S.P.Q.R.

… o abreviere care, de-a lungul veacurilor, a evidențiat credința că cetățeanul roman este esențial pentru viața cetății, ba ceva mai mult, că toată puterea de decizie se află la discreția sa. S.P.Q.R., o inscripție care apare pe mai toate edificiile importante începând cu primul secol înainte de Hristos până în zilele noastre.

Cetatea Eternă pare încremenită în timp, pictural, fals, călcată zilnic în picioare de milioane de turiști înarmați cu dispozitive de pozat, șepci inscripționate cu „Roma” sau umbreluțe chinezești de cinci euro; pare asaltată de o migrație barbară de nestăvilit. Cozi kilometrice la intrările în Colosseum, Forum sau nenumăratele muzee sunt formate din toate neamurile pământului. Toate limbile lumii se amestecă printre marmură, granituri și travertin într-un cor atât de divers încât i-ar face să pălească de invidie pe cei care, odinioară, se considerau a fi stăpânii lumii, statui care privesc astăzi bleg de pe socluri furnicarul invadator.

Aceasta este prima impresie a unui călător grăbit, dar acela care zăbovește încercând să străbată aparențele, se va izbi de realitatea că turiștii nu sunt invadatorii reali ai culturii latine; că ei vin și pleacă după ce și-au golit buzunarele prin muzee și taverne; că Roma nu este încremenită în timp, ci se transformă rapid pierzându-și identitatea.

Toate drumurile care duc la Roma și-au împlinit un destin, după opinia mea, nefericit. Drumeții au poposit în centrul metropolei împingând romanii înspre începutul suburbiilor, locuri ocupate aproape în totalitate de cei care aplică pentru cetățenie. Înțelegi acest lucru când, intrând într-o tavernă, te întâmpină un ospătar indian și te îmbină la paste; când magazinele alimentare aflate în buricul târgului au proprietari chinezi sau arabi sau când pe Corso, în fața magazinelor de lux, pe păturile neguțătorilor imigranți se vând falsuri cu aceeași marcă ca aceea a magazinelor. N-am văzut italian care să vândă suvenire la tarabe.

Dacă vrei să întâlnești autenticitatea romană, trebuie să te smulgi din centru și să cauți cartierele care-l împrejmuiesc. Acolo, poți găsi afaceri de familie, oameni care pot zâmbi italienește și care vând marfa la prețuri mai mult decât rezonabile. La fel este și în cazul micilor taverne unde se gătește tradițional, pentru cei de-ai casei, vecini pe care nu ai vrea să-i superi cu prețuri umflate și calitate îndoielnică. Odată trecut de această zonă, în suburbii, ești pierdut într-o lume total străină.

Am trăit același sentiment ca atunci când am fost la Paris, că acea mare capitală a civilizației europene a încetat să mai aparțină francezilor; unde politica de integrare a imigranților a transformat fântânile din Jardins du Trocadéro în ștrand.

Stăteam printre cei care viermuiau în căutarea istoriei fotogenice și încercam să îmi imaginez romanul de altădată pășind printre clădirile neruinate, disecate acum în toate direcțiile de trecerea timpului. Încercam să simt acea mândrie și sunetul acelui pas apăsat, de stăpân pe propriul destin și pe cel al cetății al celui care a sculptat adânc în stâncă: S.P.Q.R. Mi-a fost imposibil! Din toate părțile, se auzeau într-o engleză stricată strigătele celor care ofereau suvenire de un euro, bilete peste rând la Colosseum sau apă plată la jumătate. Un gust amar pe care l-am adus cu mine, înapoi, pe drumul Dâmbovița-Tevere.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

4 Comentarii

  1. Va inteleg tristetea stimate autor dar ea nu schimba situatia: Europa este condamnata iremediabil prin politicile criminale ale conducatorilor ei.

  2. ”Senatus Populus Que Romanus”.. Dar fuga pe turism, e pur românească.. De altfel aveți carențe mari de istorie, nu doar antică..

  3. La un moment dat in istoria noastra universala, in mod inevitabil, pe Pamant se va produce omogenizarea populatiilor. Nu vor mai fi limbi, tzari, nationalitati, granite, religii si rase diferite. Va fi o singura tzara,TERRA, si o singura etnie, OM.
    Trebuie sa ne obisnuim cu acest gand. In acest stadiu oamenii vor inceta conflictele teritoriale, rasiale sau de alta natura, prin disparitia motivelor si intereselor de grup.
    Elitele mondiale sunt la curent cu acest proces si probabil ca in acest scop au accelerat amestecul de populatii. Istoria omenirii, in totalitate sangeroasa, plina de razboaie, masacre si conflicte, va ramane o poveste cu morala: ,,Asa sa nu faceti”.
    Sa nu uitam ca omenirea este inca la inceputul ei. In urma cu cateva mii de ani, foloseam inca unelte din piatra. Aceste mii de ani sunt o fractiune minora in existentza umana……[Rumburak]

  4. Foarte adevarat, @Paul L. Bogdan! Societati distruse de stânga vandala. Fiindca violenta si distrugerile sunt, invariabil, ale stângii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.