Rusia pune în aplicare sancţiunile împotriva Libiei adoptate de ONU în martie

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a semnat un decret privind intrarea în vigoare a sancţiunilor împotriva Libiei adoptate în luna martie de ONU, ce cuprind mai ales interzicerea tranzacţiilor financiare cu regimul lui Muammar Gaddafi, a anunţat vineri Kremlinul, transmite AFP, potrivit Agerpres. ‘Este vorba de măsuri de aplicare a rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate din 17 martie 2011’, a precizat preşedinţia rusă.

Textul interzice survolarea spaţiului aerian rus de către avioanele libiene şi aeronavele cu destinaţia Libia, cu excepţia celor care transportă ajutor umanitar sau efectuează aterizări de urgenţă. De asemenea, flota rusă este autorizată să inspecteze cargourile cu destinaţia sau provenite din Libia, potrivit decretului. Acesta mai prevede sancţiuni economice, îndeosebi interzicerea totală a tranzacţiilor financiare cu membri ai regimului condus de colonelul Gaddafi şi cu anturajul său. Comunicatul nu precizează de ce aplicarea acestor sancţiuni are loc la cinci luni după votul ONU din martie, notează AFP. Rusia, membră permanentă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, s-a abţinut la votarea rezoluţiei 1973, care a autorizat intervenţia unei coaliţii internaţionale în Libia pentru a apăra populaţia civilă. Medvedev a semnat cu mai mult timp în urmă un alt decret privind intrarea în vigoare a sancţiunilor antilibiene prevăzute de rezoluţia 1970, din februarie a.c., adoptată de ONU şi care a fost susţinută de Rusia. Rezoluţia 1970 a impus sancţiuni severe împotriva lui Gaddafi, a familiei şi anturajului acestuia, între care îngheţarea averilor şi interdicţii de călătorie, ca răspuns la represiunile brutale asupra opoziţiei din Libia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.