România, o ţintă a noii politici externe „capitaliste” a Rusiei

Rusia trebuie să-şi consolideze prezenţa în industria energetică şi metalurgică din România, trebuie să se implice în privatizarea întreprinderilor din România şi în construirea unei a doua centrale nucleare în ţara noastră, se arată în noua doctrină a politicii externe a Moscovei.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a aprobat o nouă doctrină de politică externă menită să modernizeze cât mai repede ţara şi să atragă capital străin. Documentul, intitulat „Program pentru folosirea eficientă a politicii externe pentru dezvoltarea pe termen lung a Rusiei”, a fost publicat de ediţia în limba rusă a revistei „Newsweek”.

„Vom acorda cea mai mare importanţă întăririi relaţiilor de dependenţă reciprocă cu puterile mondiale şi regionale, relaţii bazate pe întrepătrunderea reciprocă la nivel economic şi cultural”, se arată în document.

Noua doctrină stabileşte liniile de acţiune în relaţiile cu 61 de state. În privinţa României, Moscova va promova consolidarea afacerilor ruse în sectoarele strategice ale economiei româneşti, în special în domeniul energiei, metalurgiei feroase şi neferoase şi participarea la privatizarea unor întreprinderi de stat. Documentul vorbeşte despre construirea şi utilizarea unui depozit subteran de gaze în România, despre participarea Rusiei la modernizarea generatoarelor româneşti de electricitate, construcţia de turbine de nouă generaţie şi a unei a doua centrale nucleare pe teriotoriul României. Nu este uitată nici reglementarea problemei ridicate de fabricarea în România, fără licenţă, a unor echipamente militare de concepţie sovietică.

Proiectata amplasare a scutului antirachetă al SUA pe teritoriul României este trecută la secţiunea riscurilor privind securitatea, alături de posibilitatea unui atac asupra Iranului din partea SUA sau a Israelului şi a agravării relaţiilor Washington-Beijing ca urmare a exportului de arme americane în Taiwan. Moscova identifică un factor de risc în polarizarea politicii americane şi presiunile care pot fi făcute asupra preşedintelui Barack Obama pentru a extinde „războiul împotriva terorismului”, cel mai probabil în Yemen.

Revenind la sfera cooperării, doctrina arată că Rusia trebuie să-şi întărească relaţiile cu SUA şi UE, pentru a-şi putea atinge obiectivele economice şi să încheie „alianţe pentru modernizare” cu Europa Occidentală şi UE, pentru a atrage capital străin, scrie ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în introducerea noii doctrine. Moscova va trebui să renunţe la restricţiile impuse pentru transferul de tehnologie americană în Rusia şi va trebui să exploateze cât mai mult potenţialul tehnologic al SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.