Romgaz se întoarce la vechiul partener, pentru finalizarea Iernut

 
Producătorul de gaze controlat de stat Romgaz anunță semnarea unui nou contract, dar cu același constructor inițial, pentru finalizarea centralei de 430 MW de la Iernut, proiect sistat acum doi ani și care trebuia finalizat de trei ani.
„În şedinţa Consiliului de Administraţie al S.N.G.N. ROMGAZ S.A. din data de 29.03.2023:
a) a fost aprobată încheierea Contractului de Achiziție având ca obiect ”Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine pe gaz”, cu Duro Felguera S.A.
Contractul de Achiziţie urmează să fie semnat de părţi conform precedurilor corporative aplicabile, cu respectarea prevederilor Legii nr.99/2016 privind achiziţiile sectoriale;
b) a fost avizată încheierea unui Contract de Tranzacție între S.N.G.N. ROMGAZ S.A. și Duro Felguera S.A., care va fi supus aprobării Adunării Generale a Acționarilor ROMGAZ.
Contractul de Tranzacţie se va încheia cu scopul rezolvării unor diferende între părţi şi a finalizării lucrărilor rămase de executat la CTE Iernut.
Facem precizarea că Contractul de Tranzacţie va intra în vigoare în termen de 5 zile de la data îndeplinirii tuturor condițiilor suspensive prevăzute în acesta, una dintre aceste condiţii fiind aprobarea Adunării Generale a Acționarilor ROMGAZ”, a transmis compania Bursei.
Semnarea noului contract ar putea conduce la finalizarea, cu întârziere, a centralei pe  gaze în ciclu combinat de la Iernut, un proiect care trebuia inițial finalizat în 2020 dar care, potrivit ultimelor estimări, va fi terminat abia anul viitor.
Lucrările au fost întărziate de neînțelegerile între Romgaz și asocierea Duro Felguera – Romelectro, care au condus în final la rezilierea contractului.
Guvernul a adoptat în primăvara anului trecut o ordonanță de urgență de modificare a legislației achizițiilor publice sectoriale, pentru a permite finalizarea cu aceiași contractori a proiectului, precum și majorarea sumei plătite Duro Felguera și Romelectro față de valoarea rezultată din licitația câștigată de consorțiu în 2016, de 268 milioane euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1120 Articole
Author

2 Comentarii

  1. No las ca i fain , chiar daca dureaza cat constructia intregului Sistem Electroenergetic National , tot este ceva ca dupa lovilutie , nu e chiar sterp pamantul Termocentralei care a ffffffunctionat pe vremuti la Iernut fiind construita probabil acum 50 de ani , in maxim 3 ani, dar modernizare dureaza (inlocuirea focarelor de ardere si probabil a generatoarelor dureaza de 30 de ani , pentru a se putea marii pretul curentului la romani . Sa nu uitati in orele de varf sa cumperati curent de la unguri , ca e mai scump si mai rafinat .

  2. ROMGAZ? Unde e divizia de contracte? De ce trebuie sa externalizezi contractele? Unde este ‘in house’ contract management? Ca o companie romaneasca ce se respecta unde este contract compliance, infrastructure in house managementul? Nu il aveti si il externalizati? aveti o problema ca si companie de stat si sunteti sub incidenta legii. SUNTETI INCAPABILI SA AVETI O DIVIZIE DE INVESTITII CU BANII ROMANILOR. Deci, dupa ce ca aveti asa capital din buzunarele noastre, il irositi pe companii externe pt ca, sunteti incapabili managerial si financiar sa derulati proiecte si contracte.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.