Sănătatea, tratată cu procurorii la ușă

Stăm prost cu sănătatea și, dacă nu ne omoară ea, atunci sistemul medical sigur ne bagă în spital. Cea mai mare tragedie din ultimii ani, cea de la Colectiv, a deschis uși ținute până atunci închise cu lacăte, pentru a nu vedea cancerul care macină sistemul medical. Doctorii au făcut potecă la Parchet, în timp ce procurorii dădeau buzna prin marile spitale, cuvântul de ordine fiind „corupție“.

Avalanșa de probleme a închis spitale, a suspendat transplanturi, a trimis medici în spatele gratiilor. Scandalurile din spitale s-au înmulțit unul câte unul, iar declarațiile unor medici și pacienți care au hotărât să nu mai tacă au scos la iveală putreziciunea unui sistem care nu părea să se mai facă bine vreodată. 2016 a fost primul an cu miniștri la Sănătate dintr-un guvern de tehnocrați: Patriciu Achimaș Cadariu și Vlad Voiculescu. Primul nu a făcut față scandalului privind dezinfectanții diluați utilizați în spitale și a demisionat. A fost înlocuit cu Vlad Voiculescu.

Prima criză majoră

În Argeș, copiii ajungeau pe bandă rulantă în spitale, cu tulburări digestive grave, pentru care nu se descoperea cauza. Din cauza întârzierii anunțării Direcției de Sănătate, ancheta a fost declanșată după 10 zile. Primul copil a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Piteşti pe 29 ianuarie cu diaree. Părinţii ar fi refuzat internarea, iar două zile mai târziu, când au revenit cu bebeluşul la spital, au fost trimiși la Bucureşti cu diagnostic sindrom hemolitic uremic. În ciuda eforturilor medicilor de la „Marie Curie“, pe 4 februarie copilul moare.

Între timp, alți doi dintre cei 12 copii transferați din Argeș au pierdut lupta cu moartea. Ca primă reacţie, ministrul Sănătăţii a încercat să decapiteze conducerea DSP și pe cea a Spitalului de Pediatrie din Pitești care nu avea nici epidemiolog, nici reactivi pentru analize, nici proceduri clare. N-a reușit. Cum n-a reuşit nici să lămurească sursa infecției.

„Cutremurul“ Hexi Pharma

A urmat scandalul dezinfectanților diluați folosiți în spitale. În luna mai, după ancheta jurnalistului Cătălin Tolontan, analizele oficiale au scos la iveală rezultate şocante. Un dezinfectant folosit în peste 200 de spitale din ţară era, de fapt, apă de ploaie. „Teoretic, eficienţa este semnificativ scăzută ca urmare a diluţiei“, declara Florin Oancea, director ştiinţific al ICECHIM.

Dezinfectanţii erau diluați chiar și de 4.000 de ori, potrivit Ministerului Sănătății, în timp ce zeci de spitale din țară se luptau cu infecţiile nosocomiale. Câteva zile mai târziu, ministrul Patriciu Achimaş Cadariu, depășit de situație, se retrage din fotoliul ministerial: „Am avut o discuţie cu premierul Dacian Cioloş, după ce în prealabil anunţase că va fi întrunită o comisie pentru soluţionarea problemei dezinfectanţilor. Au existat diferenţe de abordare, motiv pentru care am decis să îmi înaintez demisia.“ În paralel, ancheta scotea la iveală o listă nesfârşită de contracte încheiate preferenţial cu firma Hexi Pharma. Însă, patronul Dan Condrea a murit cu o zi înainte să fie audiat și să răspundă întrebărilor anchetatorilor, într-un accident de maşină calificat de anchetatori drept sinucidere.

N-aduce anul ce aduce o vară

La Spitalul de Arsuri din Capitală s-au găsit larve în rana din gâtul unui bolnav care era internat în secţia de terapie intensivă, iar un pacient a murit din cauza medicilor care au făcut o transfuzie greşită de sânge. Secţia de terapie intensivă fusese deja în mijlocul scandalurile legate de modul în care au fost tratați răniţii din Colectiv. Abia după aceste dezvăluiri a fost închisă și a intrat în renovare. A fost momentul în care noul ministru, Vlad Voiculescu, spunea că aproape toate spitalele ar trebui dărâmate și reconstruite. Un alt medic revoltat, Elena Voicu, demască nereguli, de data aceasta la Spitalul „Sf. Pantelimon“: medicamente vitale ținute sub cheie de șefa secției și împărțite preferențial de aceasta.

Barocamera, salon de înfrumusețare

Cel mai mare spital de urgență din țară, Spitalul „Floreasca“ n-a fost nici el ignorat de procurori, care au declanșat o anchetă după ce s-a dovedit că unitatea modernă pentru pacienții cu arsuri grave era de fapt destinată şedinţelor cosmetice antiîmbătrânire. Procurorii verifică în continuare achiziţia inutilă de 9 milioane de euro, foști manageri, dar și actuali angajați având mai multe drumuri de făcut la DNA. Astfel, medicul Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie și Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Floreasca“, și fostul manager al spitalului Radu Alexandru Macovei sunt acuzați de abuz în serviciu. Dosarul penal a fost întocmit pentru investigarea cheltuielilor pentru Unitatea de îngrijire a arșilor de la Spitalul Clinic de Urgență Bucureşti.

Scandalul transplanturilor

Luna noiembrie are două vedete: Spitalul „Sf. Maria“ din Capitală și directorul Spitalului Malaxa, Florin Secureanu. Scandalul transplanturilor de la Spitalul „Sf. Maria“ împarte lumea medicală în două tabere. Managerul spitalului acuză Ministerul Sănătății că a blocat transplantul de plămâni, o premieră pentru România. Iar reprezentanții Ministerului Sănătății susţin că spitalul nu are nici medici specializați, nici laborator propriu de analize și nici capacitatea de îngrijire post-transplant. Ba mai mult, bolnavii ar fi puși pe listele de transplant în mod preferențial. Ambele tabere se amenință cu procurorii DNA. Nici până în prezent situația nu a fost lămurită.

Un personaj nou apare în prim-planul anchetatorilor: Florin Secureanu, manager la Spitalul „Malaxa“. Procurorii DNA îl acuză de luare de mită şi delapidare, iar suma pe care ar fi delapidat-o Secureanu este evaluată de anchetatori la 1,9 milioane de lei. Procurorii susţin că în perioada mai 2009 – noiembrie 2016, Florin Secureanu a conceput şi a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea aproape zilnic sume de bani din casieria spitalului.

Cum se poate încheia o carieră

Anul se termină cu, poate, cel mai mare scandal din lumea medicală: un doctor renumit este acuzat de zeci de părinți că a făcut experimente pe copiii lor. Procurorii au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că, în perioada 26 octombrie – 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins şi a primit de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul „Marie Curie“, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia între 50 de lei şi 1.350 de euro. În timp ce anchetatorii făceau listă cu infracțiunile comise de acesta, numărul părinților care depuneau plângeri împotriva lui creștea, iar detalii terifiante din dosar uimesc întreaga lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.