Rusia, recție la noua politică națională de securitate a SUA

Noua politică națională de securitate a SUA, care a fost dezvăluită luni, este mai puternică și mai agresivă, iar Rusia este în măsură să ofere un răspuns adecvat, a declarat marți Franț Klințevici, vicepreședintele Comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației Ruse, relatează Tass.

„Doar personalitatea președintelui american Donald Trump a avut un anumit impact asupra revizuirii politicii naționale de securitate a SUA. Această strategie, la nivel general, a devenit mai clară, mai dură și mai agresivă. Din păcate, în lumea modernă, numai forța inteligentă este capabilă să contracareze agresiunea. Astfel, cred că răspunsul Rusiei va fi în acești parametri”, a spus Klințevici.

Senatorul rus consideră că, deși strategia revizuită are mai multe nuanțe noi, esența programului rămâne aceeași – „pace prin intermediul puterii” sau „securitate națională prin intermediul hegemoniei absolute”.

„Potrivit Washingtonului, Rusia și China atacă influența, valorile și bunăstarea SUA doar prin simpla lor existență. Strategia menționează un parteneriat măreț pe care SUA vor încerca să-l obțină cu aceste state, dar mesajul este scurt și direct”, a mai spus Franț Klințevici.

Președintele american Donald Trump a declarat, marți, cu ocazia prezentării noii strategii pentru siguranţă naţională a SUA, că Rusia și China reprezintă „puteri rivale” într-o nouă eră a competiției globale, însă Washingtonul trebui să încerce să construiască un „parteneriat semnificativ cu acestea”. Administrația Donald Trump susține că Rusia se amestecă în afacerile interne ale altor state.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

4 Comentarii

  1. daca un Franț Klințevici se ocupa de politica de aparare a Rusiei(ca Viktor Ozerov bea prea mult),suntem linistiti!Nu va fi razboi!Franț il avea corespondent in SUA pe Carl Levin,din acelasi trib!Asa folos sa am eu,cum sa se bata astia intre ei?

  2. Bine-nteles ca „Rusia și China atacă influența, valorile și bunăstarea SUA doar prin simpla lor existență”. Raportul are dreptate. 1. SUA au datorii interne – adica impozite ale populatiei care nu s-au folosit pentru construirea infrastructurilor interne si bunasterii generale, când în tara sunt peste 50 de milioane de fara adapost si de precari, dintre care, parte mare, lucreaza, dar nu-si poate oferi o locuinta -, si datorii externe de neplatit fata de China, care le-a tot cumparat datoriile. Reciproca nu-i valabila.
    2. Dolarul e gaurit, moneda SUA demult nu mai are acoperire nici macar în argint. De la 1 ianuerie, yuanul chinezesc devine si el moneda de rezerva bancara internationala, asa ca dolarul gaurit, de care lumea a-nceput sa fuga (si din cauza jurisprudentei SUA care-i sanctioneaza pe cei care-i folosesc moneda), are sa devina si mai gaurit.
    3. China a investit si investeste în Africa. Nu însa, militar. În timp ce SUA nu „investesc” decât în baze militare si teroare, in lovituri de stat, razboaie civile.
    4. Rusia e autoarea unor lucrari tehnice exceptionale, atât în tara cât si international (vezi statia spatiala Soiuz, de care au nevoie si americanii, gazoductele, magistralele de cale ferata …). Bine-nteles ca, în asemenea conditii, si-n acelea-n care China-i prima putere economica a lumii, concurenta-i acerba, si SUA nu-s în stare sa-si asume al doilea loc. De unde, violenta lor, din toate punctele de vedere (lovituri de stat, sanctiuni), fiindca asta-i valoarea SUA. Pe care nici China, nici Rusia n-o-mpartasesc. Si-asupra bunastarii SUA, vezi ce-am scris mai sus (datoriile si zecile milioanele de saraci fara adapost). Ori, si Rusia, si China, construiesc pentru propriile populatii, nu distrug, nu provoaca razboaie, ori înfometare si moarte, prin sanctiuni.

  3. Dacă așa stau lucrurile, cum se explică atunci acuzele aduse echipei lui Trump că a beneficiat de sprijinul Rusiei în campania electorală? Sau Trump s-a răzgândit, devenind un adversar mai mare al Rusiei în comparație cu administrația Obama?

  4. Da… aceiasi Marie cu alta palarie… cum adica, Rusia&China sunt inamicii tai, dar vrei sa colaborezi cu ei!? Din doua -, una: ori recunosti lumea tripolara( bipolara-Rusia si China ) si incerci sa asiguri prin colaborare si respect reciproc ordinea de drept international pentru toti, ori, de vreme ce te consideri exceptional vei cauta doar conflictul permanent ! Pax americana seama mult cu Pax romana…stim ce s-a intamplat cu Imperiul Roman…a facut implozie… Eu cred intr-o relatie echitabila intre SUA , Rusia si China…asta ar asigura linistea noastra…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.