S-a aprobat: Cât ne împrumutăm pentru spitale regionale!

scleroza multipla, interferon, hepatită

În ședința de Guvern din data de 27 mai a fost aprobat memorandumul privind acordul de principiu pentru contractarea a două împrumuturi, de circa 480 milioane euro, cu Banca Europeană de Investiții.

Memorandumul a fost înaintat Guvernului de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în vederea construirii Spitalului Regional de Urgenţă Cluj și Spitalului Regional de Urgenţă Craiova.

Conform studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova) se ridică la cca. 1,64 miliarde euro. Valoarea proiectului de investiții prevăzut de Spitalul Regional de Urgență Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net. Pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, proiectul prevede investiții cu valoare totală de 602,74 milioane euro, costul net fiind de 507 milioane euro.

Costurile operaționale aferente realizării acestor proiecte de investiții publice însumează o valoare netă de cca. 1,5 milioane de euro și nu sunt incluse în costul investiției aprobat prin hotărâre de guvern și/sau acoperite de fondurile europene nerambursabile.

”Asigurarea finanțării pentru sănătate și construirea de spitale au caracter prioritar pentru România. În calitate de ministru al Finanțelor, susțin cu tărie toate proiectele de investiții din sectorul sanitar care urmăresc dezvoltarea sistemului medical și îmbunătățirea serviciilor de sănătate publică. Suntem pe deplin conștienți de nevoile pe care spitalele, personalul medical și pacienții le au, iar din această perspectivă, ne aflăm într-o etapă în care urmează să materializăm, împreună cu actualul Guvern, obiectivele pe care România și le propune de zeci de ani”, a subliniat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, într-un comunicat.

Implementarea și coordonarea proiectelor va fi asigurată de Ministerul Sănătății, pe o perioadă de aproximativ 7 ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028. De asemenea, Ministerului Sănătății va urmări evoluția cadrului general a programării bugetare anuale.

Cele două împrumuturi, prevăzute în memorandumul adoptat astăzi, reprezintă continuarea demersurilor Guvernului pentru realizarea primelor trei spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova) din cele opt, finanțate din fonduri europene nerambursabile, împrumuturi contractate de la Banca Europeană de Investiții și de la bugetul de stat.

Primul acord de finanțare, în valoare de 250 milioane euro, a fost semnat la 20 aprilie, de către Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor și Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.

Conform calendarului de contractare, se urmărește ca până la finele anului 2021 să fie semnate și împrumuturile pentru Spitalele Regionale de Urgență Cluj și Craiova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Este nevoie de spitale specializate pe Resedinta de Judet.
    Adica spital specializat cancer, inina, plamani, arsi, ortopedue fracturi, pshihiatrie.
    Cum sa AMESTECI in acelasi spital NEBUNII cu bolnavii de TBC CONTAGIOS??? SOROSH ADUCE COMUNISMUL MEDIXAL SI REZULRATUL VA FI MOARTEA PACIENTILOR.
    Motivul REGIUNILOR e altul.
    Se desfiinteaza JUDETELE si apar REGIUNI ca pasul doi se DESFINTEAZA TARILE si EUROPA GLOBALISTA va fi UNIUNE DE REGIUNI.
    Cesa mai faci tu o mica regiune in fata imperiului globalist???
    Toti politicienii care vor sustine desfintatea judetelor si tarilir sunt Tradatiri si trebuie IMPUSCATI FARA MILA DE ARMATA.

  2. Banii aia vor ajunge in final doar pentru un spital. Acum s-au gasit sa construiasca cand preturile in constructii s-au dublat sau triplat in toata lumea, inclusiv in America. Dar daca tinem cont de furaciunile aferente, banii nu ajung nici de un spital. Concluzia: nu se va finaliza nici un spital in urmatorii ani si romanii vor ramane cu o noua gaura de acoperit. Auzi cine se ocupa, prafologul Nazare si cosmeticiana!!!!!

  3. In Romania vor creste oricum, ca la autostrazi multe prea scumpe la o calitate proasta.

  4. O națiune obsedată de spitale. Dar ceva care să producă bani cu care să construim spitale nu ?

  5. @SPITALE REGIONALE O PROSTIE

    Daca le construia PSD era o realizare, daca le construiesc altii e o prostie.
    In ura asta care va intuneca judecata nu puteti sa acceptati nici macar un lucru bun.
    Toti sant tampiti numai dacii liberi si romanii verzi detin tot adevarul.
    Vai se vinde tara,vai se dezmembreaza tara, vai,vai,vai,vai.
    Stiu ca regionalizarea ar facae sa dispara multe posturi caldute pentru astia cu carnete de partid.Acolo este problema.
    POLONIA: 1999 adopta sistemul administrativ german. Populatie abt 40 mil loc, suprafata abt 150% fata de Romania.
    Polonia 16 voievodate – Romania 41 judete+Buc.
    Polonia 357 orase (65 municipii) – Romania peste 400 orase (103 municipii)
    Polonia 2500 comune – Romania peste 3000.
    Varsovia 1 primar 60 consilieri – Bucuresti 7 primari 246 consilieri.
    Asta asa numai o mica idee cum cheltuiesc romanii verzi banii. Ca daca intram si in agentii si directii judetene si municipale ne doare capul instantaneu.
    Vai ce jale cum sa nu mai pape si gurita noastra ceva. Sa stai sa te bati de musca toata ziua am auzit ca e cea mai grea munca pe lumea asta.
    Cam asta cu romanii verzi asupriti de alogeni,halogeni si alti dusmani.
    Cum ii tai de la banul public este tradare, se vinde tara.
    Ale dracului javre ca nu mai scapam o data de voi.

  6. Astia se imprumuta ca sa aiba ce sifona,e la mintea cocosului ca nici pana in 2050 nu vor ridica un spital..Poate doar vor pune de fundatii pentru ca vin acusica alegerile,vor bate toba pe seama asta si totul se va ,,ingheta,,pe urma pe motiv ca materialele s-au scumpit si nu ajung banii.Pas cu Pas.

  7. Polonia se regionalizeaza.
    O parte din regiuni vor fi Germamia.
    Presiynea e mare pe Polonia. Palestina unde e???? Nu mai e.
    Cu bani un dolar hectaru a fist cumparata de ebbrei.
    Asa au facut cu Polonia, asa se face cu Transilvania.
    De mine nu scapi usor jaddane.

  8. Regionalizarea ceruta si de catre Emil Boc (primarul Clujului ) este obligatorie la fel ca si federalizarea conceptului super -statal numit Uniunea Europeana . De unii singuri nu putem face mai nimic indiferent de cit de grozavi ne-am crede . Au mai incercat si altii .Ca membru al Uniunii suntem puternici doar impreuna . Asezarea geografica – perceptia ceteteneasca ce se indreapta ca acceptabilitate catre UE – binefacerile evidente : fara razboi de 76 de ani , libera circulatie a persoanelor, marfurilor si capitalului , aparitia unei noi forme de energie – energia verde -accesul la digitalizare – retehnologizare si la mai toate formele de tehnologie la zi , impactul decizional din care facem parte si noi ca tara , este vizibil in intreaga lume , toate acestea si multe altele ne indeamna de a face ceea ce trebuie in viitor . Nu avem unde merge in alta parte . Este evidenta determinarea actualului executiv de a incepe , mai peste tot unde se poate (unele lucruri sunt greu de facut neavind o sustinere majoritara de 65 de procente )reconstructia tarii . Trecutul si mai ales tarele lui (unii nu pot scapa si pace ) ramane rapid in urma.

  9. @ tetea jaddanu spune:
    28 MAI 2021 LA 11:49

    Ai dreptate bai musca fara cap.
    Iar te asupresc strainii, iar iti fura strainii tot, iar nu esti lasat sa traiesti in cocina cum iti place tie.
    Vad ca Polonia asa asuprita cum e a ajuns a 5-a economie a UE. Aia nu arunca bani de la buget, papa bun pentru maimute pesedace.
    Deci tari care au sistem administrativ pe regiuni, Franta,Spania, Italia, Polonia….. vai Doamne au fost cucerite de fortele intergalactice, toti sant sclavi.
    Am auzit ca acum e batalie mare in oculta mondiala. Toti vor sa cucereasca budele din fundul curtii ale romanilor verzi.
    Tineti baieti cu dintii de bude ca vin asupritorii sa va jefuiasca.
    Vai mama noastra de natiune.

  10. FURT PE FATA ;CEL MULT 250 MILIOANE/SPITAL COSTURI CU DOTARE ;INTREBATI PIATA SI BANCA MONDIALA !

  11. MAI AT ,ti-au mancat astia „I”,poate asa isi reveneau din prostie !,ia si vezi : ba-s 3 spitale Cluj,Craiova si Iasi ,dar la finantare se povesteste de Craiova 602,74 milioane si Cluj 539,6 milioane ,Iasul trecut la si altele cu valoarea cea mai mica sub 500 milioane ,sa intelegem ca in Moldova se fura cel mai putin in domeniul constructiilor si achizitiilor ,sau ca in loc de trei spitale regionale facute conform unui proiect tip cheltuielile cu proiectarea ,executia si echiparea pot fi minime !,se prefera FLORICELE DE NU MA UITA CU PARANDARATUL ??.Cat priveste aprobarea este floare la ureche !,sa va vedem cine va imprumuta si in ce conditii!,ati mai promis marea cu sarea ,ati dat legi pe care nu le respectati ,ati facut din constitutia tarii pres si vreti sa faceti valuri cu un FASSSSSSSSSSSSSSSSSS ?.

  12. Bey @ teteo,taran lacom ce esti tu si neamurile tale care vreti voi regionalizare,sub forma de noi feude,gandind voi ca veti hali mai mult daca va faceti voi acum gestiune separata dupa ce altii au muncit si pentru voi ca sa mai existati,cand nu aveati de munca si nici altii nu va primeau pe afara.Maimutzele alea de care zici tu sunt chelneritzele voastre iohaniste cu tzidule la particulara care nici nu au vreo treba la functiile in care sunt infipte de iohanistii vostri musai in functii de sefi,adica sefi de haos,pe salarii de mii de euro,ca si iohanistii alesi de voi,niste tovarasi nazy-bolsevici,toti sunt tot cu tzidule de kkt de pe la tot felul de particulare fara rost.Dar de unde sa stii tu care plimbi vaca toata ziua,ca atata stii si atata poti si,noroc pentru tzara,ca ai gasit inchis la vreo particulara cand ai fost la oras,la piatza,ca sa vinzi cartofi,ca altfel erai si tu vreo nenorocire de consilier pe la partidele Coalitiei Rusinii.

  13. Ia vedeți Cîțu-cîți puișori de PeNaLi, „tinerele speranțe” ale Romînicăi „democratice, membră a U.E.”, „super-ultra-calificați”, cu mastere în Ikonomiye făcute pe bani dubioși în cele străinătățuri pe criterii „decît” de PeNaLi știute, sunt angajați la B.E.I.! E drept, cărarea pentru ei a fost opera unui PiSDist, tănăsescul, pretinu’ atanasiului, pe vremea cînd era mare goangă pi ‘colea, da’ interesele trans-partinice le știe toată lumea. Împrumutul ăsta limberal e „plata” pentru angajările ălora, la fel cum „dragă Stolo” prim-ministru (măgarul care A CONFISCAT economiile în valută ale populației și a băgat Romînica în inflație galopantă și faliment economico-financiar) a făcut pentru Romînica la B.M. un împrumut în anii ’90 LA CEA MAI MARE POSIBIL RATĂ A DOBÎNZII, ca să plătim noi pentru ca el să fie apoi angajat la B.M. și fiica lui să facă studii universitare în S.U.A.!
    În altă ordine de idei, de ce la Craiova (epicentrul pasiunii pentru fotbal și al malpraxisului medical, îndeletniciri oltenești de vîrf) se bagă cu 12% mai multe fonduri decît la Cluj unde e epicentrul excelenței medicale (și nu numai) pe Romînica?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.