România, „asistență financiară” de la Banca Mondială

Guvernul României a accesat linia de asistență financiară preaprobată în valoare de 400 milioane de euro acordată de Banca Mondială pentru a contribui la prevenirea răspândirii pandemiei de COVID – 19 și la punerea în aplicare a unor măsuri în acest scop, transmite Banca Mondială.

Această finanțare sprijină o serie de intervenții menite să ducă la consolidarea serviciilor de intervenție și a celor medicale, la minimizarea pierderilor pentru sectoarele public și privat, precum și la protejarea vieții cetățenilor și a calității traiului în general, arată sursa citată.

„Banca Mondială este pregătită să vină în sprijinul României în lupta sa împotriva pandemiei de COVID-19 și a efectelor acesteia asupra oamenilor, prin acordarea unui ajutor financiar rapid, precum și printr-o implicare pe termen lung. Ȋn funcţie de evoluţia situaţiei, vom continua să sprijinim România pentru a putea depăși această criză”, a declarat Tatiana Proskuryakova, Directorul de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.

România a beneficiat de această asistență financiară preaprobată (Catastrophe Deferred Drawdown Option – CAT-DDO), pe care Guvernul României a negociat-o cu Banca Mondială în luna iunie 2018. Obiectivul acestui program este acela de a consolida cadrul instituțional și juridic din România pentru a putea gestiona eficient impactul fizic, social și fiscal în caz de situație medicală de urgență, în cazul unui dezastru natural sau al schimbărilor climatice.

În plus față de sprijinul acordat Guvernului pentru dezvoltarea unor politici publice de importanță critică menite să consolideze reziliența, această facilitate acordă Guvernului posibilitatea de a accesa finanțare în termen de 48 de ore, pentru a putea reacționa în timp util în fața unui dezastru natural sau a unei urgențe de natură medicală.

În același timp, Biroul Băncii Mondiale din România lucrează acum la restructurarea portofoliului existent, în special în domeniul sănătății, pentru a-și valorifica o parte din fondurile existente în vederea finanțării achiziției unor echipamente necesare în contextul crizei actuale, precum și în domeniile afectate de criză dincolo de sectorul sănătății. Acest gen de asistență implică și furnizarea de asistenţă tehnică pentru diminuarea impactului economic pe care il va avea o posibila criză, arată sursa citată.

Grupul Băncii Mondiale pune la dispoziție un pachet de finanțare cu aprobare rapidă în valoare de 14 miliarde USD pentru a consolida răspunsul la efectele pandemiei de COVID-19 în țările aflate în curs de dezvoltare și pentru a reduce perioada de recuperare a acestora. Reacția rapidă include finanțare, consiliere în materie de politici publice și asistență tehnică pentru a ajuta țările să facă față impactului generat de această pandemie în domeniul medical și economic. IFC oferă o finanţare de 8 miliarde USD pentru a ajuta societățile private afectate de pandemie și pentru a contribui la păstrarea locurilor de muncă. IBRD şi IDA pun la dispoziție o primă tranșă de 6 miliarde USD pentru a susține intervenția în domeniul asistenței medicale.

În cazul în care sunt țări care vor avea nevoie de un sprijin mai semnificativ, Grupul Băncii Mondiale va acorda 160 miliarde USD în următoarele 15 luni pentru a contribui la protejarea celor sărăci și vulnerabili, pentru a sprijini mediul de afaceri și procesul de recuperare economică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Parca vad ca Citu va cere sa inapoiem ajutorul ca a fost imprumut!(caco intentionat)

  2. Guvernul pesedist al analfabetei veve dar condus in fapt de hotul valcov stia ca a praduit depozitele tarii din 2018 cand a negociat acest imprumut.Tuturor pesedistilor sa le fie luati bani, oricum au ascunsi mai mult de 400 de milioane de euro pentru a rambursa acest imprumut. Liberalii sa faca referendum la urmatarele alegeri pe aceasta tema sa inteleaga hotii din toate partidele ca nu se mai poate!

  3. Trebuie facut un calcul.Epidemia va dura 1 an si repercursiunile inca un an. Trebuie sa trecem la conditii de razboi. Fiecare salariat somer si pensionar sa primeasca ratie 200 euro fiecare de la oras si 100 euro de la tara care au gospodarie . Salariatilor statului sa li se reduca si lor salariu la salariu minim pe economie. Apoi face calcul cat trebuie imprumutat. Criza e la inceput.

  4. Împrumutați va ! Din 5 euro împrumutați, 2 ajung la destinație si 3 va umplu buzunarele.Peste ani vom plăti noi, plebea , si pe cei doi si pe cei 3 . Tudor Vladimirescu.

  5. De ce ești curios, pentru oricum o vei plăti si nu ți-a cerut nimeni părerea, că așa-i democrația la noi ….

  6. Banca Mondială nu dă bani fără constrângeri! Acordul PSAL II, actul de desființare a industriei românești așa bună sau rea cum era, acord care conținea lista tuturor întreprinderilor de stat ce urmau să fie privatizate sau lichidate a fost semnat de train băsescu în calitate de negociator șef din partea României cu Banca Mondială și mugur isărecu în calitate de prim-ministru. Așa-i că ați uitat că muguraș a fost și prim-ministru! Exact când a contat. Evident, nu pentru noi! Aceeași rețetă pentru a privatiza și firimiturile care au mai rămas statului român. Acum nu mai este nevoie decât de semnătura lui orban. Și orban semnează orice, fără ezitare!

  7. 400 de milioane de euro le-a dat CITU si ORBAN,fratilor MICULA,sponsori ai acestui partid de CIUMETI.Cum mai recuperati acei bani PUNGASILOR de la acei escroci,deoarece au pierdut procesul cu statul roman???Asa ca MISULE nu te supara,dar mai anlfabeti ca acesti CIUMETI GALBENI,nu gasesti.”guvernul meu”.

  8. A vorbit cineva în spațiul public despre această ‘asistență financiară’ ?!

  9. Este totala inconstienta. Trebuiau analizate mai intai toate rezervele interne si reorientate. Cei doi incapabili (arhidovediti) Verner si Sica vor ingropa definitiv Romania daca coronavirusita se va prelungi cateva luni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.