Rupert Murdoch. Sau ce se întâmplă când presa pupă puterea

Dacă Watergate este unul dintre momente cele mai glorioase ale jurnalismului din ultimul secol, scandalul din Anglia cu interceptarea telefoanelor de către ziariştili de la „News of the World” este una dintre cele mai sumbre clipe pentru presă. Este şi mai ruşinos pentru că se petrece într-o ţară respectată pentru democraţia sa.

News International, compania care deţine ziarul „News of the World”, a plătit sute de mii de lire poliţiştilor şi altor surse pentru a beneficia de informaţii privilegiate. Ziariştii au interceptat ilegal telefoanele victimelor unor crime şi ale rudelor soldaţilor care au murit în Afganistan. Şapte ziarişti riscă să intre în închisoare din cauza scandalului. „News of the World” a fost închis, un ziar care a apărut prima dată în 1843 şi avea un tiraj săptămânal de 3 milioane de exemplare.

Proprietarul, Rupert Murdoch, acest mogul global, a fost zguduit pentru prima dată. Dacă era temut de cei puternici din viaţa politică, acum puterea sa a şubrezit brusc. Ambiţia lui de a cumpăra Sky Television, o achiziţie de miliarde de lire, nu mai este atât de sigură. Dacă puterea strică, puterea absolută strică şi mai mult. Publicul din Marea Britanie este revoltat şi cere socoteală poliţiei, presei şi guvernului.

Ce au uitat ziariştii de la „News of the World”? Au uitat că trebuie să respecte legea şi au devenit aroganţi, mai ales directoarea ziarului, Rebekah Brooks, al cărei scop principal era să fie prietenă cu cei care sunt la putere, fie fostul premier Tony Blair, fie actualul, David Cameron. Brooks voia să fie invitată la toate recepţiile, la toate petrecerile şi la alte evenimente sociale şi să fie fotografiată alături de oamenii puterii. În schimb, guvernele Blair şi Cameron au fost măgulite şi agendele lor au fost promovate ruşinos, sfidând valorile jurnalistice. Acest fapt este cu atât mai abject într-o ţară cu o lungă tradiţie democratică, unde presa a jucat un rol esenţial în clădirea statutului de temut al presei şi a unei societăţi destul de transparente.

După 1989 s-a născut în România o presă liberă, cu slăbiciunile sale, cu lacunele sale cu tot. În anii ’90, pe copertele ziarelor găseai slogane de genul „nimeni nu este deasupra legii” sau „cititorul este cel care contează”, sau „nu iertăm pe nimeni”.

De-a lungul anilor însă, jurnalişti importanţi au devenit comozi ca în alte ţări. Au început să pupe putere sau politicieni importanţi din opoziţie, seduşi de celebritate, bani şi „tutuială” cu lumea „importantă”. Au gustat din borcanul cu miere fără să-şi dea seama că riscă să-şi piardă reputaţia, iar o presă „pupăcioasă” înseamnă o democraţie slabă. Dacă Anglia are resurse să se redreseze după scandalul „News of the World”, ar fi bine şi pentru presa globală. În România sper ca jurnaliştii să îşi dea seama că meseria, democraţia şi binele societăţii sunt mai importante decât un pumn de argint pentru buzunarele lor.

Rupert Murdoch nu este un model pentru presă. Mai degrabă Bob Woodward şi Carl Bernstein, cei care l-au demascat pe Richard Nixon în scandalul Watergate pentru „The Washington Post”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.