Adrian Năstase: Să scăpăm de complexul elevului scos la tablă

Adrian Năstase analizează pe blog „anomalia” despre care scrie raportul GRECO referitor la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Din câte știu, în spațiul Consiliului Europei nu există reguli comune în domeniul justiției, spune N[stase.

Analiza lui Năstase, intitulată „Despre anomalii”, integral:

Anomalia este definită a fi „abaterea  de la  o regulă obisnuită”.

In recentul raport GRECO (Conventia a fost ratificată de România in timpul guvernului PSD pe care l-am condus), se consideră că Sectia specială pentru magistrati „este o anomalie”.  Din câte stiu, in spatiul Consiliului Europei nu există reguli comune in domeniul justitiei. Există unele  valori, principii dar nu reguli juridice care să stabilească unitar configuratia institutiilor juridice sau categoriile de infractiuni sau pedepsele pentru acestea. Mai mult, state importante din Consiliul Europei nu sunt părti la această conventie – Germania, Marea Britanie, Rusia.

In aceste conditii, in domeniul justitiei este firesc să se manifeste specificitatea fiecărei tări, traditiile, imperativel reglementării in anumite perioade istorice. Oare PNA-ul nu a reprezentat o „anomalie” din punctul de vedere al practicii institutionale europene (doar Spania mai avea un astfel de mecanism)? Sau DNA/Macovei-Băsescu? Sau ANI? Ar trebui desfiintate? Protocoalele SRI-Ministerul Public nu reprezintă anomalii? Există cumva „anomalii bune” si „anomalii rele”?

Se vorbeste adesea despre „rule of law”. Unii traduc această sintagmă prin „stat de drept”, altii prin suprematia legii” – dar este vorba, in esentă, despre legea internă care trebuie respectată.

Există opinii după care  si deciziile CCR – doar in anumite cazuri – sunt anomalii. Sigur, atunci cand exista si interese sau „bună intelegere” a marilor puteri conteaza mai putin astfel de decizii si se pot adauga unele „erate” la acestea (vezi situatia de la Chisinău). Recent, la Consiliul Europei, s-a revenit la decizia de suspendare a dreptului de vot al Rusiei de după operatiunile din Ucraina si Crimeea, deoarece – probabil – cuantumul cotizatiei Rusiei era mai important decat abuzurile invocate.

Este clar, că in anumite etape, in fiecare tară, unele institutii juridice sunt necesare si trebuie infiintate. In alte perioade, altele trebuie să corecteze anumite abuzuri.

In opinia mea, după devoalarea abuzurilor din perioada „Republicii procurorilor”, era necesar un mecanism care să vegheze, pe de o parte, la independenta magistratilor, dar si la responsabilitatea lor in ceea ce priveste actul de justitie. 

In concluzie, eu cred că, in relatia cu Consiliul Europei dar si cu Comisia Europeană (MCV) sau cu Comisia de la Venetia este nevoie de profesionisti care să explice mai bine, cu autoritate, utilizând si exemple din tările de unde provin expertii folositi, rostul unora dintre modificările institutionale si normative din România. In plus, ar trebui să scăpăm de complexul elevului scos, in mod obisnuit, la tablă de către diriginte in scop pedagogic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

7 Comentarii

  1. Pai n-avem profesionisti? Salteluta babalacului, cu trezeci de ani mai batran, care dadea bani lui Geoana pentru un loc eligibil. Atat!

  2. pai n-avem niciun complex, ati uitat cum se ratoiau la bruxelles dle dancila si grapini?

  3. Acesta lichea mediocra din rindurile comunistilor-securisti a pus umarul caci capul ii este sec la construirea statului securist-tortionar de dupa 1989!

  4. Daca aveai sange in instalatie, vomitai tot ce sti despre ”statul mafiot”, dar si tu ca si dragnea si mai era unul antonescu, ati ales sa stai ghiocei si tot ce mai puteti sa faceti e sa mai aruncati din cand in cand niste soparle! Asta e tot ce puteti, nu aveti stofa de adevarati lideri!
    Asa ca ciocul mic in continuare!

  5. Adrian Nastase, un infractor fara complexe. Cica romanii au traditia politicienilor care fura si ar trebui sa ne pastram aceasta traditie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.