Românii nu-l iau în seamă pe Trump în cazul Huawei

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a dat de înțeles, printr-un răspuns dat deputatului Sorin Dan Moldovan, că nu va interzice participarea companiei chinezești Huawei la licitațiile pentru acordarea licenței 5G, neluând astfel în seamă pretenții președintelui american Donald Trump, de boicotare a asiaticilor pe piața din Europa, ”ANCOM verifică dacă echipamentele radio, puse la dispoziție pe piața națională sau puse în funcțiune pe teritoriul național respectă cerințele esențiale de protecție a sănătății și siguranței persoanelor, dacă acestea oferă un nivel adecvat al compatibilității electromagnetice și dacă sunt construite astfel încât să utilizeze eficient spectrul radio atribuit, pentru evitarea interferențelor prejudiciabile, în concordanță cu legislația națională aplicabilă. De asemenea, ANCOM controlează dacă echipamentele (non-radio) puse la dispoziție pe piața națională sau puse în funcțiune pe teritoriul național respectă cerința esențială de compatibilitate electromagnetică. Interdicția de introducere pe piața din România a anumitor echipamente radio, din motive ce nu țin de prevederile Hotărârii Guvernului 740/2016, excede atribuțiilor ANCOM, orice decizie privind restricțiile de altă natură revenind altor foruri ale statului român”, se arată în răspunsul ANCOM către deputatul amintit.

ANCOM urmează să desfășoare procedura de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvente de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-2800 MHz în acest an.

Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care mărește presiunea asupra aliaților Statelor Unite de a urma exemplul Washingtonului și să interzică compania chineză de la participarea la licitațiile pentru rețelele 5G sau alte proiecte de telecomunicații, potrivit CNN. Statele Unite pretind că Huawei, una dintre cele mai importante companii chineze, reprezintă un mare risc de a spiona infrastructura tehnologică occidentală. Cea mai recentă acțiune a lui Donald Trump contra companiei chineze vine pe fondul unui război comercial între Statele Unite și China, care se agravează de la o zi la alta.

Principalii competitori ai Huawei, liderul în echipamente 5G, sunt Nokia și Ericsson. Nokia care s-a aliat în trecut cu Siemens a cumpărat mai demult divizia de infrastructură a Motorola, din SUA. Americanii nu au alte companii care să poată concura Huawei. Infrastructura 5G Huawei este cea mai performantă și ieftină. În ultimii ani, chinezii, atât compania cât și guvernul, sunt într-o ofensivă puternică, Huawei reușind să intre in peste 30 de țări din lume, inclusiv în Marea Britanie, Italia și Monaco. Vodafone, care a lansat deja 5G în Ro, lucrează cu infrastructură Huawei. State mari precum Canada și Australia au avut probleme cu SUA din cauza Huawei și au impus restricții de securitate companiei chineze, la cererea SUA, însă nu pot ignora calitatea tehnologiei 5G a Huawei. Dar chiar oricâte restricții de acces pentru chinezi s-ar impune la mentenanță tot există bănuieli de breșe de securitate special create și de scurgere de date strategice către Huawei și implicit către autoritățile chineze. NATO ca alianță militară poate fi afectată prin scurgerea de informații. Nu poți să indepărtezi liderul pe rețele și echipamente 5G de la licitații, dar poți să pui condiții dure de securitate la licitații, susține Dumitru Cristi, cofondator al companiei Plurivox.

Recent, președintele KlausIohannis sa spus, referitor la tehnologia 5G, că în România „unii nu sunt suficient de îngrijorați”, iar acest subiect va trebui discutat și în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). „La noi unii nu sunt suficient de îngrijorați. (…) Nu realizează ce se întâmplă de fapt. Cred că va trebui să discutăm și în CSAT”, a declarat Iohannis. Recent, ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a susținut că „licitația (pentru infrastructură 5G din țară noastră – n.red.) va fi deschisă tuturor, inclusiv companiilor care folosesc echipament de la Huawei Technologies Co.”. În iunie, Guvernul a adoptat Strategia 5G pentru România. Adoptarea acestei strategii plasează România alături de 12 state dezvoltate care au lansat strategii 5G, printre care Austria, Danemarca, Franța, Germania și Italia.

„Din punctul nostru de vedere nu se schimbă procedura și nici calendarul de acordare de licențe 5G. Dacă vor fi veni clarificări, nu pentru noi, pentru că este o licitație a statului, sigur, ținută de ANCOM, referitoare la spectrul pe care se dezvoltă tehnologiile 5G, este foarte bine. Cred că în perioada următoare vor exista clarificări, astfel ca, cei care vor depune oferte să poată să facă o ofertă realistă”, a spus Sorin Grindeanu, șeful ANCOM, pentru Europa Liberă.

El a refuzat să se refere la compania Huawei, cea vizată de înțelegerea româno-americană, în condițiile în care nici documentul parafat la Washington nu face precizări specifice.

Și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la aliații NATO și la statele Uniunii Europene să nu încheie contracte cu firme care aplică tehnologia și infrastructura Huawei în viitoarele rețele 5G din rațiuni de securitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Tupa 152 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Oameni buni,daca se primeste ordin „sa omoare,sa impuste” orice cetatean roman care nu e deacord cu zicerile capului principal, politicienii executa? Asa si in destule cazuri! Fiecare cetatean are dreptul de a alege, de a achizitiona si orice drept! Ce fel de democratie este asta cu impuneri si obligatii? Nu cumva e crancenul comunism acoperit de termenul democratie scos pe gurile multora? Cam asa pare!

  2. Deocamdata China este lider mondial in telefoane mobile,IT,5G si inteligenta artificiala,si se distanteaza !Daca Trump a avut tupeul sa ceara Chinei sa renunte la programul de cercetare in tehnologii revolutionare,va dati seama unde s-a ajuns;
    mai mult spionaj pe Internet,Facebook,telefonie mobila,etc., decat SUA,nu face nimeni!

  3. Da, si nazistu de Cotroceni care zicea ca baga Huawei in „CSAT acu tace? S a dus la Trump doar sa se laude ca a fost in SUA? Mica otreapa nu stie ca nu asa se face politica? Se va intoarce i.potriva lui totul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.