugat comisarul Oliver Varhelyi.

Pe 6 aprilie 2023, Republica Moldova a adoptat Decizia de reglementare a tarifelor de terminare a apelurilor din UE către Republica Moldova şi de a aplica de la 1 ianuarie 2024 tarifele de apel aplicate la nivelul pieţei UE. Totodată, Republica Moldova şi România au semnat anterior un acord bilateral care a liberalizat tarifele de roaming, în beneficiul cetăţenilor, mai precizează în comunicat guvernul de la Chişinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Ce darnica e Uie asta cand îți reduce povara cu un cent, cand nu ar trebui sa fie nici o taxa de roaming. Multumim din inima Uie ca pe langa curbura castravetelui si mufa USB-xyz se lipseste in marinimia ei de 1 firfiric din profiturile nesimtite.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.