Rusia va produce 30% din îngrășămintele lumii. România, zero

Producția de îngrășăminte a Rusiei va ajunge la 60 de milioane tone, în 2024, din care 35 de milioane de tone vor fi exportate, a declarat ministrul Comerțului Denis Manturov. Cifrele preconizează o creștere cu 2,6%, respectiv 4,2% a producției și vânzărilor.

Conform celor mai noi date consolidate, producția mondială de îngrșăminte se situează în jurul a 210 milioane de tone, ceea ce ar face ca Rusia să acopere aproape 30% din piață Global fertilizer production by nutrient | Statista. Cele 210 milioane de tone sunt pentru toate tipurile de fertilizatori, pe bază de azot, fosfați și pe bază de potasiu, însă peste jumătate din ei reprezintă fertilizatorii de tip azotat. Aceștia folosesc ca materie primă gazul, din care Rusia destine cele mai mari rezerve mondiale, de unde poziția sa în piața mondială.

În ceea ce privește România, noi nu ne mai putem lăuda cu niciun fel de producție de îngrășăminte, element esențial pentru agricultura intensivă. Ultimul mare producător, Azomureș Târgu – Mureș, și-a suspendat producția în decembrie, motivând prețurile mari ale materiei prime gaz și lipsa unui ajutor guvernamental pentur industrie. Celelalte combinate românești sunt, de mult timp, în faliment și se vând acum pe bucăți.

Fermierii români aduc îngășăminte din import, fie că sunt ungurești, austriece, bulgărești, turcești sau ucrainene. Din datele Statisticii, din Rusia nu ar intra îngrămăminte în România, desi acestea nu sunt supuse unor sancțiuni dure de către UE, ca alte produse rusești. Nu se poate însă spune cu certitudine proveninența acestora, întrucât țara de proveniență se poate schimba ușor în orice port dintr-o țară terță, aplicând proceduri vamale destul de simple.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1071 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. ‘Ultimul mare producător, Azomureș Târgu–Mureș, și-a suspendat producția în decembrie, motivând prețurile mari ale materiei prime gaz și lipsa unui ajutor guvernamental pentur industrie. Celelalte combinate românești sunt, de mult timp, în faliment și se vând acum pe bucăți.’ – cine are gaze și este proprietar – se dezvoltă; cine are gaze, dar nu este proprietar – suportă…

  2. Asta fara cele produse in Haustria de catre firmele acoperite, OMW gen…

  3. Este ordinul european
    Economia sub guvernele lui Klauss Iohannis este „verde” mare producator de nimic.

  4. Foarte interesant ,cu cât îi impui mai multe sancțiuni Rusiei cu atât înflorește economia Rusă!

  5. Azomures nu mai este demult romanesc, este al unor elvetieni parca. Functionand insa aici la noi, am putea avea niste avantaje (pret preferential pentru Romania, transport mai ieftin datorat locatiei apropiate) daca ar produce si statul s-ar implica in niste negocieri cu firma. Ideal ar di fost sa fie de stat, dar ce sa-i faci, ca au vandut-o si pe asta 🙁

  6. Ba Rusia este in faliment. Ba rusii nu mai au ce manca. Conform cu presa verificata de „arbitri corecți” ai conținutului pe internet, pe fiecare saptamana, Putin moare. Dar nu se preda.
    Ba chiar produce 30% din ingrasemintele lumii.

  7. Nu va mai comparati cu Economia Rusiei ca va faceti de ris,Rusia este economia cea mai mare din Europa si nr 5 mondial dupa China ,Amerlica ,Japonia ,India ,Rusia si Indonesia. ,,gunoaiele penale din guvernul RO au vindut ,tradat si distrus RO in interesul Diavolului drogat si criminal

  8. Si circa 25% din productia mondiala de cereale !
    De aia neonazistii occidentali se tavaleau pe jos de „durere”: interzicem comertul cu ereale ale Rusiei (25%) si mancam kkt ca Ucraina e cel mai mare producator de cereale (5%) si ca Putin este rau in criza cerealelor…
    Slava Z !

  9. Ce se mai laudau PSDNL si Ciolacu ca Romania produce, face si drege, sub guvernul lui. Si mai dai si cu lauda de sine ca replica la AUR.
    Dupa alegeri cand o sa vina creditorii, intr-o tara care se bazeaza masiv pe importuri la orice putea fi bine merci produs local. „Guvernul meu” in mod sistematic a dat in cap, pus pe butuci si sabotat ce mai mergea.

  10. Lasa ba ca noi o sa mancam eco. Eco cu ceva praf de pusca de la Ucraina ca fermierii nostrii or sa dea faliment. Industria era pe butuci acum se rezolva si cu agricultura.

  11. Cică era mai rău înainte de ’89… :))))
    O glumă…foarte proastă. Acum cică e mai bine…mai bine pentru cine ?
    „Mulțumim” SRI-ului și suitei lui de partide. „Mulțumim” că ne-au vândut la bucată și ne-au transformat într-o colonie eșuată a Occidentului lacom. Au avut și cum să o facă…cu așa popor prostovan, ignorant, nepăsător cu propria soartă, laș și inert…

  12. De câte ori Rusia a fost supusă unor sancțiuni de atâtea ori a reușit să rezolve problemele, dar nu în sensul dorit de sancționatori, ci tocmai invers. Doar în ultimii 10 ani avem câteva exemple demne de urmat, mai ales de România. În 2014 Rusia, care era importatoare netă de produse agricole, printre care cereale , a devenit în câțiva ani exportatoare netă, la cereale ocupând chiar locul 1 în comerțul mondial. Acest precedent este urmat și acum, Rusia își restructurează rapid economia, dezvoltând producția unor bunuri de consum, care până acum erau aduse din import. Și nu este vorba de producția de armament, unde excelează de multă vreme, ci și în alte domenii, așa cum este vorba în cazul de față. În concluzie, Rusiei îi trebuie un stimulent major pentru a se urni din loc, iar când o face, o face în stilul ei, la scară mare. România a procedat exact invers. Excela în câteva domenii, producția de îngrășăminte, rafinării, tractoare, utilaj petrolier, explorarea și exploatarea de hidrocarburi și nu numai și a reușit ca în câțiva ani să nu mai existe asemenea industrii în țară, devenind dependentă aproape în totalitate de importuri.

  13. De câte ori Rusia a fost supusă unor sancțiuni de atâtea ori a reușit să rezolve problemele, dar nu în sensul dorit de sancționatori, ci tocmai invers. Doar în ultimii 10 ani avem câteva exemple demne de urmat, mai ales de România. În 2014 Rusia, care era importatoare netă de produse agricole, printre care cereale , a devenit în câțiva ani exportatoare netă, la cereale ocupând chiar locul 1 în comerțul mondial. Acest precedent este urmat și acum, Rusia își restructurează rapid economia, dezvoltând producția unor bunuri de consum, care până acum erau aduse din import. Și nu este vorba de producția de armament, unde excelează de multă vreme, ci și în alte domenii, așa cum este vorba în cazul de față. În concluzie, Rusiei îi trebuie un stimulent major pentru a se urni din loc, iar când o face, o face în stilul ei, la scară mare. România a procedat exact invers. Excela în câteva domenii, producția de îngrășăminte, rafinării, tractoare, utilaj petrolier, explorarea și exploatarea de hidrocarburi, chiar și armament și nu numai și a reușit ca în câțiva ani să nu mai existe asemenea industrii în țară, devenind dependentă aproape în totalitate de importuri.

  14. Romania e fix catelul legat la caruta UE. Iar caruta merge spre prapastie. Iuhuhu, valori europene. Verzi si uscate.

  15. fara doar si poate ca noi sintem mai smecheri…ce sa mai muncim sa facem sa dregem ..le cumparam gata facute …sa munceasca fraierii…moi sintem cu nato ucraina

  16. Am auzit că în România poți folosi direct dolari ca îngrășăminte: razi o hârtie de 20 peste 1 h de porumb și crește producția ca Făt-Frumos…
    PS: poate citește ce scrie aici și cel care îmi explica cum valoarea PIB-ului – raportată la o anumită monedă – și cursul valutar constant dă puterea unei economii.

  17. Statul sa detina fabrici? Voi sunteți normali? Numai în comunism sau stat totalitar se poate asta. Daca nu mai avem industrie e din cauza noastră a romanilor, e drept ca a acelora care au furat tot după privatizare fără sa se fi gândit sa continue activitatea economica. Nici nu se pricepeau. Au reușit sa distrugă tara, iar noi, cu o plasa cu salarii bugetare i- am votat, iar iei se pensionează inainte de 50 de ani cu pensii care încep de la 5000 euro/ luna. Vreți in lei: 28 000 lei procurorul Danielei. Tara e în deriva condusa de psd. Ne- am întors în primii ani după 1990.

  18. la Cernavoda se produc anual 500 de kile de plutoniu
    ajunge pentru 125 de „incarcaturi”
    si nu facem nimic cu el….
    -cine a inceput cu bashcalia chixo-comică?

  19. Acum, 100 de ani de pușcărie pentru Nicolae și magistrații vinovați

  20. ”la Cernavoda se produc anual 500 de kile de plutoniu”

    se produc sau se consuma?

  21. Vor cumpara berbecii europeni la greu ingrasamintele de la rusi. Nu direct si ieftin ca pana acum ci foarte scump prin intermediari. Cand nu mai beneficiezi de gaz metan tragi oblonul la fabrici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.