Toți vor gazul din Marea Neagră, numai noi nu avem ce face cu el

România, inundată de produse chimice de import. Borza: Industria noastră s-a tăiat

Deficitul comercial al României, adică diferența între exporturi și importuri s-a ridicat, anul trecut, la 13 miliarde de euro, din care peste jumătate în reprezintă produsele chimice, La comerțul cu acest tip de produse, provenite din chimie și petrochimie, țara noastră stă cel mai prost. Exportăm de 2,76 miliarde euro și importăm de 10 miliarde de euro, rezultând un minus de peste 7 miliarde de euro.

Pe locul doi la deficit sunt combustibiilii și lubrifianții auto, tot un produs al rafinării hidrocarburilor : exporturi de 2,5 miliarde euro , importuri de 5 miliarde de euro. În mare proporție, deficitele din chimie sunt în raport cu țările vecine, Ungaria, Bulgaria, Serbia, care au păstrat unități industriale, în timp ce în România acestea au fost distruse. Deputatul independent Remus Borza trage un semnal, cu această ocazie, privind capacitățile noastre de producție în domeniul chimiei, un domeniu înc are altădată excelam. “Aici este valoarea adăugată, aici este puterea economică a unei nații, să prelucrezi petrolul și gazul, ca să faci alte produse. Noi am închis fabricile, l-am băgat la pușcărie pe Niculae(patronul InterAgro – Ioan Niculae – n.r.), în condițiile în care el procesa 3,5 miliarde de metri cubi de gaz anual, pentru a produce îngrășăminte. Acum , combinatele lui sunt tăiate la fier vechi iar îngrășămintele se aduc din Ungaria și Ucraina’’, spune Borza.

Am prezentat aceste date în contextul în care lupta pentru resursele de gaz din Marea Neagră tocmai a căpătat valențe internaționale. La Washington, în cadru unei conferinte internaționale cu cei mai importanți oameni din energie, ministrul de Extern al Ungariei, Peter Szijjarto, a afirmat că aprovizionarea cu energie a Europei Centrale este o problemă de securitate, susţinând că este necesară menţinerea presiunilor asupra României pentru ca ţara noastră să înceapă extracţia de gaze naturale din Marea Neagră. Szijjarto a mai declarat că este nevoie de sporirea presiunilor internaţionale la adresa ţărilor din regiune care îşi încalcă angajamentele privind reversibilitatea fluxurilor de gaze prin interconectare, dând România şi Croaţia drept exemple în acest sens. Cu doar două zile înainte, directorul FGSZ, directorul companiei de transport de gaze a Ungariei a venit la București pentru a preciza, nonșalant, că oricum România nu are petrochimie, nu are decât 30% din gospodării branșate la rețeaua de gaze, așa că nu avem ce face cu gazul ce va fi extras din Marea Neagră. Mai mult, că ar trebui să accelerăm procesul legislativ care reglementează activitățile offshore.

Foarte recent, și de la Bruxelles a venit o reacție. Comisarul European pentru energie Miguel Arias Canete a spus că speră „ca problemele cu Ungaria să se rezolve pentru că este esențial să ducem acest proiect la bun sfârșit”.

Precipitarea actorilor locali și internaționali vine în contextul în care, marti, 3 iulie, într-o sesiune parlamentară extraordinară, va intra la vot legea offshore. Având în vedere că sunt circa 200 de miliarde de metri cubi în Marea Neagră, care ar urma să pună România pe poziția a doua în Europa în topul producătorilor de gaze, este de înțeles de unde interesul vecinilor pentru această resursă. Și nu doar a lor. Trebuie doar înțeles că orice metru cub de gaz exportat de România dislocuie un metru cub de gaz vândut de Gazprom. Însă marele câștig ar fi ca mare parte din gaz să fie procesat intern, ca să aducă bunăstare aici, nu prin vecini.

Unde însă, este o altă problemă. În prezent nu are unde, pentru că avem un consum anual de 11 miliarde de metri cubi, iar Marea Neagră ar mai aduce încă 8 miliarde. Singura soluție este dezvoltarea rapidă de unități chimice de producție și o racordare masivă la gaze a locuitorilor care acum ard lemn pentru încălzire. Adică 70% dintre români.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1057 Articole
Author

3 Comentarii

  1. In lupta cu „statul paralel”, Economia Romaniei se duce din rapa!
    „Cum am ajuns să plătim din buzunarul propriu datorii de 4 miliarde de euro ale companiilor falimentare de stat.
    Marile companii unde statul este acționar au restanțe la Bugetul de asigurări sociale(de Pensii!) de 4 Miliarde Euro.
    Suma ar fi fost mult mai mare, dacă guvernele anterioare nu ar fi șters din datorii. Deși unele companii au repornit de la zero, acum au din nou restanțe mari la buget.
    De 14 ani, ANAF se dovedește incapabil să recupereze debitele.
    Dacă ar reuși să recupereze toată suma, deficitul din Pilonul 1 ar fi acoperit pe câțiva ani, iar actualul executiv NU ar mai fi nevoit să ia bani din Pilonul 2 de pensii.
    Cel mai mare debitor la bugetul de stat este Compania Națională a Huilei (CNH). În 2010, debitele CNH depășeau un miliard de euro. După mai multe ștergeri de datorii, restanțele au ajuns, în septembrie 2017, la 800 de milioane de euro. În vremurile sale bune, Compania Națională a Huilei avea 9 sucursale, peste 20.000 de angajați și o producție anuală de 1,9 milioane tone de huilă.”
    https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-furata/romania-furata-cum-am-ajuns-sa-platim-din-buzunarul-propriu-datorii-de-4-miliarde-de-euro-ale-companiilor-falimentare-de-stat-955886

  2. Multumim din inima tutulor celor care au participat la distrugerea industriei petrochimice, pretini si aliati de nadejde din toate tarile. Traiasaca si infloreasca coalborarea reciproc avantajoasa dintre tari si popoare! URAAAA!URAAAA!

    • @N.C., nu critica tarile straine, fiecare isi apara interesele propriului popor si tara. Problema e la romani, mari gurnalisti urla patriotismul dar in fapt fac exact opusul vand tot ce pot ptr bani marunti ptr un profit imediat. Este valabil ptr TOTI romanii. Sa ne reamnintim doar sistemul de irigatii construit de odiosu’, sistem care pe bucatele s-a transferat prin curtile taranilor. Iar acuma aceiasi tarani cer statului sa le mai cionstruioasca un sistem… ca nu mai au ce fura. Sa ne reamintim de fabricile construite de odiosu’ din care oamenii muncii au furat tot ce se putea misca. Romanii sunt ciorditori de renume mondial – „romanul nu fura, fura romanul isi completeaza veniturile” – eufemism de pe vremea lui Ceasca, ptr ca nu-i asa obrazul, subtire cu multa minciuna se tine.
      Hai sa nu ne ascundem dupa clisee de 2 bani cf caroroa doar cativa decidenti au vandut tara!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.