România va avea suficiente gaze și iarna următoare

“Vom avea gaze și iarna următoare”. Afirmația îi aparține directorului Transgaz, Ion Sterian, și a fost făcută cu ocazia întâlnirii în Abu Dhabi cu Ahmed Mohamed Alebri, director ADNOC Gas, unul dintre cei mai mari producători și comercianți de gaz, cu precădere GNL, din lume.

 

Sterian nu și-a nuanțat declarația, dar se poate specula pe marginea ei că societăți din România ar putea contracta gaze din Emirate, care să fie descărcate cu metanierele în terminalele de la Marea Mediterană, apoi să intre pe conductele care să-l aducă în România.

Pentru această iarnă, și cu norocul de a avea o vreme caldă și ghinionul de a nu prea mai avea industrie consumatoare de gaz, România este asigurată în aprovizionare. Depozitele s-au umplut la maximum , la 1 noiembrie iar acum, după două luni și jumătate de extracție, tot mai sunt 68% pline, potrivit declarațiilor ministrului Energiei, Virgil Popescu. La cantitatea din depozite se adaugă producția curentă și mici importuri. Dacă în iarna următoare nu ne-am mai putea baza pe importurile rusești, locul lor le-ar putea lua alte importuri, gaz din Caspica și GNL descărcat la terminalele din Mediterana.

Directorul Transgaz a precizat recent  că, după sezonul acesta, este foarte probabil că vor rămâne în depozite aproximativ 1,3 miliarde de metri cubi de gaze, adica 40% din total capacitate – o cantitate importantă pentru iarna 2023-2024.”

În prezent, consumul României este de circa 10,5 miliarde de metri cubi annual, din care 9 miliarde provind din producția internă – Romgaz, Petrom și BSOG, în Marea Neagră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1079 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Din cauza ca rromulanii nostri nu-s capabili sa-si faca un punct de descarcare a gazelor lichefiate din metaniere, in portul Constanta, eu cred ca mai iefitin si mai usor ar fi sa ni le trimita arabii prin posta.
    Barem cand ne-or lua olandezii portul Constanta, sa-l ia dotat si cu terminalul de descarcare a gazelor lichefiate……[Rumburak]

  2. Poate ma lamureste si pe mine cineva de ce trebuie sa importam gaze cand 80% din gospodarii nu sunt racordate iar industria romaneasca e sublima dar lipseste cu desavarsire. Unde si cine consuma gazele din productia interna, atata cata este, basca ce se importa? Ca eu cred ca tot ce producem se duce moka la „partenerii Schengen” si abia vreo jumate din ce mai importam, consumam intern. Astept lamuriri!

  3. Da, cu siguranta vom avea gaze si peste 10 ani , nu pentru ca ne dau ci pentru ca nu le mai consumam.A trecut Iarna si din depozite s-au consumat abia 30 % ( si nu erau pline la inceputul iernii) . Pe de-o parte amaratul de cetatean a inchis robinetul ( la 3,5 lei metrul cub …) iar pe alta parte industrie consumatoare nu mai avem . Ingraseminte chimice nu mai facem, termocentrale pe gaz nu prea avem, negru de fum nu mai facem, facem doar umbra pămantului. Da, vom avea gaze vesnic.

  4. Stati blanzi, limba n-are oase si gura poate scoate orice sunet din gat sau invers. Asa ca, nu va bazati pe troscait, arabii stiu exect ce lepre sunt in politica romaneasca, inca nu au uitat perioada de aderare(2002-2004) cand javrele politice au pus pe tava pentru vanzare inclusiv cetatenii.

  5. Acum a fost cald,consumul mic,unii chiar au facut economii ,au stat la 19 grade de frica facturilor,dar daca in februarie o sa fie ger,sa vezi cum sar guvernantii si media sa spuna ca este criza si iar sar preturile. Pretul pana in martie este 0,31 ,dar de scazut nu scade.Dupa luna martie inseamna ca iar cresc preturile,cu toate ca gazul a fost cumparat ,stocat inainte de luna martie. Dar cei care au fost nevoiti [consumatori casnici]sa faca contracte cu 0,86 ,contracte incheiate inainte de 2023,vor plati din martie acest pret pe facturi? Gazul vine pe aceleasi magistrale ,pe aceleasi conducte,de ce sunt preturi diferite chiar in acelasi oras,la acelasi furnizor?este o alba neagra cu preturile.Guvernantii vor sa ne demonstreze cat sunt ei de prevazatori, de competenti ,de vigilenti ,cu grija fata de popor.Inainte dadeau vina pe rusi ca mareau pretul[minteau] dar acum daca sunt mici importuri,de ce este platim dublu gazul fata de anul trecut?

  6. Că’tu’ ăsta $$oroșizd e trimis dă la Neviorc în iEmiratele iUnite, dă parcă el ar fi ministrul iEnerjiei! …chiar o fi, oare? …că manipulează în scripte miliarde dă $$, în tranzacții între State!
    Verjil o fi doar o paiață pusă pă scaun, care se ocupă exclusiv dă benzinăriile făcute-cadou nevestei lui?
    Șerpăria de la guWern trebuie să dispară! Cu ghilotine, sau fără……[Rumburak, fanu’ gazului rusesc p’în Nord Stream 1 șî Nord Stream 2; ca șî a’ $$ilor primiți dă la $$oroș]

  7. Producție gaze România:
    2022 – 9 miliarde de metri cubi.
    1980 și – 37 miliarde de metri cubi.
    De 4 ori mai puțini.
    Unde-s cei 28 miliarde de metri cubi pe an mai puțini?
    PS Vor scumpii gazele, din nou, spunînd că importă de la mam dracului. Pînă azi dădeau vina pe ruși.

  8. Dacă romulenii ăștia în halate albe nu sunt beți-manga, să nu-mi spuneți mie pe nume!

  9. Arma principala a lui Putin, santajul cu gazul pe timp de iarna s-a fasait spre ciuda lui si a lui Cristoiu. Unde sunt marile miscari de strada din Occident provocate de lipsa caldurii, propovaduite de oracolul din Gagesti??

  10. Eu pot să stau și în frig numai să văd cum crapă Putin. Și nu, nu am avut noroc de o iarnă ușoară ci o dovadă că Dumnezeu nu joacă zaruri.
    Oricum felicitări pentru Transgsaz.

  11. Un ciclu solar are, în medie, 11 ani. Îmbuibații ce conduc lumea știau c-o să fie o iarnă blîndă de aceea au scumpit acum energia. Fiind cald oamenii ard mai puțin si nu-i doare așa rău la buzunar.
    Iar ne-au făcut.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.