Roubini: Bula covid se va sparge

Revenirea economiei americane este în formă de K, adică bogații devin și mai bogați, iar săracii sunt striviți de pierderea slujbelor și de datorii imposibil de rambursat. ”Cei cu slujbe stabile cu normă întreagă, cu beneficii și cu o plasă de siguranță financiară sunt optimiști, când văd că indicii bursieri ajung la cotații tot mai mari. Șomerii sau cei cu slujbe part-time, în domenii cu valoare adăugată mică – noul ”precariat” – sunt înglodați în datorii, au puține resurse financiare și perspective economice tot mai sumbre”, scrie Nouriel Roubini, pentru Project Syndicate.

Aceste tendințe arată o și mai mare deconectare între Wall Street și Main Street. Noile cotații bursiere record nu înseamnă nimic pentru cei mai mulți oameni. Distribuția bogăției pentru cei mai săraci 50% dintre americani nu înseamnă decât 0,7% din volumul acțiunilor tranzacționate pe bursă, în timp ce distribuția bogăției pentru cei mai bogați 10% dintre americani sau pentru primii 1% reprezintă 87,2%, respectiv 51,8% din volumul acțiunilor tranzacționate. Cei mai bogați 50 de americani dețin o avere egală cu cea a celor mai săraci 165 de milioane.

Inegalitatea crescândă a venit odată cu ascensiunea Big Tech. Fiecare loc de muncă creat de Amazon duce la pierderea a trei locuri de muncă în retail. În alte sectoare dominate de giganții tech avem o dinamică similară. Însă problemele economice de astăzi nu sunt noi. Vreme de decenii, clasa muncitoare nu a reușit să țină pasul cu progresul, ceea ce a dus la stagnarea venitului median și la creșterea costurilor zilnice.

Vreme de decenii, ”soluția” la această problemă a fost „democratizarea” financiară, astfel încât cei mai săraci să se poată împrumuta pentru a-și cumpăra case pe care nu și le permiteau și apoi să folosească aceste locuințe pe post de ATM-uri. Această expansiune a creditului de consum – credite ipotecare și alte forme de datorii – a creat bula care s-a spart în 2008, când milioane de oameni și-au pierdut locul de muncă, casele și economiile.

Acum, aceiași oameni care au fost distruși în urmă cu un deceniu sunt prostiți din nou. Celor care se bazează pe slujbe part-time sau sunt freelanceri li se oferă o nouă funie cu care să se spânzure în numele ”democratizării financiare”. Milioane de oameni și-au creat conturi pe Robinhood și pe alte aplicații bursiere, unde  să-și înmulțească de câteva ori micile economii, speculând niște acțiuni fără valoare.

Recentul episod legat de compania GameStop, în care un front unit de mici traderi este prezentat ca un erou care luptă cu răul reprezentat de fondurile speculative, nu face decât să mascheze realitatea urâtă a faptului că o mulțime de indivizi fără loc de muncă și fără abilități profesionale, împovărați de datorii sunt exploatați din nou. Mulți au fost convinși că succesul financiar nu este legat de o slujbă bună, de munca intensă, de economisire și investiții, ci de scheme de îmbogățire rapidă sau de active fără valoare precum criptomonedele (sau ”monedele de rahat”, cum îmi place să le numesc).

Să fim bine înțeleși: reprezentarea populistă în care o armată de mici David îl doboară pe Goliathul de pe Wall Street nu este decât o altă metodă de a-l jecmăni pe investitorul amator. La fel ca în 2008, rezultatul inevitabil va fi o altă bulă. Diferența este că, de această dată, membrii populiști și nesăbuiți ai Congresului au luat măsuri împotriva intermediarilor de pe piețele financiare pentru că nu le-au permis celor mai vulnerabili să obțină și mai multe profituri pe bursă.

Pentru ca lucrurile să fie și mai rele, piețele încep să se teamă de experimental masiv de monetizare a deficitului bugetar pe care îl fac acum Federal Reserve și Departamentul Trezoreriei prin relaxarea cantitativă (o versiune a Teoriei Monetare Moderne sau a „banilor din elicopter”). Tot mai mulți critici avertizează că această abordare va supraîncălzi economia, forțând Federal Reserve să ridice rata dobânzii mai devreme decât se estimează. Dobânzile obligațiunilor cresc deja.

Între timp, democrații din Congres au adoptat un pachet de 1,9 trilioane de dolari care include un sprijin suplimentar pentru cetățeni. Însă, având în vedere arieratele de milioane legate de chirii și utilități, având în vedere moratoriul pentru creditele ipotecare și alte împrumuturi, o mare parte din aceste ajutoare se vor duce către plata datoriilor, iar o altă parte va fi economisită. Doar o treime din acest stimul va ajunge să fie cheltuit pentru a pune economia în mișcare.

Asta înseamnă că efectele acestor măsuri asupra creșterii, inflației și a dobânzilor va fi mai mic decât s-a crezut. Pentru că economiile suplimentare ce vor fi făcute vor ajunge să fie investite în obligațiuni ale guvernului, ceea ce a fost gândit ca un împrumut pentru cetățeni va deveni în realitate un împrumut pentru bănci și alți creditori.

Inflația ar putea să crească, dacă efectele monetizării deficitelor se vor combina cu șocurile lanțurilor de producție și vor duce la stagflație. Riscul unor asemenea șocuri au cresut ca urmare a războiului rece sino-american, care amenință să ducă la un proces de deglobalizare și balcanizare, pe măsură ce țările vor urma linia protecționismului. Însă asta se va întâmpla pe termen mediu, nu în 2021.

Cât privește acest an, creșterea economica ar putea fi mai mică decât se așteaptă. Apar noi tulpini ale coronavirusului și sunt îngrijorări că vaccinurile existente nu vor fi suficiente pentru a pune capăt pandemiei. Pornirile și opririle repetate ale economiei subminează încrederea și crește presiunea politică pentru redeschiderea economiilor înainte ca virusul să fie învins. Multe întreprinderi mici și mijlocii riscă să dea faliment și foarte mulți oameni riscă să devină șomeri pe termen lung. Lista patologiilor care afectează economia este lunga și include creșterea inegalității, riscuri politice și geopolitice.

Piețele vor rămâne fragile – dacă nu de-a dreptul o bulă – pentru că sunt alimentate printr-o politică monetară adaptativă. Iar raportul de astăzi dintre prețuri și venituri este la fel de mare ca și în timpul bulelor ce au precedat crizele din 1929 si 2000. Pe lângă acest aspect, mania jocului pe piețele financiare cu acțiunile comapniilor tech, mania criptomonedelor sunt alte surse de îngrijorare.

În aceste condiții, se poate ca Federal Reserve să fie îngrijorată că piețele se vor prăbuși brusc, dacă renunță la relaxarea cantitativă. Având în vedere și că actuala creștere a datoriilor publică și privată împiedică normalizarea politicii monetare, este mai mare probabilitatea pe termen mediu a cresterii inflației, a șomajului, a decelerării economice și a prăbușirii a piețelor și a economiilor.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20

13 Comentarii

  1. Într-o zi se va duce dracu sandramaua de democratie americana. E bataie de joc de om, iar viba este exclusiv a statului si politicului.

  2. Imi sa râd…domnule sfarsitul lumii va veni! Dar nimenî nu stie cand..just relax! Jm keynes fiind intrebat ce crede despre viitor a răspuns,: sigur este ca vom muri..in rest….

  3. As vrea sa va atentionez de capcana intinsa dar ma abtin. Atat va spun: nu intrati pe fenta aruncata cum ati intrat pe coro!

  4. Cat de curand americanii il vor regreta pe Trump! America iar va fi invadata de produse chinezesti si someri mexicani, asa ca luati de Bideu! Unde nu-i cap vai de picioare! Pelosi e SATANA, asa strigau masele !

  5. mor de placere cand vad cum „progresistii” traiesc visul american, adica se zdrobesc sa-i imbogateasca pe bogati si ei traiesc din credite !

  6. Nouriel Roubini este un profet gen Ezechiel, scos la inaintare de Kosher Nostra
    Au nevoie si de genul asta de „critici”, sa nu fie critica impotriva Big Tech dominata de goimi,care dau o tenta antisemita si „nu se doreste”..

  7. Pe astia care latra in vant pentru propriile afaceri invinuind alte tari si natiuni pentru a ascunde porcariile lor, gen „china e vinovata” de acesti virusi care au penetrat aerul, i-as scuipa direct in gura! Sa va amintesc, am scris despre acest virus prin care am trecut in primavara lui 2019 dar debutul a fost in decembrie 2018, am scris ca nu mi-a restituit cheltuielile pe urgente din asigurarea de turist de catre societatea respectiva! Si am insistat: aveti putina rabdare, bor scoate adevarul la suprafata, ori, se vor da de gol fara sa isi dea seama, ca acest virus nu are nicio legatura cu china! Nu are cum sa penetreze virusii aerul direct in halvetica si fupa cateva luni de zile, in zona italiei! La momentul respectiv penetrarea a fost in concentratie scazuta si nu au fost afectati multi cetateni sa intre in panica. Cand au penetrat mai puternic, au sarit de parca luasera foc la cur! Ce sa gasim la momentul de fata? Oare pe unde e brazilia, cumva langa china, cumva brazilia nu are legatura sau e aproape de americuta???! Cititi ultimul material aparut si va minunati! https://www.stiripesurse.ro/studiu-china-scapa-de-toate-acuzatiile-virusul-sars-cov-2-a-fost-descoperit-in-apele-dintr-un-oras_1682740.html

  8. Roubini incearca sa deschida ochii chiorilor, insa dupa cum se vede chiorii prefera sa ramana chiori in continuare.
    Nimeni nu ia in seama nici polarizarea tot mai accentuata a bogatiei si saraciei, generata de criza coronavirusului.
    Toata jongleria capitalistilor actuali este ca in loc sa aiba o criza majora ca aceea de la anii 1930, o sparg in crize de mai mica amploare, cu frecventa de cca 10 ani.

  9. Al Treilea Razboi Mondial a inceput in decembrie 2007, debutand printr-o criza economica. Aceasta este faza razboiului economic. La fel s-a intamplat si in Conflagratia Globala precedenta, cand „Israelul” a declarat razboi economic Germaniei. „Profetul crizei” nu spune nimic nou, cel putin nu mie. Eu unul stiu, in mare, ce va urma. Stiu ca motorul economic al UE – Germania – se va gripa, fapt ce va duce la disparitia monedei unice si la destramarea Uniunii. Eu stiu, ca si cei ca mine, si mai stiu si conspiratorii si slugile lor, dar restul? Din nefericire pentru Romania, populatia doarme pe ea si viseaza la cai verzi pe pereti, la un „trai decent” si la o „tara ca afara”.
    Bai baietii, VINE FOAMEETTTTEEEEAAAAAA!

  10. Dupa umila -mi parere, hiba stalelor bogate este in discrepanta dintre cei saraci si cei colosal de bogati.Impozitarea progresiva a averilor ar creea un echilibru financiar al statelor, obligarea bogatilor sa contribuie la dezvoltarea structurala a tarilor din care-si realizeaza profitul.

  11. D-l Roubini este si el parte de trib, care?… el stie…Daca se bazeaza numai pe jocul de Bursa, adica Boul lor de Aur, ca sa mai tina $ acolo sus coada lui, cred ca se face ca uita, in ce priveste soarta Omenirii, care nu poate trai numai pe speculatii. Asa s-a intimplat si in 1929, si tot cu milionarii Americii ce se arunca-u de la etaje, mai ceva ca Doctorii, etc… lui Putin. Deci deocamdata este bina, ei tiparesc hirtiile, ceilalti semiti dau petrolul, si economia Duduie. Dar daca Petrolul nu mai este ce a fost, ce urmeza? Probabil ca si confratii lui de pe acolo o sa inchida Pravaliile si o sa se intoarca in tariile de origine, cu toate ca acum li se baga frica in oase ca Omenirea care este de la Adam si Eva, are ceva cu ei, cum dau ei de veste cu HO, ca sa stea acolo nemisca-ti, pina la venirea Apocalipsei. Se poate sa mai fie alte chestii bune de business si pe la concetatenii lor din Rossia, care poate salveaza agonia Omenirii? Deci de-o fi bine de-o fi rau? suntem obisnuiti, ca de aia tot ei cu Marx, Lenin, Stalin, etc… mai nou Roubini, sau celealalt Antichrist Sorossy, ce sa mai spun de Nostradamus? le vom duce toate. Pina atunci Desteapta-te Romane, ca astia in somnul lor de moarte nu vor decit ca Neadertalienii sa fie number one, ales bules.
    O zi buna.
    Con

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.