Rușii securizează sursa alternativă de gaze pentru SE Europei

Producătorul de țiței din Rusia Lukoil a anunţat că va plăti 1,45 miliarde de dolari pentru a achiziţiona o participaţie de 9,99% în proiectul Shah Deniz, cel mai mare depozit de gaze naturale din Azerbaidjan, de la compania energetică Petronas din Malaezia, potrivit Reuters. Rușii ar fi vrut să cumpere 15,5% din proiect, pentru 2,25 miliarde de dolari, dar au redus nivelul tranzacţiei după ce alţi acţionari ai proiectului, compania britanică BP şi firma azeră SOCAR, şi-au revendicat drepturile de preempţiune.
După finalizarea tranzacţiei, participaţia Lukoil în Shah Deniz va ajunge la 19,99%, în timp ce BP, care este operatorul proiectului, controlează 29,99%, TPAO deţine 19%, SOCAR – 14,35%, NICO – 10% şi SGC restul de 6,67%.
În decembrie 2020, Azerbaidjanul a început să exporte gaze naturale spre Europa de la zăcământul Shah Deniz via Coridorul Sudic de Gaze, un proiect în valoare de 33 de miliarde de dolari, unde sunt peste 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze și de unde se pot pompa 10 miliarde mc pe an către țările din sudul Europei, via Georgia. Acest coridor conectează regiunea Mării Caspice cu Italia, trecând prin Turcia şi Grecia.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

2 Comentarii

  1. pe noi nu ne priveşte acest coridor deoarece nu avem nicio legătură cu el… doar dacă începe exploatarea din Marea Neagră grecii vor urgenta legătura cu bulgarii pentru a ajunge la noi

  2. Exista, din cate se observa, un proiect clar, acum isi dau la geoale la vedere dar de fapt, totul e in linie dreapta, doar actiunile conteaza, vorbele bune sau urate zboara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.