Șah la Carmen Dan și Olguța: „Tabletele nu au vulnerabilităţi”

Președintele AEP Constantin Buică a declarat, miercuri, că tabletele folosite în secțiile de vot la alegerile din 26 mai au fost testate înainte de ziua scrutinului de Autoritatea Electorală și Serviciul de Telecomunicații Speciale și nu au fost constatate „vulnerabilități” în funcționarea lor.

„Din informațiile noastre și așa cum arată sistemul informatic, nu ar trebui să se poată efectua astfel de operațiune ca un cetățean să poată să meargă să voteze și el să nu fie identificat în sistemul informatic. Pe baza informațiilor puse la dispoziție de colegii noștri informaticieni, nu ar trebui să existe vulnerabilități în acest sistem. Aceste tablete au fost puse la dispoziția AEP și împreună cu STS au fost diverse teste pe CNP-uri și s-a constatat că nu ar exista vulnerabilități. Nu știu dacă mai există o altă posibilitate ca după ce AEP să fie autorizată această tabletă să poată să fie schimbată aplicația. Nu cred că ar avea cineva curaj să o facă, deoarece pe legea penală introducerea în sistemele informatice electorale ale unor date și mecanisme este sancționat penal”, a spus Constantin Mitulețu Buică, la audierile din Comisia de anchetare a posibilelor fraude la alegerile din 26 mai.

Acesta a mai spus că a purtat discuții despre preluarea de către AEP a sistemelor informatice folosite la vot, însă instituția nu avea capacitatea necesară pentru operaționalizarea softului.

„Am avut discuții cu decidenții. În termen de 3 luni, AEP nu are capacitatea instituțională de a prelua acest sistem informatic și comunicațile în ceea ce privește alegerile din România. Există în actul normativ pe care l-am înființat o rețea electorală națională tocmai în scopul ăsta. Am identificat instituții care au echipe de informaticieni, cum ar fi MCSI, ANCOM, astfel încât încet să preluăm aceste aplicații și acest sisteme informatice. Nici INS, nici STS nu sunt confortabili că este această suspiciune cu privire la activitatea lor”, a declarat președintele AEP.

Buică a mai spus că în cazul defectării tabletelor, există echipe de intervenție pentru înlocuirea acestora, precizând că în ziua alegerilor nimeni nu poate interveni în sistemele informatice.

„Centrele operative asigurate de STS au fost funcționale și la alegerile anterioare din 2016, locale și parlamentare. Noi așteptăm de la toate instituțiile implicate să vedem care au fost toate incidentele constatate de STS și ce anume trebuie reparat la această aplicație informatică. Aceste centre nu pot interveni pe sistemele informatice. Dacă se defectează o tabletă în secția de votare, se deplasează echipa pentru a înlocui tableta, dacă nu există comunicații se duc și remediază partea de comunicații. Pe sistemele informatice nu are voie să umble nimeni în ziua alegerilor”, a declarat acesta.

Totodată, Mitulețu Buică a declarat că erorile din procesele verbale apărute la secțiile de votare pentru centralizarea rezultatelor votării au fost preluate de Birourile Electorale Județene.

De asemenea, oficialul a mai transmis că MAI și STS au informații cu privire la operațiunile din tablete iar AEP va colecta aceste informații care vor fi prezentate într-un raport.

Constantin Buică a mai susținut că softul a fost pus la dispoziția partidelor cu 10 zile înaintea scrutinului, pentru auditare, însă formațiunile politice nu l-au cerut.

„La BEJ s-au pus la dispoziție CD-uri, medii de stocare cu aplicațiile de centralizare a rezultatelor și repartizarea mandatelor cu 10 zile înaintea votării. La nivel național, reprezentanții acestor partide care le-au preluat pe bază de proces verbal și le-au dus la sediile partidelor pentru a fi auditate. Prin Ordonanța 6 am introdus posibilitatea ca partidele să trimită informaticieni să auditeze sistemele informatice de la vot inclusiv în ziua votării și înainte cu 10 zile, astfel încât să fie siguri cu toții că ce au primit pe mediile de stocare se află pe serverele și stațiile de centralizare a rezultatelor votării. Din informațiile mele, nu a venit nimeni”, a afirmat Buică.

Totodată, acesta a spus că AEP a primit „foarte multe petiții”, însă niciuna privind fraude electorale sau dovezi clare privind frauda electorală.

„Ne-au sesizat de la ALDE cu cereri de fraudă electorală, au fost soluționate de BEC ca nefiind susținute și au fost respinse cererile de constatare a fraudei electorală. Aveau niște corecții pe prima pagină a procesului verbal iar pe spate nu s-au constatat modificări pe voturile valabile exprimate”, a declarat președintele AEP.

Declarațiile președintelui AEP vin în contextul în care ministrul de Interne Carmen Dan a declaratm, marți, la audierile din Comisie că operarea tabletelor folosite la alegerile europarlamentare din 26 mai a fost una deficitară. Răspunsurile președintelui AEP de miercuri au nemulțumit-o și pe Olguța Vasilescu, președinta Comisiei de anchetă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

23 de Comentarii

  1. Serios! Dati pe din afara de atata inteligenta manipulatorie. Aveti cele mai perfecte tablete? Inca nu exista perfectiuni la acest capitol(tablete),doar daca e vorba de tablete medicamentoase!

  2. Da … si marmota, ce facea marmota … ?! Sa prostim ‘prostimea’ cu … tableta ‘infailibila’, penibil !

  3. Adica stie Buica mai mult decat Visan,expert in violuri,cum se fura voturi???Cum a luat UDMR 5,4% din voturi ,si ALDE,partid „muc si sfarc,numai 4%??Ne luati de prosti…

  4. Daca „Tabletele nu au vulnerabilităţi”, atunci STS sa treaca in subordinea Guvernului.

  5. DL Buica a admis doar pe baza de informatii date de sts ca tabletele corespund, fara pr verbal fara nimic tehnic si operational cf.legii mentionat la preluarea „informatiilor”peste birou si cu o strangere de mana prietenoasade incredere frauduloasa; de asemenea nu are habar daca s-a schimbat sau nu aplicatia/vreo aplicatie, cu aprobare de la „bec” sau pe barba filozofilor it-isti barbugii,doar si-a insusit „tema”…
    -timpul trece ,leafa merge,noi bugetofagii d e la varf,cu drag muncim…

  6. He he ! Parca am mai auzit asta … nu zicea nenea Beria, ministrul Culturii si al Reeducarii prin „Metoda Gulag”, ca „Tabletele nu au vulnerabilităţi, nu conteaza decit cei care le butoneaza” ? …

  7. tableta este un aparat, numai ca softul poate avea anomalii, iar pt aceasta analiza doar IT-istii pot da un raspuns,

  8. Seful AEP contrazice afirmatiile tendentioase ale slugii lui Dragnea, dna Carmen Dan, el Afirmand CLAR ca ACELASI SOFT si ACELEASI Tablete au fost Utilizate la Alegerile LOCALE si Parlamentare din 2016 cand PSD a CASTIGAT en-fanfare!
    Si cand PSD nu a fost deloc DERANJAT de Tableta castigatoare!
    DUPA audierea dnei C. Dan, el a spus: „Sistemul de Monitorizare a prezenţei la vot a fost UTILIZAT în anul 2016 la Alegerile Locale, NU a fost nicio Contestaţie cu privire la acest Sistem informatic.
    În anul 2016, la Alegerile Parlamentare, în ţară şi în străinătate a fost folosit ACELASI Sistem Informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal.
    La fel, NU a fost sesizată sau trimisă vreo Contestaţie cu privire la acest sistem informatic centralizat.
    La Alegerile pentru PE Sistemul acesta informatic a fost pregătit din timp. În acest Sistem informatic a apărut şi acea opţiune ca alegătorul să voteze şi la Referendumul consultativ.
    Şi la nivelul AEP, cât şi la nivelul BEC NU am avut o informaţie că acest sistem ar fi fost viciat într-un fel sau altul.”
    Mai mult, in 16 Mai 2019 „AEP a prezentat joi Sistemele informatice pentru Monitorizarea prezenţei la vot şi pentru Centralizarea Proceselor verbale pentru alegerile europarlamentare şi referendumul naţional din 26 mai.”
    https://jurnalul.antena3.ro/stiri/observator/cum-vor-functiona-sistemele-informatice-ale-alegerilor-europarlamentare-de-pe-26-mai-809651.html

    PSD NU a contestat, NU a fost deranjat, pentru ca in 2016 a CASTIGAT TOATE Alegerile cu acelasi Sistem informatic, dar acum contestat, pentru ca PSD a PIERDUT europarlamentarele!
    In 2016 la alegerile Locale si Parlamentare CASTIGATE en-fanfare de PSD, Softul a fost BUN!
    In 2019, la Europarlamentare, cand PSD a PIERDUT, Softul NU mai e bun!
    Romanii sunt de „vina”, NU Sistemul informatic, ei v-au trimis la gunoi!

  9. Sistemul Informatic a FUNCTIONAT si la MAI in timpul Votului!
    16 Mai 2019; „Cum vor funcționa sistemele informatice ale alegerilor europarlamentare de pe 26 mai.
    AEP a prezentat joi sistemele informatice pentru monitorizarea prezenţei la vot şi pentru centralizarea proceselor verbale pentru alegerile europarlamentare şi referendumul naţional din 26 mai, preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, precizând că şansele ca acestea să fie atacate cibernetic sunt zero, iar cazurile de vot multiplu vor fi semnalate poliţiştilor.

    El a precizat că Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal va FUNCTIONA şi la Centrul operativ de comandă de la MAI, iar toate tentativele de vot ilegal vor fi semnalate poliţiştilor.

    „Pentru verificarea votului multiplu se face verificarea fiecărui cetăţean în primul rând dacă are dreptul de a vota, dacă îndeplineşte vârsta şi dacă are vreo interdicţie legală pentru a nu putea vota. Această operaţiune durează câteva secunde pentru că se introduce actul de identitate. La momentul actual, cartea de identitate şi paşapoartele cu domiciliul în străinătate pot fi identificate în câteva secunde şi răspunsul vine aproape imediat, pentru că se caută în tabletă şi ulterior în server-ul central de la BEC. În ziua votării este un Centru operativ la nivelul MAI care preia informaţia că respectivul cetăţean a făcut un vot multiplu. MAI comunică poliţistului de la uşa secţiei de votare şi se demarează procedura de cercetare şi verificare a operaţiunii de vot multiplu”, a explicat el.
    https://jurnalul.antena3.ro/stiri/observator/cum-vor-functiona-sistemele-informatice-ale-alegerilor-europarlamentare-de-pe-26-mai-809651.html

  10. Uite Declaratia completa a Sefului AEP:
    „Întrebat, într-o Conferinţă de presă, dacă AEP ar trebui să preia Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot de la STS, aşa cum a propus ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, Florin Mituleţu-Buică a precizat că el susţine ca, în acest moment, Sistemul să funcţioneze ca până acum, potrivit Agerpres. „Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot a fost UTILIZAT în anul 2016 la Alegerile locale, NU a fost nicio Contestaţie cu privire la acest sistem informatic. În anul 2016, la Alegerile pentru Parlament, în ţară şi în străinătate a fost folosit ACELASI Sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal. La fel, NU a fost sesizată sau trimisă vreo contestaţie cu privire la acest sistem informatic centralizat. În 2018, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, nu a putut fi utilizat pentru că aveam doar 20 de zile în consultare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, s-a ajuns la concluzia că nu poate fi utilizat. La alegerile pentru Parlamentul European din 2019 Sistemul acesta informatic a fost pregătit din timp. În acest sistem informatic a apărut şi acea opţiune ca alegătorul să voteze şi la referendumul consultativ.”, a spus şeful AEP.
    El a menţionat că, şi la nivelul AEP, cât şi la nivelul BEC nu a existat vreo informaţie că acest sistem ar fi fost viciat într-un fel sau altul şi nici suspiciuni privind votul multiplu.”
    https://www.libertatea.ro/stiri/seful-aep-o-contrazice-pe-carmen-dan-si-cere-ca-sistemul-de-monitorizare-a-prezentei-la-vot-sa-ramana-la-sts-nu-exista-nicio-informatie-cu-privire-la-vicierea-sistemului-informatic-sau-al-tabletelo-2691754

    Javre ordinare, cand Castiga PSD e OK, cand PIERDE PSD e frauda!
    Rusine, sper sa scapam repede si definitiv de ciuma rosie!

  11. „s-a constatat că nu ar exista vulnerabilități.” Si Baconschi spunea la votul de „30 secunde” ca totul normal! Cat de prost trebuie sa fi ca sa crezi ce spun astia?

  12. Psd incearca un joc pt.prosti, cu doua scopuri. Adica Psd n-a pierdut alegerile,a fost furat, si apoi scopul principal,sa fie ei stapanii softului pe vot multiplu. Sa vedeti atunci ce merge treaba. Si sunt destui care cred. Din prostie sau postaci interesati. A treia explicatie nu exista.

  13. Iar și-a făcut apariția „lili”… credeam c-a murit, că ieri a tăcut… Băi Buică, eu mi-am imaginat că ești cam prost, că de aia te-au pus in funcție de „șef” dar nici chiar atât de prost… Nu tabletele sunt problema ci programul de prelucrare a datelor. Mai mult decât atât nici nu trebuie cine știe ce program special decât in cazul când se dorește fraudarea alegerilor așa cum s-a și întâmplat… dar ce să-ți explic eu ție care ești în plop și plopu-n aer. Așa vă trebuie pesedacilor, să vă dea toți neaveniții m..e pentru că puneți în funcții din astea tot felul de neisprăviți. Ați avut și voi un lider cât de cât mai acătării pe care l-ați băgat la pușcărie… acum ați redevenit aceiași mizerie ca-n timpurile lui Ponta, Năstase, Văcăroiu…

  14. Audit extern cu o firma de securitate cat se poate de repede (prea seamana cu ” Dormi linistit , FNI lucreaza pentru tine…”)

  15. Dacă tabletele voastre erau Huawei, nici nu trebuia să vă mai deranjați.Veneau americanii să vi le verifice, Sigur s-ar fiu repetat alegerile.

  16. Audit extern, cu o firma de securitate informatica si gata. I-ai turnat imediat. Nu exista sistem informatic infailibil. Au probleme mari cei din banci cu hakerii, mari situri ale agentiilor de securitate SUA, pai aici la STS, o formalitate pentru cine cunoaste meserie. Votul electronic ar veni ca o manusa perfecta. Acolo rezolvi cu degetul mic orice iti doresti. Furau ei pe clasic cu buletinele de vot, apoi la sistem digital asta e mai mult ca perfectul.

  17. Niciun sah,Olguta,respect pt.Legea Pensiilor,s-a tinut de ea si a facut-o,are cuvintele la ea,replicile ei intotdeauna mi-au placut,la obiect si inteligent puse,nu poate fi „prostita”!Imi place de ea si de Carmen Dan,face treaba buna in Politie,desi ar mai fi cate ceva,prin mediul rural,dotare echipamente,bratari si munitie,antrenamente s.a!Daca e Olguta vom sti sigur adevarul alegerilor,”tabulele rasa”stsiste,cum si-a bagat dracu’coada,si cheia stirba a proceselor verbale,insulta adusa matematicii!

  18. Tabletele si softul e sigur bune,ca mi-a zis mie un var care i-a zis lui un pretenar,la peste,ca ala a auzit in tren ce vorbea un om cu o fomeie…

  19. Audit International la Ministerul de Finante.Poate aflam si noi cifrele reale

  20. ca astia din justitie stau prost cu logica nu mai este un mare secret (scoala lor nu prevede LOGICA intre materiile de studiu!) dar sa pui la un astfel de ingramadit intr-o functie de mare responsabilitate (care ar presupune si ONESTITATE!) este curata marsavie!…incep sa cred ca voturile „aparute din neant” au fost chiar in numar „rezonabil” (nu mai mult de UN milion!!!) cand de corectitudinea numararii si validarii lor raspundea un astfel de stupid…tabletele sunt unele dintre cele mai vulnerabile echipamente informatice din punct devedere al securitatii si faptul ca un serviciu de telecomunicatii speciale a girat o astfel de aberatie ar trebui sa fie suficient pentru demiterea NECONDITIONATA a decidentilor acestui serviciu!

  21. Fara soft, fara tabuleta” , fara STS, numai cu AEP. Si declaratii pe proprie raspundere. Sa iasa in veacul vecilor psd castigator. Ca asa credeti voi ca puteti sa-i pacaliti pe prosti.
    Ati indatorat pe multe generatii aceasta tara si lasati in urma un prapad. Ati facut varza justitia de dragul lui Dragnea si a catorva penali. Asa faceti acum si cu electoralele.

  22. Auziti, da’ tabletele astea ultramoderne, pe care as paria oricit ca ati dat o caruta de bani si le-ati achizitionat printr-o firma de cumetrie, cum sint ? Din alea cu rindunici pe sirma, cu care faceau scolarii de clasa I-a calcule pe vremea mea ? Pai nu era mai sigur cu betisoare scrise cu „creonu'” pe hirtie, sau cu taieturi facute cu briceagu’ in masa comisiei ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.