Rusia a găsit vinovaţii  pentru atacul asupra lui Serghei Skripal

putin

Atacul cu o substanță neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal a fost o provocare din partea serviciilor de informații din Marea Britanie și SUA, a declarat miercuri șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei, Serghei Narîșkin, transmite Reuters.

„În cazul Skripal, care este o provocare grotescă pusă la punct de agenții de informații din Marea Britanie și SUA, anumite guverne europene nu urmează orbește deciziile luate de Londra și Washington, preferând în schimb să analizeze cu atenție ce s-a întâmplat”, a spus Narîșkin, în cadrul unei conferințe de securitate la Moscova.

Șeful spionajului rusesc apreciază că acțiunile SUA împotriva Rusiei stabilesc premisele pentru revenirea erei Războiului Rece.

„Washingtonul a dezvoltat o fixație pentru o luptă împotriva unei așa-zise amenințări din partea Rusiei, care nu există de fapt. Situația a atins proporții atât de mari și caracteristici atât de absurde încât putem vorbi despre revenirea vremurilor întunecate ale Războiului Rece”, a mai declarat Serghei Narîșkin.

SUA, Canada, Australia și 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomați ruși ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova. Ca răspuns, autoritățile de la Moscova au luat măsuri similare.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacați cu o substanță neurotoxică și se află în stare gravă. Rusia a respins toate acuzațiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană și SUA susțin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicație plauzibilă și au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunțat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic „Novichok”, folosit asupra lui Serghei și a Iuliei Skripal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Oricum e mai plauzibila varianta ruseasca decit elucubratiile oferite de guvernul englez care dupa mine testeaza mostre de marijuana -feer in USA-sa vada daca pot sa implementezer si ei tratamentul prostiei cu „iarba”.Din pacate efectul este cel ce se vede:Trump si mass media americana, Tereza May si Borisel in UK.

    • Consider Rusia drept dușmanul natural al României, așa cum o resimte și Polonia sau Ucraina. Așa cum ne consideră pe noi și pe slovaci ungurii și pe sârbi, croații și reciproc etc. DAR să crezi că rușii, cei care au inventat „dezinformația” și au perfecționat-o prin KGB la rang de artă, sunt atât de cretini încât să pună la cale, cu o neurotoxină inventată de ei (!), un atentat nereușit provocând un scandal mondial înainte de (re)alegerea lui Putin și de Cupa Mondială de fotbal pe care o vor organiza înseamnă să consideri serviciile lor cretine, ȘI NU SUNT. Cretine sunt serviciile britanice care NU au fost capabile să organizeze o OPERAȚIUNE SUB STEAG FALS credibilă. Așa cum s-a întâmplat atunci când, inainte de Jocurile Olimpice de pa Beijing, serviciile americane au organizat operațiunea „Dalai Lama și Tibetul liber”.

  2. Daca asasinarea lui Skripal ar fi folosit Rusiei, ar fi facut-o de multa vreme. Se pare ca foloseste insa altora si totul e un circ. Sa vedem insa si foloasele! Lumea pare a fi condusa de idioti.

  3. Daca neurotoxina asta e atat de puternica, atunci dece n-au dat coltu`spionul si fie-sa? Poate au doar un guturai de la MI5..

  4. Boris Johnson Bufonul este singurul care are dovezi, pana si cei de la laboratul chimic au fost nevoiti sa anunte ca ei nu au dovezi ca substanta a fost produsa in Rusia.Vezi ca si Moscova a trimis vre-o doua liste cerand explicatii Londrei la care inca nu au primit raspuns,oare de ce? Este complicata toata povestea aceasta si in doua randuri nu poti explica ce sa intamplat dar totul a mirosit de la inceput ( „Novichok” – miroase rau la propriu ) a inscenare impotriva rusilor.Nu stiu cine mai crede ce zice un Boris sau May dar deja au inceput sa taca si nu mai stiu cum sa dreaga busuiocul.

  5. Ciudat ca mor doar adversari ai conducerii ruse. Viktor Yushchenko, fostul președinte al Ucrainei, otrăvit în 2004 cu dioxina tot de englezi a fost otrăvit? Preşedintele Poloniei Lech Kaczyński împreună cu membri ai Guvernului şi comandanţi ai Forţelor Armate morți in 10 aprilie 2010. Aceştia urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyń, tot de englezi uciși? Rusia a vrut sa trasmita un mesaj.

  6. Inclin sa cred ca a fost inscenare: daca o puneau rusii la cale, tinta era eliminata in mod sigur. Si nu era nevoie sa se riste cu neurotoxine si alte bazaconii, cand exista mijloace profesioniste ieftine si care actioneaza mai rapid si mai curat. Operatiunea pute a amatorism de birocrati care planifica dintr-un birou aseptizat, fara sa stie cum este lumea reala.

  7. scorilo…nu mai citi ziarele poloneze,incidentul cu avionul polonez prabusit este cunoscut,exista dovezile radar,convorbirile avion-turn de control ,cutiile negre. Daca vrei o lista completa a asasinatelor asa zise politice o poti cauta pe internet si poti incepe cu litera A America, eu nu am loc aici sa insirui nume ptr. ca se pare ca nu-ti aduci aminte de nimic dar incepe cu Clinton care era guvernator inainte sa te nasti.

  8. Cert este ca nici UK si nici o alta tara care „s-a solidarizat” cu UK nu sunt capabile sa arate probe irefutabile( de netagaduit) de catre Moscova… Pana cand acest lucru nu se intampla totul este un joc ieftin de pr politic cu o tinta dinainte stabilita… Asa ca…”hold your horses” ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.