România, pe locul I în UE la creşterea exporturilor

Din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, şapte au înregistrat creşteri ale exporturilor în 2010, faţă de 2008. Din cele şapte, cel mai bun rezultat l-a obţinut România, a declarat, la The Money Channel, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR).

„Astăzi am confirmarea de la colegii mei de la ambasadele UE în privinţa exporturilor, spre bucuria mea am constatat că România e pe primul loc în privinţa ieşirii din criză, din punct de vedere al exporturilor. Din 27 ţări membre, şapte ţări au reuşit în 2010 să realizeze exporturi superioare decât în 2008 şi România e pe primul loc în UE. Toate celelalte ţări au înregistrat până la minus 20% în 2010 faţă de 2008”, a declarat Ionescu.

El a explicat că unul din merite este al BNR, care a reuşit să menţină stabilitatea cursului monedei naţionale, iar managementul companiilor s-a dovedit competitiv, în condiţiile în care exporturile au scăzut în timp ce un sfert din companiile exportatoare au dispărut de pe piaţă.

„Plionul principal al reuşitei l-a realizat BNR, vorbim de stabilitatea cursului. A fost foarte important ca oamenii de afaceri să realizeze că, de la data semnării contractului până la data încasării, să nu existe fluctuaţii de curs care să le dea afacerea peste cap. Institutul Naţional de Statistică demonsterază că, de la un număr de 24.540 de firme care făceau export în 2008, 18.760 mai făceau export în 2010, au dispărut apropape un sfert”, a spus Ionescu.

Preşedintele ANEIR a adăugat că rezultatele pozitive sunt datorate şi firmelor din România care au avut capacitatea de a implementa măsuri de austeritate eficiente.

„Măsurile de austeritate care s-au acceptat la toate unităţile exportatoare îşi văd roadele, ele nu au văzut criza ca o goană după comenzi. S-a acceptat să se lucreze pe salarii mai mici. Managementul a avut capacitatea să convingă, să ajungă la un compromis”, a mai spus Ionescu.

Volumul exporturilor româneşti a fost în 2010 de 37,25 miliarde euro, mai mare cu 28,1% decât volumul exporturilor în anului 2009 şi peste nivelul exporturilor totale ale anului 2008 (33,725 miliarde euro), an record al exporturilor României pentru ultimii 20 de ani, potrivit Ministerului Economiei.

„Comerţul exterior al României a înregistrat, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), o evoluţie pozitivă în anul 2010, în special prin componenta sa de export, asumându-şi astfel, în continuare, atât rolul de motor al creşterii economice, cât şi de multiplicator în economie pentru industria orizontală, transporturi, asigurări, servicii financiare”, potrivit Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Principalii exportatori în cadrul UE au fost Automobile Dacia, Nokia România, Honeywell Technologies SARL, OMV Petrom, Daewoo Mangalia Heavy, Flextronics Manufacturing, Continental Automotive, Philip Morris Italia, Alro SA, Rompetrol Rafinare.

În afara UE, cei mai mari exportatori au fost anul trecut ArcelorMittal Galaţi, Rompetrol Rafinare SA, Nokia România, Renault Industrie Roumanie, Automobile Dacia, OMV Petrom, Petrotel LukOil SA Prahova, STX RO Offshore Tulcea, Holzindustrie Schweighofer, Azomureş SA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.