Românii preferă casele vechi

Deși noul program guvernamental Prima Casă pentru locuințe noi a fost lansat de aproape o lună, cererea rămâne una scăzută. Și asta din cauza condițiilor ambigue, care deranjează atât băncile, cât și potențialii clienți.

Potrivit analiștilor, majoritatea celor aproximativ 800 de cereri de credite ajunse la fondul de garantare sunt pentru finanțarea achiziției de locuințe vechi. 

Chiar dacă unele dintre prețurile locuințelor din proiectele rezidențiale noi se încadrează în baremul impus de stat, faptul că acestea nu sunt terminate determină clienții să caute tot locuințe din blocuri vechi.

„Cererea pentru Prima Casă e sub 5% din ceea ce primim noi de la clienți. Nu știu dacă e vorba de neîncredere sau de faptul că de această dată programul nu a mai fost mediatizat suficient, dar e clar că cel puțin momentan, nu a apărut o emulație în ceea ce privește achiziționarea de locuințe prin Prima Casă 2”, a declarat Cătălin Apetri, managing partner al agenției Coldwell Banker.

La rândul său, reprezentantul companiei dezvoltatoare Be Igloo, Nimrod Zvik, crede că situația s-ar putea înrăutăți pentru că multe proiecte sunt blocate, deci pe piață ar putea apărea o criză de locuințe, la dispoziție rămânând doar cele vechi, ceea ce ar putea conduce la noi creșteri de prețuri.

“Deși vânzările au crescut, avem același număr de clienți care cumpără prin acest program, iar procentajul lor rămâne sub 10%. Suntem bucuroși că guvernul caută soluții pentru ieșirea din acest impas, dar eu cred că schimbarea ar trebui să înceapă de la birocratia care îi ține departe pe români de orice fel de programe, de la cele adresate achiziției de locuințe până la accesarea de fonduri europene.”, a declarat Nimrod Zvik.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.