Românii îl sărbătoresc pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Pe data de 26 octombrie, românii sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, numit Sâmedru în tradiţia populară, iar în 27 octombrie, pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou – Basarabov, patronul oraşului Bucureşti. În aceste zile, peste 300 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica.

Dimitrie, un tânăr credincios și cu o educație aleasă, a fost prefect al Tesalonicului. Pentru că L-a mărturisit pe Hristos și pe mulți i-a întors la credință, mai întâi a fost întemnițat, iar mai apoi ucis cu sulițele, la porunca împăratului Maximian.

Trupul Sfântului Dimitrie a fost îngropat cu cinste de către creștini și, după un timp, din mormântul său au început să curgă picături de mir frumos mirositor, prin care s-au săvârșit multe minuni și vindecări. Din acest motiv, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este numit și Izvorâtorul de Mir și este cunoscut până astăzi ca mare făcător de minuni.

Troparul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie
„Mare aparator te-a aflat intru primejdii lumea, pe tine purtatorule de chinuri, cel ce ai biruit pe pagani. Deci, precum mandria lui Lie ai zdrobit si la lupta indraznet ai facut pe Nestor, asa, Sfinte Dimitrie, roaga pe Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca noua mare mila!”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

  1. Românii sărbătoresc sfîrșitul anului pastoral, se sparg turmele. Sfântul Dumitru a fost suprapus peste sărbătoarea străveche (ce cuvînt!) cînd, conducătorii bisericilor, au văzut că nu pot să învingă firescul, mersul naturii.
    PS Începutul anului pastoral este Sângeorgiu (Sf Gheorghe) cînd se împreună oile; de Sângeorz se bat câinii, de Sănmedru se bat stăpânii.
    PS Dovadă că secuii sînt românii dezrădăcinați sînt și numitele focuri secuiești, noaptea de 25-26 octombrie, ajun, ce nu sînt alceva decît focurile de Sânmedru.

  2. Romanii sarbatoresc crima si pe criminal .
    Ce cauta un ,,sfant ” cu sulita ?
    Apostolii au avut arme ,au ucis pe cineva ?

  3. Astazi ar trebui sa fie sarbatoarea Valahiei: dupa parerea ardelenilor, aici toti suntem Mitici……[Rumburak]

  4. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) este sfântul ocrotitor al cetății Bucureștilor, canonizat în anul 1955 de către Biserica Ortodoxă Română. Sfântul Dimitrie s-a născut în timpul împăraților româno-bulgari Petru și Asan (secolul al XIII-lea), în satul Basarabovo din Bulgaria. Așa cum se menționează în Viețile Sfinților. acest cuvios părinte, Dimitrie cel Nou, a fost inițial păstor de vite în satul său natal.
    Între anii 1768-1774, fiind război între ruși și turci, armatele rusești au trecut Dunărea și au ocupat mai multe ținuturi bulgărești, printre care și satul Basarabov. Generalul rus Ivan Saltîcov, auzind de moaștele Cuviosului, a poruncit să le trimită în Rusia, dar un credincios român cu numele Hagi Dimitrie l-a rugat pe general să nu înstrăineze sfintele moaște, ci să le dăruiască României ca mângâiere pentru tot ce au pătimit românii din pricina războiului. Sfintele moaște ale Sfântului Dimitrie au ajuns pe pământ românesc, fiind așezate în biserica Mitropoliei de la București la 13 iulie 1774. Generalul Saltîcov a luat totuși mâna cea dreaptă a sfântului și a trimis-o la Kiev, unde se păstrează și astăzi în Lavra Pecerska.
    Sfântul era considerat ocrotitorul cetății Bucureștilor (inca din anul 1792) și era foarte iubit pentru că făcea multe minuni și salvase orașul de multe năpaste … ciumă dintre anii 1813, seceta din anul 1827, holera din anul 1831.
    Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian în cetatea Tesalonic. A fost martirizat pe la anul 306. Sfântul Dumitru era un nobil, ofițer, proconsul al Ahaiei. Ca urmare a faptului că l-a mărturisit pe Iisus Hristos, a fost ucis cu lancea la Tessalonic. Cruciații din Evul Mediu l-au adoptat, ca și pe Sfântul Gheorghe, drept patron al lor.

  5. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian în cetatea Tesalonic. A fost martirizat pe la anul 306. Sfântul Dumitru era un nobil, ofițer, proconsul al Ahaiei. Ca urmare a faptului că l-a mărturisit pe Iisus Hristos, a fost ucis cu lancea la Tessalonic. Cruciații din Evul Mediu l-au adoptat, ca și pe Sfântul Gheorghe, drept patron al lor.

  6. Asa-i ma @Arie, Sf Dumitru este un criminal ptr ca a ucis balaurul, adica pe necuratul.

  7. #Di@Arie
    Da ,l-a ucis pe necuratul ,nu mai exista necuratul de atunci din al III-lea secol ,e numai lapte si miere in lume ,traim in paradis .
    Apropo ,in icoana din articol il vad pe ,,sfant” impingand varful lancei pe care o are in mana in pieptul unui om un seaman de-al sau pe care Isus a spus sa-l iubeasca ,nu intr-un balaur .

  8. Ce troll ratat esti. Dar pentru a lamuri orice nedumerire pe care unii cititori de buna credinta a avea-o despre Sfantul Dumitru, violenta este uneori chiar sfanta si impusa de Dumnezeu, dupa cum citim in capitolul 13 din epistola catre romani:

    „..dregatorii nu sunt frica pentru fapta buna, ci pentru cea rea. Vrei deci sa nu-ti fie frica de stapanire? Fa binele si vei avea lauda de la ea. Caci ea este slujitoare a lui Dumnezeu pentru binele tau, iar daca faci rau, teme-te, caci nu in zadar poarta sabia, pentru ca ea este slujitoare a lui Dumnezeu si razbunatoare a maniei Lui asupra celor ce savarsesc raul ”

    In icoana Sfantul Dumitru pedepsete pe un raufacator, asa cum Dumnezeu a dat porunca. Iubim pe dusmani dar pana la un anumit punct. Cand vezi ca ei nu se invata minte si continua sa-si bata joc de oameni si de Dumnezeu, iubirea se termina.

  9. @ Arie
    Ibca odata intreb
    Apostolii au ucis pe cineva ,erau violenti ?
    Daca-mi dai o dovada ca da ,azi ma duc sa ma inrolez voluntar sa lupt impotriva crestinilor adevarati rusi in Ucraina .
    Ca asa fac crestinii adevarati ,isi ucid fratii de credinta

    • @Arie:
      Cand intri in biserica si saruti icoana cu sfantul, n-o sa-ti spuna nimeni ca te inchini si saruti pe cel macelarit.
      Tu insa o sa saruti ca o Iuda pe cel de pe cal. Si nu va fi nimic. Ignorance is bliss.
      Si Kiril sfinteste amunitia cu care se omoara ucraineni. Ii iubeste pe apropiatii lui de f. aproape pentru ca pe cei de mai departe cade ura si furia lui pentru ca el e dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu creat, nu dupa al lui Iisus.
      Stie demonul cum sa-l ocoleasca pe Iisus.
      Dar intai trebuie tie sa-ti dovedesti ca esti in credinta cea buna si nu in cea nebuna. Esti fecioara cu ulei pentru lampa sau de cea fara de ulei?

  10. Pui intrebari stupide.

    Apostolii nu erau nici dregatori, nici soldati si nu era treaba lor sa impuna legea in societate. In schimb ai in Biblie exemple cu soldati cum era Corneliu, care a continuat sa fie soldat in armata romana (si deci sa ucida) dupa convertire. Sutasul din Capernaum, un alt soldat din armata romana care ucidea oameni, era cel mai credincios om din Israel, cel putin asta a spus Iisus despre el. Si sa nu-i uitam pe soldatii care l-au intrebat pe Ioan Botezatorul ce trebuie sa faca pentru a se mantui iar raspunsul a fost ca ei sa nu persecute pe nimeni si sa fie multumiti cu solda lor (deci puteau sa continue sa fie soldati si sa ucida). Sfantul Dumitru face parte din categoria asta. El a ucis, dar nu a facut-o pentru a persecuta pe cineva.

    Daca tu vrei sa te duci in Ucraina sa te lupti pentru paradele LGBT si casatoriile gay ale lui Zelenenski, n-ai decat. Dar sa nu te astepti ca Dumnezeu sa fie cu tine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.