România se întoarce la încălzirea cu lemne

Oraşul Botoşani se află la un pas de la debranşarea totală de la sistemul centralizat de energie termică. Din cele 35.000 de apartamente din localitate, doar 10.000 mai sunt racordate şi aproape toţi cei rămaşi au făcut şi fac cereri de renunţare la energia termică. Consecinţa debranşărilor în masă a fost aceea că în toate blocurile sunt scări cu un singur abonat sau cel mult doi la sistemul centralizat, care plătesc toate pierderile din sistem.

„Marea debranşare s-a produs în iarna 2002-2003, când Termica ne-a ţinut în frig trei luni pentru că nu au avut combustibil. Atunci, 40% dintre proprietarii de apartamente au renunţat la contractul de furnizare a energiei termice. Acum toţi vor să se debranşeze, dar li se pun tot felul de piedici, cum ar fi 1.400 lei pentru un proiect de debranşare. La noi preţul gigacaloriei este de 187 lei şi acum ne-au anunţat că se va mări cu 20%”, ne-a precizat Petru Butnaru, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari, filiala Botoşani.

Subvenţia pentru combustibil, în pericol de dispariţie

La Negreşti Oaş vezi peste tot stive de lemne în faţa blocurilor şi asta pentru că oamenii s-au debranşat de la energia termică şi folosesc sobe cu lemne cu coşuri scoase pe geam. „Chiar preşedintele Băsescu a ieşit în luna mai şi a spus că se reduc drastic subvenţiile. Să ne spună şi nouă despre ce subvenţii este vorba. Mie mi-a trecut prin mână un proiect de act normativ în care se tăiau cei 45% subvenţie la combustibilul pentru producerea energiei termice acordată de Guvern. Ar fi un dezastru să se întâmple asta. Gândiţi-vă că sunt oraşe în care deja preţul gigacaloriei plătit de populaţie este deja prea mare. Aradul are 207 lei pe gigacalorie, Suceava – 213 lei, Zalău -203 lei, Botoşani – 187 lei, Buzău – 185 sau Braşov – 174 lei. Probabil soluţia ar fi centrala de apartament, dar, la sărăcia de azi, câţi dintre români îşi vor putea cumpăra ceva? În plus, chiar şi în Bucureşti, dacă s-ar instala 800.000 de centrale de apartament nu ar exista presiune de gaze care să acopere consumul. Nici cablurile de aluminiu din blocuri n-ar rezista unui asemenea consum de energie electrică. Tare mă tem însă că vom ajunge să ne încălzim cu lemne în sobă la bloc, aşa cum deja procedează cei din Negreşti Oaş”, ne-a declarat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.