Rusia vrea o alianţă între comuniştii şi democraţii de la Chişinău

Kremlinul este îngrijorat de aprofundarea crizei politice din Republica Moldova şi este în căutarea partenerilor de încredere care-l vor depăşi în interesul Rusiei. În acest context, întâlnirile pe care le-a avut liderul Partidului Democrat cu mai mulți oficiali de la Moscova demonstrează faptul că Moscova îl consideră pe Marian Lupu o verigă importantă pe scena politică moldovenească, deoarece el este unul din politicienii care împărtăşeşte ideea suveranităţii Moldovei şi a relaţiilor bune cu Rusia, relatează „Nezavisimaia Gazeta”, preluată de Unimedia.

Poziția principială a lui Lupu nu a permis Alianței să renunțe la statutul de neutralitate a Moldovei, să schimbe denumirea limbii în constituție, a blocat în parlament interzicerea simbolurilor comuniste și aplicarea decretului lui preşedintelui interimar Mihai Ghimpu care a desemnat ziua de 28 iunie, zi de comemorare a ocupaţiei sovietice. Ziarul rus consideră că poziţiile PDM şi PCRM coincid în probleme cheie, inclusiv în dezvoltarea relaţiilor strategice durabile, iar Moscova așteaptă coaliția dintre PCRM și PD în noul parlament.

Moscova nu este satisfăcută de politica Alianței pentru Integrare Europeană, deoarece părțile componente AIE au opinii diferite cu privire la viitorul relaţiilor Moldovei cu Rusia. Anul curent, Moscova a avut mai multe oportunităţi să se convingă de promovarea politicilor anti-rusești a noii guvernări din Republica Moldova,. Rusia mizează pe o guvernare democratică stabilă cu care ar putea menţine relaţii de prietenie pe termen lung, păstrând totodată suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova, scrie ziarul rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.