Ruşanu va câştiga 14.000 euro pe lună, ca şef al ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară a confirmat joi că Dan Radu Ruşanu va avea un salariu de 14.000 euro pe lună, ca preşedinte al instituţiei. Informaţii despre salariile pe care şi le-au stabilit noii şefi de la ASF au fost publicate de cotidianul.ro în data de 15 mai. La momentul respectiv, reprezentanţii instituţiei nu au dorit să facă niciun fel de comentariu pe acest subiect.

„Cel mai mare salariu din cadrul ASF este cel al preşedintelui ASF, echivalentul a 14.000 de euro pe lună”, se precizează într-un comunicat dat astăzi publicităţii de Direcţia de comunicare a instituţiei amintite. În acelaşi text se explică şi care au fost criteriile care au stat la baza stabilirii sumei: nivelul salarizării din Banca Națională a României; nivelul de salarizare al managementului companiilor reglementate din piaţă (societăţi de asigurări, organisme de plasament colectiv, fonduri de pensii private); respectiv nivelul de salarizare al autorităților similare din Uniunea Europeană.

De asemenea, se precizează că membrii din conducerea Autorităţii nu vor primi alte sporuri „de natură să distorsioneze politica salarială”, aşa cum se întâmpla la fostele autorităţi (spre exemplu indemnizaţia pentru fiecare şedinţă de Consiliu). În plus, în cazul întreruperii mandatului înainte de termen, aceştia nu vor beneficia de plăţi compensatorii.

Din informaţiile obţinute de cotidianul.ro, vicepreşedinţii câştigă 12.000 de euro pe lună, iar membrii neexecutivi, în jur de 4.000 de euro. Consiliul de Administraţie al ASF are în total 17 membri.

ASF va avea 460 de angajaţi

Deşi instituţia se autofinanţează, discuţiile despre salariile foarte mari de la ASF au fost lansate în spaţiul public în condiţiile în care conducerea este numită politic, de Parlament.

Preşedinte al ASF a fost ales liberalul Dan Radu Ruşanu, cu sprijinul USL. La momentul înfiinţării Autorităţii, premierul Victor Ponta anunţa că toate salariile şi veniturile din noua instituţie se vor încadra în standardele BNR.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost înfiinţată oficial la data de 24 aprilie 2013, prin comasarea altor trei instituţii de profil: Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). În noua formulă, se are în vedere o reducere a personalului de la 540 de angajaţi la 460.

Autoritatea de Supraveghere Financiară exercită atribuții de autorizare, reglementare, supraveghere și control asupra segmentului de piață non-bancară determinat prin lege (piață de capital, pensii private, asigurări).

Reprezentanţii instituţiei atrag atenţia asupra faptului că „personalul ASF nu este plătit din diversele bugete ale statului, fiind o autoritate autofinanțată”. „Sursele de autofinanțare provin din veniturile proprii, obținute în principal din cote aplicate tranzacţiilor pe piața de capital, din taxele de autorizare și funcționare aplicate sau din amenzi aplicate societăților autorizate, supravegheate și reglementate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.