România, lovită dur de falimentul Greciei

Prima de risc a României a urcat astăzi cu aproape 5 puncte de bază, la 345 de puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni, arată datele Reuters.Un CDS mai mare reprezintă un semnal al scumpirii finananţărilor atât pentru stat, cât şi pentru cei care vor să ia credite de la bănci.

Agravarea tensiunilor economice, la care se adaugă şi temerile privind intrarea Greciei în faliment, au început să afecteze tot mai mult imaginea României în rândul investitorilor.

Leul, tras în jos

Banca Naţională a României (BNR) a afişat astazi un curs de referinţă de 4,2805 lei/euro, în vreme ce dolarul american a fost cotat la 3,1396 lei/dolar.

Moneda naţională s-a depreciat încă din această dimineaţă în faţa euro şi a dolarului. Leul înregistra o depreciere de 7 bani în jurul orei 9:10 în faţa dolarului, până la 3,1540 lei/dolar. Leul a scăzut cu doi bani faţă de euro, până la 4,2840lei/euro, scrie money.ro.

Grecia mai are bani doar până luna viitoare

Ministrul Adjunct de Finanţe elen, Filippos Sachinidis, a recunoscut că Grecia mai are dispoziţie numerar doar până în luna octombrie.

Grecia are nevoie urgentă de următoarea tranşă a împrumutului de la FMI şi Uniunea Europeană. Mai avem spaţiu de manevră până în luna octombrie. Facem tot posibilul ca statul să funcţioneze fără probleme”, a declarat adjunctul minsitrului elen de Finanţe citat de Reuters.

Reprezentanţii troicii UE-FMI-BCE au ajuns astăzi la Atena pentru a oferi sprijin autorităţilor de la Atena

Germania analizează reintroducerea drahmei în Grecia

Ministerul Finanţelor din Germania studiază posibilul impact al intrării Greciei în încetare de plăţi, iar printre scenarii se numără şi renunţarea la euro pentru a reintroduce drahma, potrivit publicaţiei germane Der Spiegel.

Indiferent dacă Grecia rămâne sau nu în zona euro, Facilitatea de Stabilitate Financiară ar juca un rol important în administrarea unei situaţii de încetare de plăţi.

Fondul ar trebui să dispună cât mai rapid de noile atribuţii decise în iulie de liderii UE, consideră oficialii germani.

Bursele europene au scăzut la minimul ultimelor 26 de luni

Acţiunile marilor companii europene au atins luni minimul ultimelor 26 de luni, iar de la începutul anului au scăzut cu peste 20%, trase în jos de titlurile bancare, din cauza temerilor investitorilor că Grecia va intra în incapacitate de plată (default), transmite Reuters.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a scăzut cu 2,6%.

Indicele mondial MSCI a pierdut 1,4% şi se îndreaptă spre un declin de 20% de la nivelul maxim atins în acest an.

Investitorii evaluează băncile europene la niveluri nemaiîntâlnite decât după prăbuşirea Lehman Brothers, din cauza escaladării temerilor privind defaultul Greciei şi extinderea crizei datoriilor în zona euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.