Rusia: Creșterea prezenței NATO în România și Europa de Est este un pas periculos

Creșterea numărului trupelor NATO în Europa de Est este un pas periculos fără precedent care încalcă acordurile Rusiei cu Alianța, a afirmat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici, comentând disponibilitatea României de a permite amplasarea de echipamente NATO pe teritoriul său, scrie agenția oficială rusă TASS preluată de AGERPRES.

Guvernul român a aprobat joi o serie de modificări și completări la Legea nr. 291/ 2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul României, informează Biroul de presă al Executivului.

Prin proiectul de lege adoptat de Guvern se introduc „soluții legislative care să permită implementarea pe teritoriul României a măsurilor de reasigurare aliate”. Integral pe AGERPRES

Sursa: AGERPRES

Intensificarea activităţilor NATO la frontierele Rusiei şi consolidarea potenţialului său militar în România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice îngrijorează Ministerul rus al Apărării, a declarat miercuri Anatoli Antonov, adjunctul ministrului Apărării, citat de agenţia TASS în pagina electronică, potrivit MEDIAFAX.

„Sub sloganul unei ameninţări ruse, NATO îşi consolidează potenţialul militar în statele baltice, Polonia, Bulgaria şi România”, a declarat ministrul adjunct. El a adăugat că numărul tancurilor este în creştere în Europa, iar activitatea aviaţiei Alianţei a „crescut semnificativ”.

Numărul zborurilor efectuate de avioane tactice ale NATO la graniţele Rusiei a crescut de peste două ori anul acesta, depăşind trei mii de curse, a precizat Antonov. Avioane de recunoaştere au efectuat de asemenea aproape de două ori mai multe curse deasupra mărilor Baltică şi Barents (480 în 2014, faţă de 258 în 2013).

Ministerul rus al Apărării rămâne „calm” deşi cooperarea militară internaţională între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică a fost suspendată, a mai spus Antonov miercuri. „Relaţiile în sfera militară cu NATO au fost suspendate în 2014 la iniţiativa Alianţei. O astfel de decizie a fost luată unilateral la Bruxelles pentru a pedepsi Rusia pentru disponibilitatea sa de a-şi apăra interesele naţionale”, a apreciat el.

Antonov a adăugat că partenerii străini ai Rusiei au încetat implementarea unor proiecte care s-au dovedit de succes în ultimii ani. „Acestea sunt lupta împotriva pirateriei, combaterea terorismului şi securitatea în Afganistan şi regiunea învecinată”, a precizat el.

Avioanele militare ale Rusiei efectuează exerciţii militare in Marea Neagra folosind pe post de ţinte navele NATO care desfăşoară acţiuni de pregătire, în timp ce oficialii NATO declară că sunt pregătiţi să se apere. Din Grupul Matitim 2 al NATO, ale cărui nave sunt luate în colimator de aviaţia militară rusă face parte şi fregata Regina Maria.

Mai multe avioane Suhoi 30 au început să simuleze atacuri asupra navelor NATO şi să efectueze antrenamente pentru penetrarea sistemelor antiaeriene ale Alianţei, relatează agenţia moscovită Sputnik.

Grupul Maritim 2 al NATO, care staţionează în Marea Neagră şi desfăşoară exerciţii în aceste zile “monitorizează activitatea maritimă şi aeriană a Rusiei, iar interacţiunile cu navele sau aeronavele ruse nu au prezentat niciun risc pentru siguranţa Grupului, de când acesta a intrat în Marea Neagră”, a declarat un oficial militar, citat de Freebeacon.com. “Grupul Maritim este capabil să se apere şi este protejat de sisteme defensine de ultimă generaţie”.

Aviaţia rusa pare să se axeze în special pe monitorizarea navei amiral a Grupului Maritim, USS Vicksburg, şi a fregatei turcă TCG Turgutreis, scrie agenţia Sputnik. Ambele nave operează în sud-vestul Mării Negre.

“Aceste nave execută exerciţii pentru respingerea atacurilor avioanelor noastre, ceea ce le dă piloţilor ocazia să capete experienţă efectuînd operaţiuni de recunoaştere în raza de acţiune a sistemelor defensive ale navelor sau în afara acesteia”, a declarat un oficial militar rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.