Românii consumă tot mai mult mărfurile altora

marfuri

România a raportat în primul trimestru din 2018 un deficit commercial de 2,715 miliarde de euro, mai mare cu 416,2 milioane de euro faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, conform daterlor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), pe fondul unei creșteri mai mari a importurilor în raport cu exporturile.

“În primele trei luni din 2018, exporturile au crescut cu 9,8%, iar importurile cu 10,8%, comparativ cu primele trei luni din 2017. În primul trimestru din 2018, exporturile FOB au însumat 16.986,5 milioane de euro, iar importurile CIF au însumat 19.702,1 milioane de euro”, se arată în comunicatul Statisticii. S-au importat tot mai mult produse din tutun și băuturi (creștere de 22% în primele trei luni alea acestui an comparative cu ianuari-martie 2017), combustibili minerali, lubrifianți și material derivate (+18,7%), mărfuri manufacturare clasificate în principal după material primă (+11,5%), articole manufacturate diverse (+11,7%), mașini și echipamente pentru transport (+11,1%), produse chimice și produse derivate (+6,4%).

Venitul disponibil al populației

Valoare schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2018 a fost de 13,012 miliarde de euro la expedieri şi de 14,847 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 76,6% din total exporturi şi 75,4% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în perioada analizată a fost de 3,973 miliarde de euro la exporturi şi de 4,854 miliarde de euro la importuri, reprezentând 23,4% din total exporturi şi 24,6% din total importuri.

Analizând datele de mai sus, se poate concluziona că venitul disponibil al populaţiei, rezultat din politica fiscală a guvernului, de majorare a salariilor și pensiilor și de scădere a unor taxe și impozite, se duce în importuri într-o bună măsură. Mai exact, românii consumă din ceea ce alții produc și în felul acesta se amplifică unul din riscurile. Deocamdată, deficitul comercial nu este îngrijorător, situându-se undeva în sub 4% pe an, în condițiile în care problemele apar la peste 5%.

Însă, problema care se pune este cum este finanțat acest deficit întrucât investițiile directe sunt la nivel minim. Și pentru că România nu poate apela la cea mai bună sursă de finanțare, este nevoită să încarce datoria public. Care înseamnă costuri mai mari. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că acoperirea importuri cu exporturi este tot mai mică și asta pune presiune pe cursul valutar. De altfel, leul se menține de câteva luni în jurul unui nivel care se apropie de minim istoric în raport cu moneda europeană.

Economia se află în faza de creștere

În acest moment, România nu se confruntă cu dezechilibre macroeconomice majore, însă există riscuri financiare generate de activele externe, de vulnerabilităţile sectorului bancar, de creşterile salariale în domeniul bugetar şi de politicile fiscale prociclice. Când se vorbeşte de ciclul economiei, se vorbeşte de ciclul de creştere și de cel de descreştere pentru că economia evoluează în timp ca o sinusoidă – urcă, ajunge la un vârf, și apoi coboară. Acum, în România, economia se află în faza de creştere. Când scad taxele se stimulează consumul, care la rândul lui stimulează creşterea economică. Asta înseamnă că măsura de reducere a taxelor simultan cu creşterea de salarii este prociclică, adică stimulează o creştere care este oricum.

Politica prociclică poate conduce economia la o situaţie nesusutenabilă întrucât taxele deja scăzute şi salariile crescute nu mai pot fi susținte. Este cea ce s-a întâmplat în 2008. Deficitul bugetar s-a triplat atunci în doar câteva luni, împrumuturile au devenit tot mai scumpe, România a apelat din nou la expertiza chinuitoare a Fondului Monetar Internațional. Partea cea mai dificilă a economie s-a consumat în ultima parte a lui 2008, când a fost o criză de lichidate, iar șocul cel mare s-a simțit în 2010, când Guvernul Boc a decis creșterea TVA de la 19 la 24%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Din diferenta import-export,de 60 de ani in favoarea importului,se pierde bogatia Romaniei!Este boala sistemului economic romanesc,nici un regim politic nu a fost in stare sa echilibreze balanta !Ungaria, de ani buni, aduna cate 5-8 miliarde de euro anual din export,mult mai substantial decat importul!

  2. Ca sa exporti, trebuie sa producitu, ca tara. Ce produce Romania? Muncitori in constructii si servitoare pentru occident. Atat. Ungaria, dupa anii ’90 n-a distrus nimic din economie. Iobagii au ras tot. Nici un razboi atomic n-ar fi reusit asta.

  3. Pt ca, cele romanesti ori nu sunt pe raft, ori nu se produc. Nu mai avem economie. Importam de la ace pana la cele mai mari utilaje. Politici proaste. Exportam (ex) lemn si importam mobila. Exportam grau, si importam paine congelata. O sa exportam si sfecla de zahar tot mai multa ( s-a desfiintat/mutat si fabrica Diamant) si importam zahar. Politici gresite.. Practic , conducatorii nostri, ne saboteaza tara.

  4. În „iepoca” de tristă amintire, România exporta calculatoare electronice, fabricate la FCE Felix București din Pipera, în Republica Populară China. Astăzi, toate calculatoarele electronice, laptopuri, etc. utilizate în România sunt fabricate în Republica Populară China. Un kilogram de „roșii oltenești” (așa sunt etichetate) costă în aprozarele din Transilvania 21-22 de RON în timp ce roșiile importate din Italia costă 7 RON/Kg, în aceleași aprozare, în condițiile în care leul a scăzut și ar trebui să avem succes mare la exporturi din acest motiv. Nu reușesc să înțeleg ce statistici citește premierul având în vedere cele descrise mai sus. Probabil cele realizate de don Livache la pescuit pe Belina.

  5. Asta era ca surplusul din salarii se duce pe exporturi …cine a zis asta minte cu tupeu ca uite la profesrio care aveau salarii de mizerie in general de la 2000 lei net primesc 2400 ron ! Deci 200 milioane euro la profesori plus fo 100 milioane in sist sanitar – pà an !!! Si atunci sa aflam de unde zic ei ca au crescut chelt salariale cu 4 miliarde euro pe an ??? Rezulta ca au marit pe furis tot la cei privilegiati si sunt pres iar voi va faceti ca nu stiti !!!!este ?

  6. Nu politicile sunt gresite,mentalitatea de sluga a corporatistilor care pentru un euro vand si parintii.Ei au o singura constiinta-sa vina banul-apoi totul este de vanzare.Daca Romania ar avea 5 milioane de specialisti IT,credeti ca ar fi mai bine?Am importa forta de munca si pentru maturatul strazilor…Cat credeti ca ar fi deficitul comercial cand vom produce terabiti de softuri,iar pamatul va fi parloaga nefiind cine sa-l lucreze.Efectul geoeconomic va fi extinderea nisipurilor de la Dabuleni pana dincolo de catierele de fite dela Pipera si Baneasa.Malefic viitor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.