Ce ne doare-n Coaliție?

Tensiuni în Coaliția de guvernare recunoscute public.

Tensiunile nu au legătură numai cu amânarea rotativei pe motiv de grevă a cadrelor didactice, ci în general cu finanțele țării.

Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, liberalul Bogdan Huţucă, a transmis, marţi seară, un mesaj după demisia lui Lucian Heiuş de la ANAf spunând că, la începutul anului, ministrul de Finanţe de la PSD, Adrian Câciu, ”a supraestimat grav veniturile statului şi a subestimat grav cheltuielile”. ”Responsabilitatea aparţine 100% ministrului de Finanţe şi nu echipei de la ANAF”, susține Huţucă, precizând că unii social-democraţi încearcă să-l protejeze pe Câciu din calcule politicianiste.

La rândul său, europarlamentarul PNL Dan Motreanu a  afirmat, marţi seară, că demisia lui Lucian Heiuş a fost ”un gest de onoare pentru a salva un ministru al Finanţelor incompetent, ţinut în funcţie doar de decizia politică a PSD”. Motreanu îi acuză pe social-democraţi că au ”atacat imediat”, lucru care ”spune totul despre «parteneriatul» cu PSD”.

”Adevărul despre situația finanțelor țării se știe!

L-a spus răspicat Consiliul Fiscal, l-a afirmat hotărât mediul de afaceri, il cunoaște fiecare angajat din Ministerul Finanțelor și din ANAF.
Demisia lui Lucian Heiuș a fost un gest de onoare pentru a salva un ministru al Finanțelor incompetent, ținut în funcție doar de decizia politică a PSD. Cu toate acestea, PSD, prin trompetele sale false, a atacat imediat! Asta spune totul despre ” parteneriatul ” cu PSD ! La fiecare gest onest al premierului Nicolae Ciucă ei răspund cu un atac pe la spate ! PSD numește asta strategie, românii viclenie și perfidie !
Știu că pe cei de la PSD nu îi pot convinge să renunțe la minciuni. Nu le răspund lor, mă adresez românilor care merită să știe adevărul. Încasările ANAF au crescut față de anul trecut, sub conducerea lui Lucian Heiuș, dar Adrian Câciu a ”reușit” să mărească deficitul bugetar la 27 de miliarde de lei, deși a introdus noi taxe.
Vorbele goale ale pesediștilor nu pot acoperi incompetența ministrului lor. PNL va avea în curând Ministerul Finanțelor și adevărul va ieși la lumină. Adevărul pe care deja îl știm”, a scris, marţis eară, pe Facebook, Motreanu.
Ce a spus Adrian Câciu (PSD) după demisia șefului ANAF
„Ce trebuie ştiut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti. Salut deciziile şi declaraţiile prim-ministrului Nicolae Ciucă. Eficienţa sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii aşteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creşterea calităţii vieţii lor. În acest context, îi urez succes noului preşedinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile şi de a asigura o colectare eficientă, însoţită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei”, a precizat Adrian Câciu.
Demisionarul Lucian Heiuș l-a contrazis
„Îi atrag respectuos atenţia domnului ministru Adrian Câciu, că în declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare. Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziţie energetică, contribuţii de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) şi mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei, cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net”, a scris pe Facebook Lucian Heiuş.

Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu (PNL), a declarat că a crescut temperatura în coaliţia de guvernare, dar a estimat că aceasta este o problemă pe termen scurt.

Gorghiu a fost întrebată marţi seară, la TVR Info, dacă a crescut temperatura în coaliţia de guvernare.

”A crescut puţin temperatura pentru că, pe măsură ce s-a apropiat termenul pentru rotaţia premierilor, s-a suprapus şi această grevă mare în sistemul de Educaţie, evident că tensiunea a crescut, nivelul discuţiilor apăsate a crescut. Dar cred că este exclusiv o problemă de termen scurt şi am convingerea că liderii coaliţiei vor găsi cadenţa aceea potrivită oamenilor de stat, care să comunice eficient cu populaţia, atunci când este necesar. Fără dialog nu vor face nimic, motiv pentru care consider că trebuie accentuat acum dialogul cu populaţia afectată de diverse măsuri sau impactată de diverse măsuri ale Guvernului”, a răspuns Gorghiu.

Aceasta s-a referit şi la contrele din ultima vreme, între politicienii care fac parte din partidele care formează coaliţia de guvernare.

”Dacă se va răspunde la genul acesta de declaraţii dintr-o parte în alta, vom intra într-o spirală care e mai puţin important că afectează coaliţia, cel mai important e că va afecta imaginea coaliţiei. Dacă afectezi imaginea ta în ochii publicului, care se aşteaptă de la tine să fiii o coaliţie serioasă, atunci ajugi să guvernezi degeaba”, a precizat Gorghiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8519 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Doua LEPRE venite din leprozerie se cearta între ei fără ca sa le pese de soarta și viitorul acestei tari. Pentru ele importanți sunt Licuriciul, Ucraina și varza roșie de Bruxelles cu SIDA și blenoragie.
    PS. E evident ca securitatea antinationala aflata sub patronajul CIA se plictisește și ca sa-i treacă plictiseala se joaca cu viata tarii, folosindu-și pionii așezați la ordin pe tabla de șah și nebunii peste măsură de mulți ca măscărici intr-un campionat național fals și măsluit de dans politic în chilotei roz și fustițe multicolore. Ceata securistilor din umbra și cea de la vedere își arata încă o data disprețul fata de tot ce-nseanba România. Pentru ei banul, cariera de slugi pupincuriste, de rame și insecte comestibile, de curve ordinare sunt esență vieții. Asa sa le ajute Dumnezeu lor și tuturor familiilor lor.

  2. coalitia geme de prostie, incompetenta, imoralitate, depravare, bestialitate, tradare. se mint intre ei, fura unii de la altii si impreuna ne fura, ne mint , ne ucid cu singe rece pe noi.

    este tipic pentru cei care nu stiu nimic: sa se agate de putere, sa se faca politicieni. criteriul de admitere aici este apartenenta la famiglia mafiota numita partid. pnl=psd=udmr= imoralitate, miunciuna, hotie, crima!

  3. … ce să strângă ANAF-ul de la români???? doar să-i strângă de gât mai tare decât o face. Este jale în țară, importurile ne termină și termină producătorul român, protecționismul pentru tot ceea ce nu este românesc este la cote alarmante mai ales în relația cu „bunul vecin licurici 2”, prețurile au explodat și au dat senzația că iarăși „duduie economia”, pentru tâmpenia de PNRR ne-am distrus. Implozia sau poate explozia (cine știe) este aproape și vom vedea pe cine afectează…

  4. udemere vrea sa scape nevazut la umbra celorlalti 2 pe care ii priveste cum isi trag la oase. curvasaria udemerista este bine pusa la punct. este parte a intelegerii care formeaza aceasta golanie de guvern in care udemeristii fura cot la cot cu ceilalti. cum e posibil ca un criminal precum cseke atilla sa fie ministru????????? ati uitat maternitatea giulesti??????

  5. Taxa OMV modificată în minus de Werner și PNL, redevențele pentru concesiuni tot OMV cele mai mici din UE, achizițiile umflate , 20 mil un km de autostradă, Anghel Saligny etc risipa și furt

  6. Hei, domnule Heius e bine ca ati demisionat.
    Ca sa platiti rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziţie energetică, contribuţii de sănătate, trebuie prima data sa le incasati.
    Dumneavoastra recunoasteti ca ati incasat 148 miliarde lei. De unde restituiti TVA rambursabil?
    Celelalte sume invocate nu fac parte din Buget, ele nu trebuiau incasate?

    Valeu, cum a ajuns asta sef la ANAF?

    PSD nu iti este rusine sa dai bani in avans pe arme. sa construiesti baze militare pentru forte de ocupatie, in timp ce avem peste 300.000 de copii care se culca flamanzi, iar pensionarii abia isi mai duc traiul?

    Ca liberalii sunt slugi nu ma mira, istoric au asta in sange, dar voi PSDeii care va declarati sociali democrati cum de v-ati transformat in slugi obediente lingatoare de clante de ambasada?
    Nu va e rusine ca ati transformat tara asta intr-o colonie jegoasa in care se moare de foame de dragul stapanului colonizator?

  7. „a subestimat grav cheltuielile” . Pai, da, sigur ca da, nu a luat in calcul inarmarile de 12 miliarde si nici dobanzile la imprumuturile uriase ale lui Citu pentru vaccinurile aiurea …

  8. Pnrr este doar un pretext pentru a tine un popor in saracie lucie. In realitate, problemele sunt altele-prostia, hotia, incompetenta, servilismul atroce, nesimtirea. Daca guvernul acesta ar fi fost in China, probabil ar fi fost dat ordin de la presedinte sa fie impuscat. Romania este saracita dur de niste indivizi carora nu le-a placut scoala. Atat timp cat romanii vor vota hoti si criminali, vor fi furati si exterminati.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.